Rustad mästare efter hård kamp 2009

STCC blev mer och mer spännande ju längre säsongen led. Volvo hade ruskigt snabba bilar, men de ville inte alltid hålla distansen ut...
Framförallt Robert Dahlgren hade otur med rasade motorer ideligen. Han visade återigen att han är STCC´s kvalkung. Han tog alla pole utom en, vilken togs av stallkamraten Rustad. Säsongen inleddes på Mantorp Park med att Dahlgren och regerande mästaren Göransson delade på segrarna.

I Karlskoga tog Robin Rudholm dubbelseger i kanske hans bästa tävlingshelg någonsin. På Volvos hemmabana i Göteborg tog Rustad årets första seger och Engström tog sin enda för året. På Knutstorp vann Dahlgren och veteranen Jan "Flash" Nilsson. Det var sagt innan säsongen att Göransson troligen skulle bli den mest segerrike föraren i STCC´s historia, men "Flash" utökade istället denna ledning till 31 segrar. (Han vann ytterligare en tävling under året och ökade rekordet till 32).

Det var alltså sex olika segrare innan säsongen hade nått halvvägs, men totalledaren hade inte en enda seger och han hette Thed Björk. Han var i ledning under större delen av säsongen. Han körde taktiskt och plockade poäng hela tiden, men han nådde aldrig fram till seger. Vid den näst sista deltävlingen, på Ring Knutstorp, blev det en omdiskuterad situation. Dahlgren hade brutit det första racet i ledning och startade sist i andra. Han hade den absolut snabbaste bilen av alla och han plockade placeringar genom hela andra racet. På näst sista varvet försökte han en kamikazeomkörning av ledande Björk, men den slutade med att båda hamnade i sandlådan. Det blev ordkrig i depån och det protesterades hej vilt. Dahlgren bedömdes skyldig och fick tio poängs avdrag. Han var därmed borta ur titelkampen.

I det första finalracet på Mantorp vann Rustad sin fjärde seger för året och han hade plötsligt slagläge för guld. Björk ledde visserligen inför det sista racet, men där blev han iblandad i en seriekrasch som tog ut både Björk, Göransson och "Flash". Rustad lyckades hamna på samma slutpoäng som Björk, men han vann i kraft av sina fyra segrar då Björk inte hade någon. I och med den fina avslutningen lyckades Volvo även vinna märkeskampen. Rudholm tog hem bronset före Göransson. 

I privatförarcupen fick vi se flera nya och heta namn. Johan Kristoffersson kom till start i sin pappa Tommys gamla Audi. Han inledde året bäst med tre raka segrar. Viktor Hallrup kom från Radicalklassen. Han var på pallen i alla race utom två och han tog fyra segrar. Hallrup vann cupen före Kristoffersson och Dick Sahlén.

Tommy Rustad vann STCC 2009
Ni beställer fotocollage via denna länk: https://www.racefoto.se/produkter/fotocollage
Design by Bloms IT