STCC Knutstorp 2009

Ring Knutstorp 2009-06-26 - 2009-06-27

Resultatlistor


Camaro Cup
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

JTCC
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

MC PRO Superbike
  Kval
  Race

Radical
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

STCC
  Kval
  Kval 2
  Heat 1
  Heat 2

Superkart
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Antal tävlande: 119

Racerapport
Racerapporten är oftast skriven på Svenska. Använd Google Translate om du vill översätta den till ett annat språk.

Stor STCC-dramatik på Knutstorp

Robert Dahlgren och Jan "Flash" Nilsson hette vinnarna när STCC kom till skånska Ring Knutstorp. Här är rapporten - även med Pro Superbike, JTCC, Camaro Cup, Radical och superkart-SM.

Det är en hel del som talar för att det kan bli riktigt spännande race på Ring Knutstorp i helgen.
Richard Göransson är extra revanchsugen och i ett skriande behov av poäng så han siktar på en dubbelseger och därmed också att radera ut Jan "Flash" Nilssons segerrekord i STCC med 30 segrar.
- Flash vet att hans rekord kommer att ryka i år, frågan är när. Hade jag varit han hade jag varit orolig över att åka till Skåne, säger Göransson som dock kommer att få en hel del motstånd av förare som också vill vinna.

- Nu slipper jag att flyttas tillbaks på gridden och då skall de andra få det riktigt svettigt, säger Volvoföraren Robban Dahlgren.
- Vi är snabba på Knutstorp, fyller hans teamkompis Tommy Rustad på med.
- Knutstorp är min hemmabana så där får de passa sig, tycker Johan Stureson.
- Nu får ni ge er för jag lämnar inte bort några segrar, menar Thed Björk.
- Min Alfa har aldrig gått fortare så nu är det dags för seger, säger Mattias Andersson.
- Det är klipp i min nya Hondamotor vilket jag visade senast så varför inte fortsätta på den linjen, kommenterar Tomas Engström.
Och vad kan Pontus Mörth göra med Chevrolet Lacettin?

Pro Superbike kör sin tredje deltävling och till denna tävling har ett flertal av hojåkarna trimmat upp sina cyklar för att jaga tabelledande Filip Backlund. Förare som Freddy Papunen, Janne Hansson, Andreas Mårtensson, Alexander Lundh, Norvald Haaland med flera kommer att jaga Backlund intensivt från första metern.
I Camaro är det ett helt koppel förare som bara har en önskan nämligen att spöa Anders Brofalk så räkna med tuff racing i den klassens båda race.
JTCC är ett getingbo där det finns en hel del segerkandidater nu när man blivit varma i kläderna.
I Radical är fram för allt Tommi Antilla ute efter segrar.
Det kommer också att bli intressant att följa SM-premiären i Superkart där det också är många som jagar segrar.

11.30-11.50 Kval Superkart: Patrik Sundel var snabbast i kvalet med tiden 56,475 före helgens storfavorit Thomas Johansson som noterade 56,560. Stefan Malm tillhörde en av toppförarna, men när vevaxeln gick av var dagen förstörd för för Malm.

12.00-12.20 Kval Camaro: Norske Ole Martin Lindum kom till Knutstorp fast besluten att inleda jakten på Anders Brofalk och Lindum inledde på bästa sätt genom att vara snabbast i kvalet 0,650 före Brofalk och 0,703 före årets nykomling Fredrik Magnusson.

12.30-12.50 Kval Radical: Tabelledande Andreas Ebbesson hade inga problem i kvalet utan tog enkelt hem pole position med sina 56,663 före Per Staaf Jr +0,694 och Johan Löfqvist +0,806.

13.00-13.20 Kval JTCC: Med full viktlåda och fältets tyngsta bil chockerade Linus Olsson sina medtävlande genom att vara snabbast i kvalet med 1.11,942 i sin Citroën C2 följd av Joakim Forsell i MG ZR +0,228 och VW Golf-åkande Niclas Olsson +0,289.

