Svenskt Sportvagnsmeeting Knutstorp 2018
Ring Knutstorp 2018-07-06 - 2018-07-08

Resultatlistor


Formel Ford 1600cc
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Formel Vee
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Formula Slicks
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Förkrigsbilar A-D, Nordisk Special, F3 500cc & FJ
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

GT/GTS -1965
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Roadsport AB
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Roadsport C
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

RS & Clubman
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Standard-1965 1000cc
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Standard-1965 över 1000cc
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

STD & GT/GTS 1966-1971
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

STD & GT/GTS 1972-1990
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Verktygsboden Modsport
  Kval
  Heat 1
  Heat 2Antal tävlande: 207

Racerapport

Svenskt Sportvagnsmeeting – en varm klassiker

Det varma sommarvädret håller i sig, även årets tredje deltävling i Sportvagnsmästerskapet blev en varm historia. Drygt 200 bilar hade samlats för att köra årets Sportvagnsmeeting på Ring Knutstorp.

Verktygsboden Modsport har sedan begynnelsen delats upp i tre underklasser efter vikteffekt. I klass 1 kör de snabbaste bilarna, men förarna trotsade fysikens lagar på Ring Knutstorp, för det var inte de bilarna som var snabbast i teorin som vann! Niklas Mårtensson kör i klass 2, men detta hindrade honom inte från att ta totalsegern i första heatet före Bo Johansson, Leif Andersson och Fredrik Olsson! Bästa klass-1 bil var Per Gustavsson på femte plats. I klass 3 vann Erland Berggren före Kent Heijel och Fredrik Åkerman. Ginetta G20 Cup körs ihop med Modsport i år och det var en handfull Ginettor med, men alla kör inte i G20-cupen. Det hänger bl a på däcksvalet. I Modsport kör man med slicks medan man i G20-cupen kör med R-däck. Gustav Larsson vann G20 Cup före Joakim Strid och Anders Björnsson. Strid sinkades av att han fick 30 sekunders straff för tjuvstart. Bo Johansson vann andra racet före Mårtensson och Andersson (klass 2). Joakim Unnebäck vann klass 1 före Gustavsson. Berggren vann klass 3 före Heijel och Åkerman. Larsson vann G20 Cup före Björnsson (Strid bröt).

Roadsport C har på senare år översvämmats av Mazda Miator, som även kör en egen cup. Årets SSM ingick dock inte i MX-5-cupen, men trots detta mönstrade de det största startfältet i tävlingen med 22 bilar på griden. Andreas Jähnke vann första heatet i en Lotus Elise S2 före Miataförarna Oskar Jakobsson och Petter Sångberg. I Roadsport C vänder man på de sex bästa inför andra racet, vilket alltid skapar lite extra nerv till racet. Ordningen har dock en förmåga att återställa sig… I slutänden var det unge Jakobsson som tog sin första seger någonsin i

Roadsport före Jähnke och Sångberg!
I Roadsport A tog Dag Löfqvist ledningen från start och hade sedan Magnus Mårtenson bakom sig ända till målet. Jerker Flink kom trea i sin mäktiga Porsche 928. Jonas Jonsson vann B före Ulf Andersson och Andreas Jähnke, som dubblade. Andra racet fick samma utveckling med Löfqvist som vinnare igen före Mårtenson, men Anders Edlund lyckades ta sig förbi Flink och ta tredjeplatsen. I B vann Jonsson före Andersson och Jonas Gräf.

RS & Clubman körde som vanligt tillsammans. RS-bilarna skall vara snabbare än Clubman, men det brydde sig inte Mattias Andersson om! Han vann heatet totalt i sin Clubman före RS-förarna Mats Hildingsson, Peter Johansson och Karl-Johan Bergman. Peter Öfverman kom tvåa i Clubman före Magnus Andersson. I andra racet var det RS-föraren Hildingsson som var först över mållinjen (Mattias Andersson bröt). Berggren kom tvåa i RS före Anders Dahg. Magnus Andersson var tvåa över linjen och först i Clubman före Öfverman och Hasse Tullsten.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

Stekhett på Ring Knutstorp

Den heta sommarvärmen håller i sig och det var inget undantag när de historiska racingbilarna skulle köra Svenskt Sportvagnsmeeting på Ring Knutstorp. Drygt 200 förare kom till start totalt uppdelade på 13 heat, inklusive Sportvagnsklasserna.

Heatet för de allra äldsta bilarna brukar vara välbesökt på Ring Knutstorp varje år, så även i år, även om det inte var lika många bilar som vi har sett tidigare år. Det är både svårt och dyrt att hålla liv i bilar som är antika, men det är väldigt kul att det finns entusiaster kvar som vill hålla igång dem. RHK´s ordförande Hans Hillebrink har köpt sig en Formel Junior i år, som han redan har hunnit köra några race med både här hemma i Sverige och ute på kontinenten (kom t ex tvåa på Monza för någon vecka sedan). Under helgens tävling blev det två segrar till Hillebrink i heatet för de äldsta formelbilarna. Ingvar Malm kom tvåa (FJ) och Peter Kumlin kom trea (Midget). Janne Hansson var bästa förkrigsbil på femte plats med sin fina Bugatti. I andra racet var förkrigsbilarna i sitt esse, för de belade platserna två till sex med Hansson först före Fredrik Bolander och Chuck Bird.

