Kanonloppet Karlskoga 2022
Gelleråsen Arena 2022-08-19 - 2022-08-20

Resultatlistor


Formula Nordic
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

MC PRO Superbike
  Kval
  Superpole
  Heat 1
  Heat 2

Porsche Carrera Cup Scandinavia
  Kval
  Kval 2
  Heat 1
  Heat 2

Porsche Sprint Challenge Scandinavia
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

STCC
  Kval
  Kval 2
  Heat 1
  Heat 2
  Heat 3

Valeryds Legends Cup
  Kval
  Kval 2
  Heat 1
  Heat 2
  Heat 3
  Heat 4Antal tävlande: 141

Racerapport

Tre segrare från tre händelserika STCC-tävlingar på Gelleråsen

Kanonloppet på Gelleråsen Arena bjöd på tre segrare från tre händelserika STCC TCR Scandinavia-tävlingar.
• I Race 1 säkrade juniormästaren Oliver Söderström sin första seger sedan 2020.
• I Race 2 tog STCC-veteranen Mattias Andersson sin 21:a seger.
• I Race 3 stod regerande mästaren Robert Dahlgren överst på pallen.
Lestrup Racing Team-föraren Oliver Söderström startade från pole position i Race 1 och körde en fläckfri tävling till seger. Desto tyngre gick det i andra tävlingen där han blev avkörd i första kurvan och tappade viktiga poäng i titelfighten.
– Årets första pole och seger känns otroligt skönt, ett stort tack till hela teamet som gjort detta möjligt. Tyvärr blev vi avkörda i andra tävlingen, en idiotisk körning som gör mig otroligt besviken. Vi fick lite revansch med uppkörning från 15:e till sjätte plats i sista tävlingen. Vi tappade en del poäng, men jag har absolut inte gett upp och vi laddar om inför nästa tävling, säger Oliver Söderström.
Lynk & Co-föraren Mattias Andersson tog över taktpinnen i andra tävlingen där han ledde från start till mål och säkrade sin hittills bästa helg med två topp fem-placeringar i de andra två tävlingarna.
– Det har varit en bra helt totalt sett. Segern i andra tävlingen satt där den skulle och vi har fått med oss bra med poäng från den här helgen, säger Mattias Andersson.
Mästerskapsledare Robert Dahlgren hade en blandad helg med bestraffning för tjuvstart i andra tävlingen där han tappade en pallplats. Dock gjorde bestraffningen att han fick starta från pole i sista tävlingen där topp åtta förare från andra tävlingen vänds om.
– Tredje tävlingen var helt fantastisk, teamet gav mig en perfekt bil som gjorde att jag kunde kontrollera tävlingen från start till mål. Tyvärr hade jag problem i starten av andra tävlingen som gjorde att bilen rörde sig lite innan ljusen släcktes. Så är det i racing ibland och vi har trots det lyckats utöka ledningen i mästerskapet vilket var målsättningen för helgen, säger Robert Dahlgren.
Sista tävlingens utropstecken stod norska privatföraren Didrik Esbjug för med en stark fjärdeplats, hans hittills bästa STCC-resultat.
– Det har varit en väldigt kul helg för oss. Vi började helgen med en bil som jag inte var alls nöjd med och avslutade helgen med en bil som verkligen fungerar. Hela teamet har jobbat hårt och detta var ett välförtjänt resultat. Nu åker vi till nästa tävling stärkta av vårt hittills bästa resultat den här säsongen, säger Didrik Esbjug.
I förarmästerskapet har Robert Dahlgren utökat sin ledning till 47 poäng över Mattias Andersson som i sin tur är tätt följd av Tobias Brink och Oliver Söderström på delad tredjeplats, bara en poäng bakom. Tätt bakom på femteplatsen ligger Andreas Bäckman, ytterligare två poäng bakom.
CUPRA Dealer Team – PWR Racing har utökat ledningen i teammästerskapet något över Lestrup Racing Team, dock är det bara 25 poäng som skiljer dem åt.
Ännu jämnare är det i junior-SM där Oliver Söderström leder över Axel Bengtsson med bara åtta poängs marginal.
Marius Solberg Hansen, som hade en blandad helg på Gelleråsen, leder fortsatt privatförarmästerskapet med 33 poängs marginal till Rasmus Hedberg.