14.15-14.45 Kval Pro Superbike: Det såg länge ut som Kawasakiföraren Freddy Papunen skulle ta hem pole position. Men med bara någon minut kvar av kvalpasset slog Alexander Lundh till med en tid på 58,710 och snodde ruta ett från Papunen som blev 0,269 sek bakom.
- Jag har fått till en bra set ut up på min Honda och har intalat mig själv att nu måste det bli seger, sa en belåten Lundh efter kvalet.
- Låt dem hålla på i dag för i morgon delas poängen ut, sa en supertaggad Freddy Papunen.
Mästerskapsledande Filip Backlund kommer att starta från den tredje startrutan i lördagens race.
- OK, jag var 0,460 bakom i dag på min Suzuki som vi inte riktigt hittat rätt set up på. Men vänta tills i morgon då ska jag visa varför jag är mästerskapsledare, sa Backlund.
Andreas Mårtensson tog hand om den sista platsen i första startledet och var nöjd med det.
- Jag vet vad jag gör och i morgon skall de andra få klart för sig att det är Honda som gäller, kommenterade Mårtensson.

14.55-15.10 Race 1 Superkart: Thomas Johansson tog kommandot direkt i racet och vann enkelt. Bakom Thomas var det i inledningen lite strid men ganska snart så var Robin Nilsson uppe på andraplatsen och höll undan på den positionen in i mål. Patrik Sundel gjorde en miserabel start från pole position men kom igen i racet där han slutade trea före Mikael Hjalmarsson och veteranen Börje Gustafsson som gjorde ett starkt race i sin SuperV Kart.

15.20-15.35 Race 1 Camaro: Ole Martin Lindum tog snabbt hand om kommandot i racet följd av Anders Bofalk.
Bild 356915
Ole Martin Lindum suverän på Knutan.

-Jag fick till en bra start och hade därefter ganska bra koll på vad som hände bakom mig. Skönt att få bryta Brofalks segersvit, tyckte Ole Martin.
- Ole Martin var för snabb i dag så jag är mycket nöjd med att ha tagit en andraplats, sa Brofalk,
Jämtlänningen Frederic Magnusson höll länge andraplatsen men på näst sista varvet hände något med hans högra bakre hjulupphängning och Magnusson tvingades att parkera i hårnålen.
- Jag har ingen aning ännu vad som hände men hux flux så brakade bakvagnen sönder. Skit samma jag kommer tillbaks i morgon, sa Magnussson.
I stället kunde Jonny Gustafsson gå i mål som trea och lovade att förbättra den positionen inför lördagens race.
Magnus Krokström var länge med i fighten om topplatserna men ett drivaxelras gjorde att Kroken tvingades att parkera sin Camaro.

15.45-16.00 Race 1 Radical: Andreas Ebbesson hade pole position men det blev Per Staaf Jr som tog hand om ledningen när starten gick. Ebbesson kunde dock smita förbi på varv två och skapa en lucka som han höll in i mål. Per Staaf Jr jagade hårt under några varv men det kom några misstag där han var utanför banan och tappade så att Markus Nordenström kunde ta hand om andraplatsen. Ebbesson och Nordenström höll sina positioner in i mål.
- Det blev en ganska enkel seger så i kväll blir det skönt att sova, tyckte Ebbesson.
Bakom dessa blev det fler missar av Per Staaf Jr vilket öppnade för Johan Löfqvist och Robert Myrsäter där Myrsäter var den som var tuffast mot slutet och tog hand om tredjeplatsen.

16.10-16.25 Race 1 JTCC. Kevin Engman gjorde en kanonstart från andra startledet och smet upp i en ledning som han aldrig släppte, utan det blev en ganska enkel seger för Kevin.
- Jag vet egentligen inte hur det gick till men jag chansade på yttern och det höll hela vägen igenom startkurvan så jag kan bara vara belåten, tyckte Engman.
Förra deltävlingens dubbelsegrare Linus Ohlsson var vass även denna dag och knep andraplatsen före VW Golf-åkaren Nicolas Olsson.

Lördagen den 27 juni:
9.00-9.45 Test STCC: Först ut på lördagsmorgonen var STCC-förarna för ett test och snabbast under testet var Robert Dahlgren 1.00,991 följd av Robin Rudholm 1.01,111, Richard Göransson 1.01,283 och fjärde tid Thed Björk 1.01,373.

9.55-10.10 Warm up Pro Superbike: Det var toppförarna från kvalet igår som även var snabbast på morgonens warm up. Alexander Lundh hade snabbast tid 59,935 följd av Freddy Papunen 1.00,240 och tredje tid hade Filip Backlund 1.00,319.

