Robert Dahgren vann STCC 2022

STCC hade en sen premiär i år. Första tävlingen kördes på Ljungbyhed i juni. Det berodde på att flera team hade beställt nya bilar som blev levererade mycket sent. Premiärtävlingen hade ett mycket annorlunda upplägg då man bara körde en shootout och ett enda race. Formatet passade den regerande mästaren Robert Dahlgren perfekt och han vann före skåningarna Tobias Brink, Oliver Söderström och Hugo Nerman.

Andra tävlingen kördes i andra änden av Sverige, nämligen i Fällfors, utanför Skellefteå. Dahlgren vann det första racet, men bilen var för låg varför han diskades. Hans team, PWR Racing, lämnade in en protest och detta blev en långbänk under sommaren som vi återkommer till. Andreas Bäckman var ny i Lestrups team och han utropades till segrare före Söderström och Brink. Nerman vann andra racet före Mattias Andersson och Söderström. Dahlgren vann det tredje racet före Brink och Söderström.

STCC vände söder ut igen och Ring Knutstorp där Dahlgren hade en perfekt helg. Han var snabbast i kvalen och han vann alla tre racen som kördes i regn. I Karlskoga vann Söderström det första racet från pole. I det andra racet vann Andersson från pole. Dahlgren fick tidstillägg för tjuvstart och petades ned till åttonde plats, men det blev hans lycka då han fick starta i pole i tredje racet. Dahlgren hade därför inga problem att vinna det tredje racet. Dahlgren och Andersson tog flest poäng av alla denna helg.

I Anderstorp tog Bäckman seger i de två första heaten och Brink vann det tredje. Dahlgren var på pallen i alla tre racen och behöll greppet i tabellen.

Inför finalen på Mantorp hade Dahlgrens diskning kommit upp till diskussion igen. Efter ytterligare en överklagan var fortfarande resultatet från Fällfors oklart. Vi stod inför risken att återigen hamna i ett läge där ingen mästare skulle koras efter finalen. Det vore inte bra för sportens anseende och det mumlades i depån. Söderström vann första finalracet före Brink och Dahlgren. Brink vann andra finalen före Söderström och Andersson. Axel Bengtsson, teamkamrat till Dahlgren, vann säsongens sista race före Bäckman och Dahlgren. Därmed hade Dahlgren skrapat ihop tillräckligt med poäng för att vinna STCC för fjärde gången, oavsett hur det gick med diskningen i Fällfors eller ej. Brink tog silvret, Bäckman fick brons och veteranen Andersson hamnade precis utanför pallen med några futtiga poäng.

Tack vare Bengtssons seger vann han juniorklassen före Nerman och Söderström. PWR vann teammästerskapet före Lestrup och Brink. Den unge norrmannen Marius Solberg Hansen vann privatförarcupen före Rasmus Hedberg och Dennis Strandberg.

STCC kommer att övergå till El-bilar 2023 och det blir ytterligare en ny elbilsklass för JTCC. Vad som händer med dagens TCR-bilar är högst oklart i dagsläget…

Robert Dahlgren vann STCC 2022
Design by Bloms IT