Johan Meissner

Hemmaförarna dominerade i Porsche Carrera Cup Scandinavia i Karlskoga

Emil Persson och Marcus Annervi vann var sitt race i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Gelleråsen Arena utanför Karlskoga. Det gladde hemmapubliken alldeles speciellt. Båda har nämligen en stark koppling till Karlskoga och den klassiska banan. Persson bor i kommunen och Annervi tävlar för Race Team Gelleråsen - by AFR.

Emil Persson var den förare som samlade mest poäng i årets fjärde deltävling. Efter sitt bästa kval hittills i mästerskapet vann Persson, som tävlar för Arvikabaserade Kristoffersson Motorsport, först det inledande heatet från pole position och sedan blev han tvåa bakom Annervi i det andra.
– Min bästa racehelg någonsin på den här nivån, summerade Persson, som tack vare framgången på hemmabanan krympte avståndet till mästerskapsledande Lukas Sundahl.
Inför helgen skiljde det 38 poäng mellan ettan och tvåan i tabellen. Med två deltävlingar kvar i kalendern, Rudskogen och Mantorp Park, är det 18.
– Mina tankar inför fortsättningen? Ta race för race och plocka så många poäng som möjligt. Sedan får vi se hur långt det räcker.
Skön seger
Emil Persson vann sitt första race i Porsche Carrera Cup på Drivecenter Arena i Fällfors tidigare under säsongen. För mästerskapsdebutanten Marcus Annervis kom första segern i det andra heatet på Gelleråsen Arena lördagen den 20 augusti.
Han stod i pole position, tog starten och vann racet tämligen ohotad.
– Jag var faktiskt inte så nervös innan start, ville bara göra min grej, säger Annervi.
• Hur?
– Vinna skiten!
Och det var precis vad han gjorde. En skön revansch för heat ett där han hamnade utanför banan efter en kollision och bara var 15:e man i mål.
– Så jäkla gött. Efter en bra inledning på racet tyckte jag att jag hade hyfsad koll bakåt. Jag kände mig aldrig hotad, säger 26-åringen från Halmstad.
Sundahl kvar i ledning
Mästerskapsledande Lukas Sundahl från Växjö inledde lördagen med en andraplats bakom Persson i det första heatet. I det andra fick han nöja sig med en betydligt blygsammare placering.
– Det blev stopp bakom Jan Magnussen på det första varvet och jag hade ingen stans att ta vägen, säger en besviken Sundahl, som tvingades av banan och tappade ända ner till femtonde plats.
Han lyckades avancera till nionde, men längre än så tog han sig inte.
– Men även utan den där incidenten hade jag inte hängt med förarna där framme. Jag hade en dålig start och problem med bromsarna genom hela heatet, säger han.
Ingen önskerepris
Tabelltrean Hampus Ericsson kom till Karlskoga med förhoppningar om att kopiera fjolårets insats då han slog till med seger i båda racen. Någon önskerepris blev det inte för 20-åringen från Kumla, men väl en fjärde- och en tredjeplats.
Fragus Motorsport-föraren tog visserligen in några poäng på Lukas Sundahl, men är fortfarande 36 efter inför de två avslutande racehelgerna.
– Vi har två starka banor kvar, Rudskogen och Mantorp Park, och har långt ifrån gett upp. Det är bara att fortsätta kämpa, säger Ericsson.

Pallen för Nilsson

Lördagens sjätte pallplats erövrade skåningen Ola Nilsson, Mtech Competition, genom att bli trea i det första heatet. Från startruta nio följde han upp den insatsen med att avancera hela vägen till fjärde plats i det andra. Nilsson är därmed kvar på fjärde plats i mästerskapet, placeringen före göteborgaren Edvin Hellsten vars facit i Karlskoga blev en femte- och en fjärdeplats.
Ahlberg till ledning
I Porsche Approved Cup, klassen där förarna kör den äldre modellen av Porsche 911 GT3 Cup, 991 II, fördelades racesegrarna på Robin Hansson och Hannes Morin. Den förstnämnde gjorde comeback i mästerskapet och visade att han är fortsatt mycket snabb.
Morin, som toppade mästerskapet inför tävlingen i Karlskoga, bröt dessvärre det första heatet och blev därmed omåkt i tabellen av Andreas Ahlberg som var stabil tvåa i båda racen.
Christoffer Bergström, som hade en misslyckad helg senast i Anderstorp, tog tillbaka sin tredjeplats genom att ta målflagg som trea i race ett. Samma placering blev det för Albin Wärnelöv i heat två. Pallplatsen var den sistnämndes första under sitt debutår i Porsche Carrera Cup Scandinavia.