10.20-10.40 Kval 1 STCC: I första kvaldelen gäller det att vara bland topp åtta så man får köra andra kvaldelen där man kör om startplatserna i de första fyra startleden.
Som vanligt denna säsong var det Volvo i topp i kvalet med Robert Dahlgren som snabbast med tiden 1.00,241 följd av teamkamraten i Polestar Tommy Rustad 1.00,378. Efter var det BMW som dominerade med Robin Rudholm 1.00,516, Thed Björk 1.00,555, Richard Göransson 1.00,734 och Jan "Flash" Nilsson 1.00,831. Med till kval 2 var även Mattias Andersson som satte sin bästa tid på absolut sista varvet och Johan Stureson som hade den åttonde tiden.

10.45-10.55 Kval 2 STCC: Robert Dahlgren tog hand om pole position genom att sätta snabbaste tiden 1.00,165 följd av Robin Rudholm 1.00,182, Tommy Rustad 1.00,195, Thed Björk 1.00,296 och Richard Göransson hade femte tid 1.00,483.
Se hela kvalresultatet under resultatlänken högst upp på sidan.

11.10-11.25 Race 2 Superkart: Thomas Johansson tog hand om starten även i dagens race och fick direkt en lucka. Robin Nilsson var tvåa iväg före Patric Sundel men redan på andra varvet satte Sundel in en attack och tog sig förbi Nilsson på andraplatsen. Stefan Malm fick bryta gårdagens race och startade idag i ruta 20 men efter en suverän uppkörning slutade han på en fin fjärde plats. Thomas Johansson tog en ny ohotad seger före Patric Sundel och Robin Nilsson slutade trea.

11.35-11.50 Race 2 Radical: Det var oroligt i starten och det tog två försök innan man till slut lyckades komma iväg. Andreas Ebbesson tog starten före Per Staaf Jr, Alexander Graff och Markus Nordenström var fyra iväg efter en dålig start. Det blev trångt och tufft i de första kurvorna och både Graff och Per Staaf Jr var av banan. Graff fick bryta medan Staaf Jr tappade placeringar. Även Robert Myrsäter var inblandad och han tvingades också bryta. Både Robert Helling och Jesper Westerholm fick drive through-straff för insidenterna i startförsöken.
Andreas Ebbesson drog iväg i täten och fick en lucka ner till Markus Nordenström som i sin tur hade en lucka ner till övriga fältet. Per Staaf Jr körde upp sig i fältet men vid en varvning av Camilla Hansson körde han in i henne och tävlingen var över för båda. Andreas Ebbesson tog till slut en ny seger före Markus Nordenström och trea i mål blev Johan Löfqvist.

13.00-13.25 Race 1 STCC: Robert Dahlgren tog ledningen före Tommy Rustad men bakom kom Richard Göransson och knuffade av Rustad. Ut på andra varvet var det Dahlgren före Göransson, Robin Rudholm och Thed Björk var fyra. På tredje varvet tog sig Rudholm förbi teamkompisen Göransson på andra platsen.
Johan Sturesson fick gå in i depå direkt efter första varvet efter att ha kört över banmarkeringen som ledde till att han tvingades bryta. På det sjätte varvet var Dahlgren hårt uppvaktad av Rudholm och tätt bakom honom låg Göransson. Rudholm tog dock i för mycket och tappade greppet och Göransson tog över andraplatsen. Några varv senare var det Göranssons tur att försöka attackera Dahlgren men Dahlgren höll undan. Bakifrån kom Thed Björk upp på fjärde platsen och började stressa Rudholm som i sin tur stressade Göransson. Göransson gjorde en miss och tappade både Rudholm och Björk och var nu fyra.
Rudholm satte fart på andraplatsen för att jaga ifatt Dahlgren som hade fått en liten lucka och ut på sista varvet var han uppe precis bakom, men Robert Dahlgren höll undan och vann racet före Robin Rudholm. Bakom lyckades Thed Björk ta tredjeplatsen precis före Richard Göransson. I Semcon Cup blev det Dick Sahlén som tog hand om segern före sin teamkompis Viktor Hallrup.
- Skönt att få vinna. Bilen gick perfekt efter att vi hittat en set up som gjorde att däcken höll hela vägen hem, sa en glad Robban Dahlgren.

