Nordic Antirust DM-Finale Jyllandsringen 2023
Jyllandsringen 2023-09-29 - 2023-10-01

Resultatlistor


Formula Nordic
  Kval
  Heat 1
  Heat 2
  Heat 3

Ginetta GT5 Challenge
  Kval
  Heat 1
  Heat 2Antal tävlande: 46

Racerapport

Oväntad upplösning i finalen för Formula Nordic

Formula Nordic körde årets sjunde och sista tävlingshelg på Jyllandsringen ihop med danska Formel 4 i deras final. De lite mindre och smidigare Formula Nordicbilarna passade bra på den kurviga banan, men danskarnas rutin och snabbhet rakt fram gjorde att det blev väldigt uppblandade startfält.

Linus Granfors var snabbast i Formula Nordic i kvalet och hans tid räckte till åttonde startplats på griden. Redan i den tredje kurvan, i det första racet, krokade de två ledande danska bilarna ihop och säkerhetsbilen fick samla ihop fältet så att man kunde bärga bort en av bilarna. Granfors gjorde en kanonstart och var uppe på tredje plats efter första varvet. När fältet släpptes tvingades han dock släppa ett par bilar. Granfors kunde sedan bevaka sin ledning och inkassera ännu en seger. Christer Otterström låg ett par bilar bakom och kunde ta andraplatsen, sedan följde Oscar Pedersen, Olav Vaa och Daniel Varverud. Detta spetsade till tabellen ytterligare. Nu låg Vaa trea, men han var hotad både av Otterström och Varverud.

I det andra racet var det Otterström som tog kommandot och han lyckades hålla Granfors bakom sig genom hela racet. Bitvis låg de mitt inne i en klunga av danska bilar och de fick verkligen koncentrera sig och kämpa för varje centimeter på banan. Otterström vann före Granfors, Pedersen, Varverud och Peder Saltvedt. Vaa blev diskad då han först hade blivit tilldömd tjuvstart och sedan missade han den svarta flaggan sju gånger. Han fick inte ens köra det sista racet. Detta förändrade förutsättningarna i tabellen ännu en gång. Granfors var klar mästare redan innan tävlingen. Pedersen var nu klar som tvåa i JSM. Otterström hade gått upp på tredjeplatsen och med Vaa ute ur leken behövde han bara se till att ha Varverud bakom sig för att säkra bronset. Med Otterström i toppform såg det ut som endast ett tekniskt fel skulle kunna stoppa honom, men så ändrade sig förutsättningarna igen…

Ett tjockt molntäcke drog in över banan med ett lätt duggregn. Heatet före formelbilarna fick det halt och flera bilar snurrade. Nu blev det bråttom i depån att bestämma vilka däck man skulle ha. Granfors var först att rulla in i lineupen med regndäck. Otterström hängde på, liksom Birk August Larsen och Viktor Molander. Resten valde slicks. Det blev samma huvudbry för danskarna där det också blev en blandning av regndäck och slicks. Under tiden bilarna rullade ut till start lättade molnen och regnet försvann… Förarna med regndäck förstod nog redan där och då att loppet skulle vara kört, om inte regnet kom tillbaka. Som väntat var bilarna med regndäck mycket snabba från start i racet. Otterström var uppe på andra plats totalt efter ett varv, men redan ett par varv senare var däcken slut och alla som körde på regndäck fick i stället koncentrera sig på att över huvud taget ta sig i mål. Då klev Varverud fram. Han körde upp sig genom fältet och tog sin första seger i Formula Nordic före Saltvedt, Andreas Aichhorn, Emma Wigroth, Granfors, Otterström, Larsen och Molander.

Resultatet innebar att JSM-bronset gick till Varverud!

Vi kan se tillbaka på en mycket lyckad säsong för Formula Nordic som sammanlagt hade 14 förare som körde under säsongen. Det är det bästa startfältet sedan premiäråret för tio år sedan.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

Peter Wiborg mästare i Ginetta GT5 trots dubbelseger för Andreas Lundin

Egentligen hade han mästerskapet som i en ask, åtminstone i teorin... När Ginetta GT5 Challenge besökte danska Jyllandsringen för sin finalhelg hade Peter Wiborg en till synes betryggande ledning före ende kvarvarande utmanaren Andreas Lundin.

Men efter kvalet minskade försprånget med en poäng sedan Lundin tagit pole position före Wiborg.

Första heatet bjöd på en mycket tät och spännande kamp mellan Andreas Lundin och Kevin Blomberg. De bytte positioner åtskilliga gånger under loppet och körde jämsides genom flera kurvor till publikens jubel. Till slut var det Lundin som tog segern och därmed viktiga poäng inför årets sista race.
För Peter Wiborg såg det ut att sluta på sämsta tänkbara sätt då han snurrade och föll ner till nionde plats. En stark uppkörning till fjärde innebar dock att han var i fortsatt ledning när bilarna rullade ut till start inför avgörandet.
Inledningsvis såg det ut att bli samma fajt mellan Blomberg och Lundin men när det började duggregna ändrades förutsättningarna helt. Kevin snurrade och föll till femte plats och efter två omgångar med säkerhetsbil kunde Lundin ta målflaggan bakom SC med Wiborg som tvåa. En placering som var tillräcklig för att hålla undan i mästerskapet före Lundin. Till slut skiljde dock bara sju poäng.

Lite grand i skuggan av de båda titelaspiranterna bjöds det på både dramatik och fina insatser från flera i det 19 bilar starka startfältet. Nykomlingen Månz Thalin imponerade med en tredje plats i första racet men hamnade tyvärr i sandfållan direkt efter start då han tvingades väja för en snurrande Johan Auer.

Niklas Kristiansson var femma respektive trea i de båda heaten och därmed också överlägset bäst i Senior. Douglas Dahlström körde i mål som sexa och fyra på sin väg mot fjärde plats totalt i mästerskapet. Christopher blev årets Rookie och avrundade året med en fin sjätte plats.

Ola Gustafsson och Anders Hedensjö tog var sin andra- och tredje plats i Senior och den förstnämnde passerade därmed Kjell Zetterström upp till en andra plats i den kategorin – efter dominanten Kristiansson. Niklas som inte bara vann Senior utan också kom trea totalt.

Bakom topptrion Wiborg – Lundin – Kristiansson slutade Douglas Dahlström fyra, Johan Auer femma och Christopher Winroth sexa. Inte mindre än 28 förare deltog i årets mästerskap och mycket talar för att klassens popularitet fortsätter. Flera nya förare vill köra Ginetta nästa år vilket borgar för att 2024 kan bli minst lika bra som årets säsong.

Leif Lindström

Design by Bloms IT