Fredrik Larsson vann 2016

Att Porsche Carrera Cup skulle bli svårtippat kunde vem som helst förstå när man såg vilka förare som skulle vara med i år. Fyra olika förare tog segrar under året, men det skulle i slutänden bli en duell mellan Fredrik Larsson och Philip Morin.

Vid premiären i Skövde tog Larsson och Morin var sin seger. Robin Hansson var alltid blixtrande snabb, men ibland hinner han inte med. Han satte sin bil i betongen redan på kvalet och missade båda premiärracen. Det var fler hårda krascher i betongen och det blev en dyr helg i Skövde! Hansson hade stor revanschlust när de kom till Mantorp och han inledde med en seger, sedan både Larsson och Morin hade bromsat på sig efter rakan. Larsson vann andra racet. I Anderstorp delade Larsson och Morin på segrarna.

På hemmaplan i Falkenberg vann Larsson det första racet, men i andra blev han avknuffad. Jocke Mangs tog sin första seger för året. I Karlskoga vann Larsson det första racet, men i andra var han ofokuserad och var av banan ett par gånger och slutade långt bak. Hemmaföraren Hansson vann andra racet. När de kom till Solvalla hade Larsson en liten ledning före Morin. På Solvalla var det speciella förhållanden, för de skulle bara köra ett race, men de hade som vanligt två kval. I andra kvalet, som i detta fall var helt avgörande för startuppställningen, skedde något märkligt som fick igång spekulationerna. Morin satte ett snabbt varv nästan direkt och strax efteråt körde hans teamkamrat, ”Bygg-Matte” Karlsson, av vägen och blev stående i gruset. Det blev gulflagg resten av passet och eftersom man inte får sätta en kvaltid under gulflagg var all körning resten av passet meningslös. Larsson hade bara hunnit sätta sjunde tid. Det märkliga var att tävlingsledningen lät kvalet fortgå?!? Det hade varit mest rättvist om passet hade rödflaggats så att man hade fått undan Karlssons bil. Då hade alla fått en ärlig chans att sätta en tid. Då hade man också sluppit konspirationsteorierna. På den trånga Solvallabanan kunde inte Larsson avancera. Morin vann och Larsson slutade sjua.

Larsson ledde med endast två poäng inför finalen på Ring Knutstorp. – Hellre två poäng före än två poäng efter, sa Larsson som var positiv inför avgörandet. Morin var mest på hugget i kvalet och tog dubbla pole, medan Larsson tog två tredjeplatser. Morin tog starten, men Hansson var som vanligt aggressiv och ville förbi. Hansson bromsade lite för sent och körde på Morin. Larsson var påpasslig och tog båda på insidan. Hansson tvingades i depå med skador på sin bil medan Larsson vann före Morin. Morin hade överläge igen då han startade först även i finalen. Larsson ville mest och både Larsson och Mangs tog sig förbi Morin redan på första varvet. Morin tappade ytterligare en plats till Lukas Sundahl. Larsson gick mot seger i finalen, men på sista varvet släppte han förbi sin teamkamrat Mangs. Det räckte med andraplatsen för att säkra mästerskapet före Morin och Mangs. Detta var Larssons första mästerskapsseger i Sverige sedan 1994, då han blev svensk juniormästare i Formel Ford!

Nedan ser ni länkar till Resultat, Bilder & Tabell:
Design by Bloms IT