13.40-14.05 Race Pro Superbike: Philip Backlund var först ut efter startkurvan men tappade fästet och for av vilket ledde till kalabalik i fältet och safety car gick ut efter att ytterligare förare gått omkull.
När fältet släpptes igen var det Jimmy Lindström i ledningen men David Andersson var snabbt uppe och utmanade. Efter sex varv fick safety car ge sig ut igen efter en avåkning och samlade upp fältet med Lindström i ledningen före David Andersson, Papunen och Janne Hansson låg fyra. Efter två varv släpptes fältet igen och David Andersson tog över ledningen från Jimmy Lindström.
Ytterligare två varv senare tog Lindström tillbaka ledningen men tappade fästet vid omkörningen och for av och safety car gav sig ut igen. Vid omstarten tappade Janne Hansson fästet och drog med sig Freddy Papunen och de båda var borta. David Andersson var fortfarande i ledningen med Alexander Lundh nu på andraplatsen när det återstod fem minuter av racet. Det blev till slut privatföraren David Andersson som vann precis före Alexander Lundh och tredje platsen tog Henrik Stenberg före Mikael Nilsson.

14.20-14.40 Race 2 JTCC: Kevin Engman tog starten före Niclas Olsson och Christoffer Graff. Richard Trange var uppe på en femteplats när han fick ett drive through-straff för ojust påkörning av Linus Ohlsson. Kevin Engman körde säkert i ledningen och tog en ny seger före Niclas Olsson och Christoffer Graff slutad trea.

14.55-15.10 Race 2 Camaro: Ole Martin Lindum tog starten före Anders Brofalk som dock fick en knuff av Michael Wärn och for av banan och tvingades ta sig till depån och racet var över för honom direkt.
Lindum drog iväg i ledningen före Wärn och bakom honom kom Fredric Magnusson. Magnusson tog sig förbi Wärn på andraplatsen och Wärn fick direkt uppvaktning av Magnus Krokström som låg fyra. Ut på sjätte varvet tog sig Krokström förbi Wärn och började jaga Fredric Magnusson på andraplatsen. Med tre varv kvar tog sig Krokström förbi Magnusson samtidigt fick Michael Wärn problem med sin bil på fjärdeplatsen och slog av på takten och tog sig in i depån. Längst fram blev det ett lugnt race för Ole Martin Lindum som kunde ta en ny seger denna helg före Magnus Krokström och trea i mål blev Fredric Magnusson.

15.30-15.55 Race 2 STCC: Till starten i det andra racet vände man på de åtta första från race 1 och det innebar att Roger Eriksson startade i pole position med Mattias Andersson bredvid sig och segraren från race 1 Robert Dahlgren fick starta som åtta. Längst bak i fältet startade Fredrik Ekblom och Johan Sturesson, som båda bröt första racet.
Mattias Andersson gjorde en kanonstart och tog ledningen före Roger Eriksson, Jan "Flash" Nilsson och Tommy Rustad. Bakom brakade Thed Björk och Richard Göransson ihop och for av. Björks bil blev illa tilltygad och han tvingades bryta direkt medan Göransson körde vidare sist i fältet bakom safety car-bilen.
Fyra varv senare släpptes fältet igen med Mattias Andersson i täten före Roger Eriksson och Jan Flash Nilsson på tredje platsen. Flash, som hade stora problem med en krånglande mage, tog sig förbi Eriksson varvet efter och var snabbt uppe bakom ledande Mattias Andersson och satte in attacken direkt och var uppe i ledningen på det åttonde varvet. Flash fick en lucka ner till Mattias Andersson som hade Tommy Rustad bakom sig.
Roger Eriksson fick ge sig på sin fjärdeplats för både Robin Rudholm och Robert Dahlgren. Rustad gjorde ett misstag och trillade ner till en femte plats. Med fem varv kvar hade Flash en rejäl lucka i ledningen men bakom var det tätare med Robin Rudholm som tog sig upp på andraplatsen och fick med sig Robert Dahlgren på tredje. Mattias Andersson var då fyra och bakom honom var det tufft mellan Tommy Rustad och Richard Göransson som hade tagit sig upp i fältet efter startincidenten.
I mål blev det Jan "Flash" Nilsson som segrade och tog sin 31:a seger i STCC, den 30.e kom 2004, före Robin Rudholm och Robert Dahlgren knep tredjeplatsen. Mattias Andersson slutade fyra och Richard Göransson tog femte platsen före Tommy Rustad. Bästa Semcon cup-förare blev återigen Dick Sahlén före Viktor Hallrup.
Av L-G Nilsson
Design by Bloms IT