Falkenberg Classic Final 2013

Falkenberg 2013-09-14 - 2013-09-15

Resultatlistor


Formel Ford 1600cc
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Formel Vee
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Formula Slicks
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

GT/GTS -1965
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Modsport
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Roadsport AB
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Roadsport C
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

RS & Clubman
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Standard-1965 1000cc
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Standard-1965 över 1000cc
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

STD & GT/GTS 1966-1971
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

STD & GT/GTS 1972-1990
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Antal tävlande: 203

Racerapport
Racerapporten är oftast skriven på Svenska. Använd Google Translate om du vill översätta den till ett annat språk.

Falkenberg Classic - final för Racinghistoriska Cupen

Falkenberg

För nionde året i rad avslutades Racinghistoriska Cupen på Falkenbergs motorbana under tävlingen Falkenberg Classic. Drygt 230 bilar kom till start.

Under året har vi följt upp klass efter klass och nu har vi kommit till klassen för nyare formelbilar + Sports 2000, som dessutom kör i samma heat. Detta är lite kontroversiellt då man generellt sett inte vill blanda bilar med friliggande hjul med karossbilar. Den här ihopslagningen är undantaget som bekräftar regeln, för under plastkarossen på en Sports 2000 är chassikonstruktionen ganska lik en Formel Ford 2000 och det är dessutom exakt samma drivlina.

Torgny Johansson var som väntat snabbast i kvalet med sin March F2. Han kan få det lite tufft i starten ibland, innan han har fått upp värmen i däcken, men den här gången gjorde han en klockren start och ledde från start till mål. Bakom var det tätt mellan Joakim Broström och Sonny Johansson i var sin F3. Broström tog andraplatsen. I andra racet blev det helt andra förutsättningar då det regnade. Roger Johansson bemästrade det hala underlaget bäst och han vann före Torgny Johansson och Bo Bröndum.

I Sports 2000 vann Lars "Vegas" Johansson det första racet före Thomas Forslund och Rickard Adestam och i andra vann "Vegas" före Forslund och Kåre Minnbergh. Sports 2000 har körts i RHK i 10 år nu, men de senaste åren har det varit lite tillbakagång i klassen. Deras förarförening jobbar nu på att få fart på klassen igen.

När vi summerar året konstaterar vi att den största klassen under hela året har varit 1000cc Cupen och inför nästa år verkar det vara ännu fler bilar på gång. Det är charmiga små bilar och förarna har en god gemenskap under helgerna med långbord och egna prisutdelningar. Vid finalen tog Mikael Mohlin pole och han ledde större delen av racet, men mot slutet av racet tog sig Lars Davidsson förbi och vann. Tommy Jagerwall kom trea. Andra racet kördes i regn och då klev regnspecialisten Jagerwall fram och vann före Mohlin och Davidsson. Jagerwall vann även hela 1000cc cupen.

Bland alla Saabar och hundkojor finns det två klasser inom 1000cc Cupen, de som är före och efter 1962. I den äldre kategorin vann Hans Eklund samtliga race och han försvarade därmed sin titel som RHK-mästare.

I Formel Vee hade Johan Lund en perfekt helg. Han var snabbast i kvalet och han vann båda racen. I första racet hade han Pierre Eklund och Stefan Persson bakom sig och i andra hade han Persson och Reine Bergström bakom sig.

Formel Ford mönstrade många bilar till finalen. Henrik Hansson plockade fram en Van Diemen-85:a och han tog pole, men tyvärr gränslade han kurbsen och slog sönder bilen så illa att han inte kunde komma till start! Det blev trångt i starten och Micke Juhlin tog ledningen, men lyckan varade inte så länge. Viktor Ljungdahl var snart förbi och sedan kunde han vinna enkelt före John Thim och Juhlin. I det blöta andra racet var det Thim som klarade av halkan bäst. Han vann före Ljungdahl och Alf Blomgren.

