RHK Mantorp 2003

Denna tävlingen är vi helt klara med.

Classic Formula
  Kval
  Race

Formel Vee
  Kval
  Race

Standard-1965
  Kval
  Race

STD & GT/GTS 1966-1990
  Kval
  Race60 förare deltog i tävlingen.

Tävlingens snabbaste tid: 01:24.015, Peter Gustafson, Formula 3 74-86, Race

Catharina Hansen slog grabbarna på Mantorp

Den racerhistoriska klubbens tredje deltävling för i år kördes som endagstävling på Mantorp Park. Uppslutningen var tyvärr inte den bästa, men vi fick se mycket fin racing trots allt. Minsta heatet var Standard Ny & GT Ny trots att det slogs ihop med GT/GTS. Anledningen var naturligtvis att de flesta satsar på att köra med STCC och spar på materialet. