STCC Vålerbanen 2009
Vålerbanen 2009-08-28 - 2009-08-29

Resultatlistor


Camaro Cup
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

MC PRO Superbike
  Kval
  Race

Porsche Carrera Cup
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Radical
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

STCC
  Kval
  Kval 2
  Heat 1
  Heat 2

Subaru Cup
  Kval
  Heat 1
  Heat 2Antal tävlande: 97

Racerapport

Summering av STCC-helgen på Våler där Rustad är Kung

STCC:s besök på Vålerbanan i Norge blev två dagar med både stora leenden och besvikelser. Gladast av alla denna helg var Tommy Rustad som gjorde sitt livs främsta tävlingshelg med seger i båda STCC-racen.

Ett idogt regnande under torsdagen, fredagen och halva lördagen satte ner humöret och bidrog till tomma läktare men när regnet upphörde strax före lunch på lördagen och banan torkade upp så kom också publiken fram och humöret blev bättre i depån.
Helgen stördes en hel del av långa safety car perioder då bärgningarna tog lång tid.

STCC
STCC inledde lördagen med test på morgonen där Richard Göransson visade på styrka i blötan följd av Robban Dahlgren, Robin Rudholm, Thed Björk och Fredrik Ekblom som var snabb i sin biogas-Scirocco.
Även kvalet fick avverkas på en blöt bana. Björk, Dahlgren, Johan Stureson, Göransson, Rudholm, Tomas Engström, Tommy Rustad och Fredrik Ekblom utgjorde topp åtta i Q1.
Jan "Flash" Nilsson avbröt testet i förtid för att göra en ombyggnad av bilens set up men han fick inte till det i kvalet där han var nia följd av Pontus Mörth, Patrik Olsson, Roger Eriksson, Mattias Andersson och Viktor Hallrup som toppade bland Semcon Cup-förarna.

- Jag vet inte varför men vi får inte till min bil alls, sa en besviken Flash.
- Kul att vara med i topp åtta för första gången tyckte Ekblom.
I Q2 slog Dahlgren till på sista varvet och knep en ny pole position före Göransson.
- Vi gjorde en liten justering och jag fick ett perfekt varv trots att regnet ökade något, sa en glad Dahlgren.
- Jag är jättenöjd. Det är mitt bästa kvalresultat i år, sa Göransson.
Stureson slutade trea före Björk, Engström, Rudholm, Rustad och Ekblom.
- Det fungerade inte riktigt men jag får ju starta från min bästa startposition så här långt, tyckte Ekblom.
- Perfekt läge, sa Björk.
- Det stämde inte alls så nu får jag försöka ta mig upp till pallen i det första racet, sa Rustad.

Race 1:

Det var en del oroligheter i starten varför den fick göras om. I det andra försöket kom dock fältet i väg med Dahlgren före Göransson. Göransson smet upp i ledning efter ett par varv. Efter en safety car-period blev det en tuff duell mellan Göransson och Dahlgren som resulterade att båda åkte av sedan Dahlgren attackerat och var på väg förbi. Det var ingen kontakt mellan bilarna.
- Jag var före Göransson i chikanen men han lämnade ingen plats utan höll emot så jag var tvungen att köra av, sa en besviken Dahlgren.
Thed Björk hade avvaktat på tredje platsen och kunde ta hand om ledningen men fick ge sig för Tommy Rustad som bjöd på en strålande uppkörning från sin sjunde startruta. Rustad höll enkelt undan i ledning till seger före Björk och Tomas Engström.
- Jag kör för mästerskapet och vill inte riskera något så när Rustad attackerade satte jag inte emot, berättade Björk.
- Detta trodde jag inte. helt fantastiskt att få vinna från den startpositionen och så här hemma i Norge, jublade Tommy Rustad som gick på händer till prispallen.

Roger Eriksson och Mattias Andersson svarade också för bra uppkörningar och tog hand om platserna fyra och fem före Rudholm och Stureson.
Den sista poängplatsen gick till Pontus Mörth som missade tiden ut på gridden och fick starta sist.
- Det var bara att bita ihop och jaga och det fungerade ju bra så nu har jag pole i race två, sa Mörth belåtet.
Fredrik Ekblom tvingades att lämna banan redan på formationsvarvet med trasig växellåda.

I Semcon Cup hade Viktor Hallrup kommandot från start till mål och vann enkelt klassen före sin teamkamrat Dick Sahlén och Viktor Huggare. Dessvärre fick Johan Kristoffersson bryta och tappade därmed viktiga poäng i jakten på Hallrup i Semcon Cup.

Race 2:
Det andra heatet blev oerhört spännande och händelserikt med riktigt tuff racing.
Mörth tog starten från pole och följdes av Rudholm. Det blev massor av närkontakter under inledningsvarven. Tommy Rustad stormade fram genom fältet och drog med sig Björk och Göransson. Robert Dahlgren formligen flög genom fältet och bjöd på omkörningar som man inte trodde var möjliga.