I klassen för Standardbilar före 1965 över 1000cc tog Daniel Frodin pole, men i racet fick han ge sig mot de snabba amerikanarna. Lars Esselius startade från depån, ännu en gång, och vann före Victor Israelsson och Frodin. Esselius vann även andra racet, nu före Per Skårner och Frank Edwinsson.

I GT-klassen lekte Kennet Persson hem en dubbelseger. Per Broberg och Jan Hellberg gjorde honom sällskap på pallen i första racet och i andra var det Anders Lotsengård och Broberg.

I heatet för nyare standardbilar mellan 1966-1971 körde Pekka Nyström hem första heatet från pole före Lennart Bengtsson och Jonas Karlsson. I det andra vann Bengtsson före Magnus Larsson och Sören P Christensen.

I det nyaste standardbilsheatet mellan 1972-1981 (+ Grupp A) tog Anders Berger pole. Han hade dock ingen möjlighet att sätta emot när Micke Östberg och Claes Paulsson släppte lös alla sina vilda hästar nedför startrakan. Berger gav sig dock inte, han tog sig förbi Paulsson och satte press på Östberg, men han kunde rutinerat hålla tätt. Slutställningen blev alltså Östberg, Berger & Paulsson. Inför det andra racet blev det kalabalik! Regnet kom lagom tills det var dags att köra ut. Alla förare fick fem minuter på sig att byta däck, men alla hann inte... Anders Berger var en av dem som fick starta från depån, men han bröt efter bara ett par varv. - Det var livsfarligt där ute, jag såg ingenting. Det blev ju inte bättre av att vindrutetorkarna slutade att fungera, sa Berger. Rolf "Myggan" Nilsson hade bättre sikt. Han körde upp sig från sista plats och vann med ett helt varv över alla andra bilar! En strålande insats. Greger Peterson hade också startat längst bak och han kom tvåa. Östberg tog tredjeplatsen.

Nu väntar en lång vinter med mycket skruvande, men först skall prisfesten i Hjo klaras av i slutet av oktober!

Årets näst sista i Falkenberg

Drygt 80 sportvagnar körde årets näst sista tävling i Falkenberg, som kördes tillsammans med RHK.

Kenneth Nilsson tog pole i Modsport, men i första racet fick han ge sig mot Jaan Tolli, som vann före Ingvar Sand. Nilsson kom trea. I Modsport två vann Kent Johansson före Leif Andersson och Bo Johansson. I Modsport III vann Robert Gustafsson före Pär Fredriksson. I andra racet var det Tolli som vann igen, nu före Bengt Johansson och Kent Johansson, som vann Modsport II före Bo Johansson och Anders Edlund. Robert Gustafsson vann Modsport III före Roger Fredriksson och Per Oleskog.

Lars Macklin kvalade bäst i Roadsport, men i racen var det Martin Gistell som vann båda gångerna, trots att han kör i B! I första racet kom Joachim Osbeck tvåa (B) och bäste A-förare var trea i mål och det var Tommy Falck. Niklas Falk kom trea i B och Anders Edlund och Toni Berggren kom tvåa och trea i A. I andra racet kom Osbeck tvåa i B och Roger Fredriksson trea. I A vann Berggren före Nibben Peterzens och Fredrik Isaksson.

I "Getingboet" Roadsport C tog mästerskapsledaren Kent Heijel pole, men i första racet fick han ge sig mot Andreas Halbig. Magnus Ohlsson kom trea. Halbig vann även andra racet före Erik Blixt och Marcus Fabricius.

Årets mest överlägsne förare i SPVM är Daniel Röjsel i RS. Han tog pole och han vann båda racen även denna gången. I andra racet varvade han samtliga förare! Emelie Liljeström och Tobias Wijk gjorde honom sällskap på pallen i första racet och i andra var det Jesper Prytz och Wijk. Stefan Mumm var nästan lika överlägsen i Clubman. Han vann båda racen. Jens Storm och Svein Langholm var närmast bakom i första racet och i andra var det Langholm och Marie Carlsson.

Nu återstår bara finalen på Mantorp Park tillsammans med SSK sista helgen i september.

Bengt-Åce Gustavsson - www.racefoto.se
Design by Bloms IT