Jocke Mangs vann 2009

Jocke Mangs lyckades försvara sin titel i Porsche Carrera Cup. Lägg där till att han vann Minicupen i Tyskland och JTCC före det. Alltså fyra titlar på fem år! Det är inte många svenska förare som kan matcha den sviten!

Säsongen inleddes med att Christer Lindholm och Edward Sandström delade på segrarna i premiären. Unga stjärnskottet Martin Öhlin vann dubbelt i Karlskoga. Årets verkliga utropstecken var Fredrik Larsson. Fredrik har en märklig historia. Han slog igenom i Formel Ford i början av nittiotalet. Han gick vidare till USA där han vann deras motsvarighet till F3 och vips hamnade han i Stefan Johanssons juniorteam i Indy Light. Han chockade alla med att komma på pallen direkt, men sedan kom problemen... Han kraschade i några lopp och pengarna tog slut. Samarbetet med Johansson bröts och de lämnade tyvärr inte varandra som vänner.

Det blev många år av väntan och Fredrik har gjort lite inhopp i historisk racing och i långlopp. I år fick han äntligen chansen att visa sin talang då han satt i en ny Porsche. Tyvärr blev han diskad i Karlskoga, då det visade sig att kylsystemet innehöll glykol. Bilen hade levererats så från fabrik och teamet hade inte tänkt på att kolla detta. I årets tredje tävlingshelg vann han dubbelt och sedan tillhörde han toppskiktet resten av säsongen. Larsson gjorde ett fantastiskt fint framträdande på sin hemmabana i Falkenberg där han slutade tvåa och etta. Hans omkörning av Cralle i första racet var bland de hårigaste jag har sett någonsin. Men hans lycka blev kortvarig, för teknikerna hittade en bricka som var felvänd i diffen och han blev återigen diskad…

Fredrik är en tävlingsmänniska till 100 % och i Karlskoga visade han alla att den regelvidriga diffen i Falkenberg inte var anledningen till att han körde bra där. Han vann dubbelt. I Norge vann Mangs och Lindholm. På Ring Knutstorp vann Mangs dubbelt, men han hade Larsson klistrad i kofångaren från start till mål. Larsson vann finalen dubbelt i stor stil. Mangs bevakade bara resultatet och körde bara ihop tillräckligt med poäng för att vinna serien. Larsson blev den moraliske segraren i mångas ögon. Han vann sex race och blev diskad från ytterligare en seger.

Mangs vann "bara" fyra race, men var som sagt jämnare över hela säsongen. Tony Rickardsson vann inga race i år, men han slutade tvåa i tabellen före Larsson. Rickardsson och Lindholm lade hjälmen på hyllan efter säsongen och Mangs letar efter en annan klass till nästa år.
Frågan är därför om någon kan rå på Larsson nästa år?

Nedan ser ni länkar till Resultat, Bilder & Tabell:
Design by Bloms IT