Velodromloppet Karlskoga 2007
Gelleråsbanan 2007-06-16 - 2007-06-17

Resultatlistor


Formel Ford/Formel Vee
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Formula Junior
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Formula Slicks
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Förkrigsbilar A-D
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Ginetta G20 Cup
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

GT/GTS -1965
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Modsport
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Roadsport
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

RS & Clubman
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Sports 2000
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Standard-1965 1000cc
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Standard-1965 över 1000cc
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

STD & GT/GTS 1966-1990
  Kval
  Heat 1
  Heat 2Antal tävlande: 214

Racerapport

Folkfesten i Karlskoga

Den historiska racingcupen körde årets andra deltävling i Karlskoga. För fjärde året i rad under det klassiska namnet Velodromloppet. Det blev återigen en stor succé. Med strålande solsken både på fredag och lördag trivdes de drygt 4000 åskådarna och de kunde se närmare 250 startande på banan samt uppvisning med gamla motorcyklar. Det enda som drog ned stämningen en aning var det ihållande regnvädret på söndagen. De tappra åskådare som ändå tagit sig till banan fick se härliga fighter i regnet.

De allra äldsta bilarna med både 50, 60 och 70 år på nacken är alltid mycket speciella att se. Rolf Nyström i ”Snövit” gjorde en hejdundrande rivstart så att det rök ordentligt från bakhjulen. Båda loppen dominerades av Roy Palm i sin Rally Salmson 2 sits. Han vann båda racen före just Rolf Nyström med sin Ford Special 4300cc. I första racet kom Magnus Neergaard trea med en Riley 9 Sports och i andra racet kom Janne Hansson trea med en Bugatti 35A från 1928. Per-Olov Håkansson vann i alla fall priset för äldsta bil i fältet med sin Bugatti 37A från 1927.

Heatet med lite nyare Formelbilar såg vi ”Halvpannor” från 50-talet, Formel Junior från tidigt 60-tal samt några 1000-kubikare i F2 och F3. Jörgen Carlsson ledde från pole, men passerades sedan av Magnus Ahlqvist som vann före Carlsson och Leif O ”Röret” Jönsson. Här deltog även den mest långväga gästen denna gång nämligen Formel Juniorfantasten Duncan Rabagliatti från England. Av Halvpannorna var Per Hågeman snabbast före Frank Högman och Olle Linde. I andra racet vann Carlsson före Ahlqvist och Per Gustafsson. Halvpanneracet vanns av Högman före Hågeman och Linde.

I Formel Vee hade vi några finska vänner på besök. Helgen dominerades annars av Christer Ericsson som vann första racet från pole före Thomas Marklund och Lars ”Vegas” Johansson. I andra racet vann Ericsson åter före Marklund och Sven-Åke ”Billebergar´n” Svensson

I det stora Formel Ford heatet startade Bert Lundgren i pole. Han passerades snart av Aslak Heldal Haugen som körde sitt livs race då han för första gången vann en totalseger. Glädjen gick inte att ta miste på, han sken som en sol. Bert kom tvåa och Henry Andersson slutade trea. I det andra racet i regn kunde Henrik Hansson vinna, trots att han var ute och klippte gräs vid ett tillfälle. Aslak gjorde ånyo ett starkt race och blev tvåa. Henry Andersson lyckades ta tredjeplatsen ännu en gång.

Classic Formula har fått en ny stjärna i år. Han debuterade på Kinnekulle och tog här i Karlskoga sin tredje raka seger. Jag pratar om Joakim Broström. Han uppvaktades av Petter Huse som blev tvåa före Christer Andreassen. I andra heatet blev det norsk dominans i regnet. Huse vann före Kolbjörn Heldal och Seved Lundberg.