Formel Vee bjuder alltid på stora heat och intressanta race. Johan Lund tog ledningen från pole och han fick med sig Stefan Nilsson och Lars Ohlsson. Dessa tre drog ifrån det övriga fältet. Lund vann före Nilsson och Ohlsson. I andra racet var det Ohlsson som tog hand om segern före Nilsson och Jimmy Carlstedt.

Formel Ford bjöd på dramatik. Viktor Ljungdahl har varit svårslagen i klassen, men den här gången fick han kämpa för segern. Andreas Martinsson är fortfarande ganska ny i klassen, men han blir snabbare för varje race som går. Nu var han bara 0.9 sekunder efter Ljungdahl i mål. Roland Svensson kom trea. Det är både gamla och unga förare i den här klassen och det är en härlig mix av förare. Det andra racet fick ett tråkigt slut. Redan på fjärde varvet tappade Björn Otterberg kontrollen på sin bil och for av vägen i början av raksträckan. Bilen blev illa tilltygad och Otterberg kördes med ambulans till sjukhus för observation. Otterberg fick stanna över natten och nästa dag mådde han bra, med tanken på omständigheterna. Bilen kräver dock en del översyn, men Otterberg lät hälsa att han hoppas vara med redan på Mantorp igen! Det blev kaotiskt efter racet, som egentligen aldrig fick något riktigt avslut. – Jag såg avåkningen med mina egna ögon och jag måste erkänna att jag blev lite skärrad. Det såg otäckt ut och vi kom av oss lite i tävlingsledningen. Vi fick samla ihop oss för att ta ett beslut så att vi kunde publicera en resultatlista, även om racet blev kort, sa tävlingsledaren Max Dymling. Det publicerades först en preliminär lista efter fyra varv, men denna reviderades sedan till hur listan såg ut efter fem varv, vilket blev den slutgiltiga. Viktor Ljungdahl utropades som segrare före Andreas Martinsson och Henrik Hansson.

Med perfekta förhållanden fanns det ingen som kunde rå på Torgny Johansson i Formula Slicks. Med sin F2:a utklassade han F3:orna med över 30 sekunder i första racet. Sonny Johansson vann F3-klassen före de båda klassdebutanterna Anders Lofthammar och Magnus Ramsö. Lofthammar och Ramsö har kört långlopp tidigare i sina liv, men nu debuterade de samtidigt i denna klass. I andra racet gick det än bättre för debutanterna, för Lofthammar kom tvåa bakom Torgny Johansson och Ramsö kom trea.

I Sports 2000 var Johan Eliasson med och utmanade om totalledningen redan från start, men det hände något och han gick i depå redan efter ett varv. Efter kontroll av chefsmekanikern Lotta gav han sig iväg, men han hade för bråttom när han körde ur depån. Eliasson körde över den vita linjen och fick komma in i depån för ett ”Drive through”-straff. När han körde ur depån lyckades han korsa den vita linjen ännu en gång, men tydligen tyckte tävlingsledningen att han hade blivit straffad nog, för han kom undan andra gången… Niels Jörgen Jörgensen vann Sports 2000 före Eliasson och Ulf Lindberg. I andra racet var det bara Lindberg som lyckades ta sig i mål av Sports 2000-förarna.

1000cc Cupen kom med ett stort startfält med 23 bilar på startlinjen, då hade ändå två fått bryta redan under träning och kval… Ingen rådde på Per Skårner denna helg. Skårner vann båda racen före Mattias Ståhlberg och Torbjörn Andersson.

Skårner försökte ta med sig farten när han körde i det stora standardvagnsheatet också, men där tog lyckan slut sedan han tilldömdes tjuvstart i första racet. Hans Beckert vann efter kamp mot Peter Stöhrmann Jr. Andreas Eriksson gjorde comeback och slutade trea. I andra racet var Skårner med och tampades med Beckert om ledningen, men Beckert höll undan och vann igen före Skårner och Rolf ”Myggan” Nilsson.

I GT-klassen är Bengt-Åke Bengtsson omutlig i år. På Knutstorp blev det två nya segrar före den ständige tvåan Anders Schildt. Tommy Bencsik kom trea i båda racen.

I Standard & GT 1966-1971 blir Arvid Viktorsson bara snabbare och snabbare. Nu vann han första racet från pole före Claes Hoffsten och Lennart Bengtsson. Hoffsten gav Viktorsson en match och var bara halvsekunden efter i mål. I andra racet hade Viktorsson för bråttom ut ur depån. Han körde över den vita linjen och fick ett ”Drive Through” som straff. Detta sinkade honom givetvis. Lars Weigl kunde därför vinna före Bengtsson och Viktorsson.

Heatet för de nyaste standard och GT-bilarna mellan 1972-1990 var faktiskt det mista heatet denna gång med endast sex bilar på startlinjen. Claes Andersson tog en dubbelseger före Michael Sundin. Pontus Bencsik och Roger Woltersdorf delade på tredjeplatserna.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

Design by Bloms IT