På varv tolv smed Rudholm om Mörth men fick snabbt Rustad bakom sig och det tog inte lång tid innan Rustad också kunde ta sig förbi Rudholm. Björk hakade på och dessa tre bibehöll sina placeringar in i mål.
- En sådan här racehelg får man i bästa fall uppleva en gång i sin karriär. Jag har aldrig vunnit här på Våler tidigare och så tar jag en dubbelseger vilket är långt över vad vi hade hoppats på. Nu är vi med i matchen på individuellt och i teammästerskapet som vi vann också, sa Rustad efter ett par frivolter inför publiken innan han tog den norska flaggan med sig upp överst på prispallen.

- Äntligen gick det skapligt här i Norge och poängen sitter ju inte fel, varken för mig eller teamet, konstaterade Rudholm.
- Jag är lite förbaskad för jag kände att jag hade kunnat vinna det här racet men i stället blev jag inblandad i en massa incidenter på banan, sa Thed Björk som dock är i fortsatt ledning i förartabellen med sina 81 poäng och en marginal till Rustad på sex poäng. Rudholm är nu trea, 10 poäng bakom Rustad och har sin teamkamrat Göransson sex poäng bakom sig.
I teammästerskapet är det också jämnt med Flash Engineering i topp på 129 poäng före West Coast Racing med 124 medan Volvograbbarna nu är uppe i hasorna bara en poäng bakom.

Göransson tvingades att bryta med punktering efter en tät fight med Björk.
Dahlgren slutade fyra men hade sannolikt nått pallen om han inte tvingats att åka efter safety car i flera varv när man genomförde årets segaste bärgning sedan Engström hamnat i sandfållan på väg ut på målrakan efter en för kraftig satsning där han också fick lite hjälp med ett par knuffar av andra bilar.
Dick Sahlén tog hem segern för Semcon Cup i det andra heatet före Viktor Huggare efter att Hallrup och Kristoffersson haft en sammanstötning där båda hamnade utanför banan men kunde komma upp igen. Hallrup avslutade riktigt starkt för att bli trea.
Hallrup leder nu Semcon Cup med sina 107 poäng följd av Sahlén som är nu två med 89 poäng medan Kristoffersson har 83.

Pro Superbike
Alexander Lundh var starkast av alla när Pro Superbike körde på Våler.
Motorcyklarnas kval avgjordes i regn under fredagen med Filip Backlund som snabbaste förare följd av Freddy Papunen, Mikael Nilsson och Tor Erik Plassen. Dessa fyra bildade också första startled i lördagens race som kördes på torr bana.
Filip Backlund fick en bra start med sin Suzuki och drog med sig Kawasakiföraren Papunen.
Från andra startledet kom Alexander Lundh snabbt fram till dessa två med sin vassa Honda.
Efter några varv inleddes en härlig duell mellan Lundh och Backlund där man skiftades om att vara i ledning.
De båda norrmännen Norvald Haaland, Yamaha, och Daniel Kubberöd, Honda, avancerade sakta men säkert mot toppgänget där Lundh till slut lyckades att skaka av sig Backlund efter att safety car lett fältet under några varv sedan Richard Magnusson och Petter Jansson skrotat sina hojar på nästan samma ställe.
Freddy Papunen gjorde några missar och tappade kontakten med Lundh och Backlund. Kubberöd och Halland kunde också passera Papunen och närmade sig de två där framme för att också lyckas pressa sig förbi Backlund.

Lundh hade en liten lucka i ledning och med bara två varv kvar så gjorde Haaland en fräck omkörning av Kubberöd i chikanen.
Haaland avslutade sedan starkt med nådde inte riktigt Lundh som vann halvsekunden före Haaland som hade Kubberöd metern bakom sig över mållinjen.
Backlund slutade fyra före Papunen medan Andreas Mårtensson tog hand om sjätte platsen efter en fight med Nicklas Cajback.
- Det var en skön seger och fina poäng. Körningen stämde perfekt i dag och denna form skall jag nu konservera till de två avslutande racen, sa en belåten Lundh som nu bara är sju poäng bakom Backlund i tabellen.
- Synd att jag inte kom fram lite snabbare för då skulle vi haft norskt på toppen av prispallen. Vi har jobbat hårt med min Yamaha så nu känns det som jag kan vara med i toppen igen, berättade Norvald Haaland.
- Alltid kul att vara på pallen, tyckte Kubberöd.
- Kunde varit bättre men jag tog en hel del värdefulla poäng, summerade tabelledande Filip Backlund.
I privatförarcupen gick segern till David Andersson trots att han inte alls fick ordning på fjädringen på sin Kawasaki.
Tvåa i klassen blev Robert Gull efter in publikfriande kamp med Tomas Johansson.