De historiska Racersportvagnarna blev ett rent Sports 2000 heat i år. Niklas Johansson dominerade totalt och vann båda racen enkelt. Joakim Bergman kom tvåa och Jonas Qvarnström trea. Nykomlingen Johan Andersson, som debuterade på Kinnekulle senast, hade otur och sprängde sin motor under fredagen. Men han fann på råd då han åkte och köpte en ny bil som han kom till start med i stället. I andra racet kom Kåre Minnbergh tvåa före Joakim Bergman.

I klassen för de minsta standardvagnarna före 1965 var det en trio som höjde sig över mängden. Sebastian Wrethagen tog pole före Arne Allard och Johan Solman. Det blev också dessa tre som inledde racet bäst. Men både Allard och Solman fick bryta. Wrethagen vann därför stort före Nils-Olof Jonsson och Krister Wigren. Wrethagen vann även andra racet, den här gången före Allard och Jonsson. Fredrik Tornerhielm bjöd på en imponerande balansakt då han stod och balanserade på två hjul på gräsmattan. Kan du göra om det igen Fredrik?

Även bland de större standardvagnarna var det en trio som utmärkte sig. Tomas Gustavsson vann före Tommy Brorsson och Lars Esselius. Efter en rad avåkningar och snurrningar i det regniga andra racet blev resultatlistan väldigt omkastad. Finnen Henry Tanskanen i sin lilla koja var den som behärskade regnet bäst och han vann före landsmannen Juha Liukkonen. Bo Johansson kom trea.

I GT/GTS var Rolf ”Myggan” Nilsson sams med domarna den här gången och då blev det en odiskutabel dubbelseger. Tvåa i båda heaten blev Roger Adamsson. Trea i första blev Lars Bondesson och trea i andra blev Björn Glestad. Den snabbe regnexperten från Finland, Jari Tabell låg på tredje plats och hade andraplatsen inom synhåll i regnet, när det plötsligt började torka upp och han ramlade ned till fjärde istället. Klassen fick riktigt fint besök då Svenska Bilsportförbundets ordförande Kåge Schildt luftade sin Austin Healy. – Historisk Racing har alltid legat mig varmt om hjärtat. Detta är den enda tävlingen som jag kör varje år och jag tycker det är ett jättebra arrangemang. I min position är det dock väldigt viktigt att jag inte hamnar i någon tveksam situation. Därför är jag mycket noga med att köra snyggt och rent, sa Kåge Schildt.

Den absolut största klassen var Standard Ny för bilar mellan 1966-1981. Här fick man till och med flytta över några förare till andra klasser så att alla skulle få vara med och köra. Tyvärr tog det lång tid att ställa upp alla till start och det var viss oro i leden varför startern dröjde länge innan han släppte fältet. Allt för länge visade det sig eftersom Rune Tobiasson sprängde en kylarslang i startögonblicket. Kylarvattnet sprutade som en fontän runt hans BMW. Detta var inte enda problemet. I samma ögonblick gick bromsvågen sönder och låste båda framhjulen så att han blev stillastående efter bara 20 meter. Alla lyckades med nöd och näppe ta sig förbi utan kontakt, även om det gick brett för en del i det utspillda kylarvattnet. K-G Almström ledde fältet och tillsammans med Mikael Östberg drog de upp ett rasande tempo som ingen kunde hänga på. Östberg klämde sig förbi Almström som fick en bakskärm demolerad vid omkörningen. Anders Berger körde i mål som distanserad trea. I andra racet i regn visade Anders Berger vilken skicklig förare han är. Han surfade fram genom regnet och vann med 23 sekunder. Bakom honom hade Erik Berger och Mikael Östberg en fight, men Östberg straffade ut sig själv genom att bromsa för sent och ta Escaperoaden vid ett tillfälle. Erik kunde inte matcha Anders denna dag. – Mina regndäck är minst sex år gamla, jag borde kanske köpa nya, sa Erik Berger.

Nästa tävling är Svenskt Sportvagnsmeeting på Ring Knutstorp som körs den 7-8 juli.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

Design by Bloms IT