Historien om Gelleråsbanan

Gelleråsbanan i Karlskoga är Sveriges äldsta racerbana som fortfarande är i drift. Den invigdes redan 1950. Under sextiotalet var Kanonloppet den största racingtävlingen i Sverige. Tävlingen lockade med Formel-1 Världsmästare på startlinjen som t ex Jim Clark, Jackie Stewart, Graham Hill, James Hunt och Niki Lauda. Över 40 000 åskådare kom och tittade.

Karlskoga MotorKlubb arrangerade t om tre st Formel 1-tävlingar i början av sextiotalet, men de ingick inte i VM. Klubben hade planer på att bygga ut banan till 4 km för att kunna köra VM i Formel 1, men så kom tyvärr den fruktansvärda olyckan 1970 där fem åskådare omkom…

Det blev tufft för klubben att komma tillbaka efter den smällen, men det gjorde man och man arrangerade VM i Roadracing 1978-79 samt EM 1984-85. Återigen hade klubben stora planer och man började rusta upp banan och bygga hotell. De fick ett muntligt ja till borgen av kommunen. Tyvärr visade det sig att detta förslag röstades ned i kommunen och klubben, och därmed banan, gick i konkurs…

Den norske affärsmannen och racingentusiasten Bård Bergsjö köpte konkursboet 1986. Karlskoga Motorförening bildades och man började köra långlopp (som finns kvar än i dag och idag heter klassen NSHC). Från 1992 arrenderades verksamheten av Mike Luff och 1996 blev Lennart Bohlin delägare. Banan rustades upp och verksamheten ökade. Mike skapade Scandinavian Open för motorcyklar och Lennart Bohlin anordnade förarkurser.

Motorjournalisten och racinghistorikern Bengt-Åce Gustavsson fick uppdraget att skriva en bok om banans historia. Denna bok är nu klar och det blev en bastant pjäs på 633 sidor och över 1500 bilder. Drygt 300 tävlingar refereras i boken, som är skriven som en lång tidslinje från starten 1950 till och med början av 2018 där den sista nyheten i boken är att Mike Luff och Lennart Bohlin sålde hela verksamheten till Richard Göransson. 

Klicka på bilden ovan för att se bilder från banans historia.

Priset är 500 kr + frakt (150 kr inom Sverige, Norge och Danmark).

Ni beställer genom att skicka ett mail till: bengan@racefoto.se

Nedan kan ni hitta samtliga resultat från banan. Eftersom banan har byggts om många gångar har vi delat in resultaten med tanke på de olika banlayouterna och år. Klicka bara på den tidsperiod som ni vill se för att komma åt samtliga tävlingar:

Design by Bloms IT