Carrera Cup
Lördagen bjöd på ett race i tufft ösregn där Jocke Mangs hittade bromspunkterna efter ett par varv och kunde hålla undan till seger.
Fredrik Larsson var framme och fightades med Mangs i inledningen men ett misstag och en piruett innebar att Stefan Söderberg kunde ta hand om andraplatsen efter en fight med Martin Öhlin som var lite för het och föll på ett eget misstag. I stället kunde Fredrik Larsson ta hand om tredjeplatsen bakom Mangs och Söderberg i ett race där Cralle Lindholm blev femma efter en avåkning och en fight i slutet där han knep två platser.

Tony Rickardsson kom till Våler på fredagsmorgonen efter att ha blivit pappa till en liten flicka under torsdagen och därmed missat träningen men lyckades ändå klara en sjätte plats.

Race två
Cralle Lindholm tog en väldigt viktig seger för mästerskapet i helgens andra Carrera Cup Scandinavia-deltävling i Norge.
- Detta är en härlig revansch från igår då jag hade så mycket imma i bilen att jag knappt såg ut! Jag är oerhört glad och jag ser fram emot nästa tävling, säger Lindholm.
Tvåa över mållinjen och sin bästa placering någonsin tog Jonas Gelzinis. KSK Juta-föraren tog fördel av kaoset under tävlingen men gjorde också en riktigt stabil körning.
- Underbart! Jag har känt mig stark hela helgen och jag är verkligen stolt över det här resultatet, säger Gelzinis.

Avgörandet om tredjeplatsen kom bara några centimeter innan mållinjen! Med sju tusendelars marginal lyckades Fredrik Larsson ta sig förbi Tony Rickardsson i ett dragrace mot mållinjen.
- Vilken spännande avslutning! Tyvärr gjorde jag något misstag i tävlingen, men jag är riktigt nöjd med två tredjeplatser från den här helgen, säger Larsson.
Lördagens tävling var rejält händelserik och det var inte mindre än tre safety car-sessioner under tävlingen. Martin Öhlin och Jocke Mangs orsakade en av dem.
Mangs attackerade Öhlin i vänsterkurvan efter startrakan, Öhlins svarade med att bromsa sent, alldeles för sent! Öhlin fastnade i sandfållan medan Mangs fick göra en undanmanöver över gräset och kunde ta sig upp på banan igen.
Mangs tog sig över mållinjen som sexa bakom Rickardsson, fyra, och Stefan Pettersson, femma.

Cralle toppar tabellen, tre poäng före Mangs. Tony Rickardsson är trea 15 poäng bakom Cralle medan Fredrik Larsson jagar toppen dit han har 52 poäng.

Camaro Cup
Magnus Krokström dominerade Camaro Cup på Våler med dubbelseger.
I det inledande racet visade Krokström att han trivs bra på regnvåt bana när han segrade före Michael Wärn och Ole Martin Lindum i ett race som innehöll ett flertal hårda närkontakter.
Det blev mycket plåt- och platsskrammel även i heat två där Krokström tog en ny seger före Lindum och Jörgen Eriksson. Anders Brofalk bjöd på en snygg uppkörning till en fjärde plats i mål.
Ivrigast på banan var Fredric Magnusson som orsakade mycket strul i starten av det inledande heatet och som i race två torpederade Janne Nilsson när han körde upp på banan och rakt i sidan på Janne efter en avåkning.

Radical
Endast 11 bilar hade letat sig till Norge. Bland annat valde redan klara seriesegraren Andreas Ebbesson att stanna hemma.
Radicalförarna fick två race i regn och speciellt fredagsracet blev näst intill kaotiskt när det vräkte ner.
Robert Myrsäter hade greppet i det första heatet men fick vattenplaning efter sju varv och hamnade i en sandfålla. I stället vann finske Tommi Anttila.
David Söderlund var tvåa över mållinjen men han såg inte målflaggan och fortsatte att köra i ett högt tempo och passerade också en rödflagga varför han tilldömdes 30 sekunders tidstillägg.
Andra platsen gick till Marcus Jönsson följd av Johan Ryberg.
Det andra heatet innehöll en tidig safety car-situation där Anttila, Robert Helling, Myrsäter och Marcus Jönsson samtliga gjorde omkörningar när gulflaggorna kom ut och bestraffades därför med drive through. Jönsson gick aldrig in för att ta sin bestraffning utan uteslöts.
Johan Ryberg tog hem segern före Robert Enestedt och Helling.

Subaru Cup
I Norge kör man Subaru Cup med likvärdiga Subaru Impreza N14 bilar. Serien omfattar ett antal rallytävlingar på snö, grus och asfalt samt två stycken banracingtävlingar där denna helg utgjorde den första.
Det blev två synnerligen händelserika race där förarna laddade för fullt och körde nästan lika mycket vid sidan av banan som på asfalten.
Rallystjärnan Andreas Mikkelsen blev bäste poängplockare genom seger i heat ett och en andraplats efter Pontus Tideman i heat två.
Av L-G Nilsson

Design by Bloms IT