Kågered dominerar

Ovan nämnda Lukas Sundahl och Andreas Ahlberg tävlar båda för Micke Kågered Racing. Förarna toppar sitt respektive mästerskap och drygade dessutom ut ledningen i teammästerskapet. Fragus Motorsport är fortsatt tvåa, nu 28 poäng efter.

Dubbelseger för Mikaela

I Porsche Sprint Challenge Scandinavia, supportklass till Porsche Carrera Cup Scandinavia, vann ”gästföraren” Mikaela Åhlin-Kottulinsky båda racen, men 16-årige talangen William Siverholm från Lerum toppar fortfarande mästerskapet efter två nya pallplatser.

Jerker Johansson

Emma Wigroth historisk – första kvinnan någonsin att vinna i Formula Nordic!

Emma Wigroth blev historisk när hon som första kvinna någonsin vann Formula Nordic vid Kanonloppet på Gelleråsen Arena!

Helgen hade ett mycket omväxlande väder med kraftiga regnskurar blandat med sol och tropisk hetta. Kvalet kördes på torr bana. Philip Victorsson ledde under större delen av kvalet och såg ut att gå mot sin första pole i år, men det såg Linus Granfors till att ändra på… På sista varvet klippte han till med personbästa och tog pole med en hundradels sekund!

Det var lite tveksamma förhållanden med våt asfalt när bilarna skulle rulla ut på banan till det första racet på lördag morgon. Emma Wigroth tog själv beslutet att lägga på slicks. De tre bilarna framför henne på startplattan valde regndäck. De tre i täten drog ifrån i början med Granfors före Victorsson och Benjamin Fuglesang. Granfors höll ledningen ett par varv, sedan började hans däck att ge sig. Victorsson tog över ledningen, men bak i ledet började Emma Wigroth få upp farten. Hon körde om bil efter bil och efter drygt halva loppet tog hon ledningen! Victorsson hade inte en chans att svara med sina överhettade regndäck. Jonathan Engström hade också startat på slicks och han jobbade också upp sig genom fältet och blev tvåa i loppet. Victorsson slutade trea.

Engström tog ledningen från pole i det andra racet och han höll fältet bakom sig i flera varv. Fältet låg tätt samlat och förarna bakom började bli otåliga. Fuglesang var den förste att utmana Engström efter den långa rakan, men han missbedömde bromspunkten, stötte till Engström och båda snurrade. Engström kom igång medan Fuglesang tvingades bryta. Victorsson övertog ledningen före Wigroth och Granfors. Granfors tog sig till slut förbi Wigroth. Den lyckan varade dock inte längre då han fick ett tekniskt fel och gick i depå. Teamet skickade ut honom igen för att rädda så många poäng som möjligt. Victorsson vann före Wigroth och Engström. Granfors gick i mål som fyra. Wigroth blev helgens bästa poängplockare och även den första kvinnan någonsin som vunnit en tävling i Formula Nordic.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

Täta Legendsrace på Kanonloppet

Valeryd Legends Cup var som vanligt den klart största klassen under Kanonloppet på Gelleråsen Arena och förarna fick delas upp i två grupper. Christofer Karlsson tog starten från pole i första A-finalen. Han attackerades hårt under hela racet, men kunde vinna före Mads ”Panik” Pedersen och Johan Lennartsson. I B-finalen vann Mats Johansson före norrlänningen Hans Brännström som köpte en ny bil kvällen före tävlingen! Fredrik Melander kom trea. Den andra A-finalen blev än mer spännande. Karlsson och Pedersen kämpade om ledningen, men stötte ihop och förlorade några platser. Då var det i stället Erik Blixt som kämpade om ledningen med Dennis Byqvist. Pedersen hade dock inte gett sig. Han kämpade sig tillbaka upp genom fältet och vann före Blixt och Byqvist medan Karlsson tog fjärdeplatsen. I den andra B-finalen blev det dubbelt norrländskt i topp med Brännström som segrare före Melander. Dansken Kim Skov Mortensen kom trea.

Bengt-Åce Gustavsson - www.racefoto.se

Design by Bloms IT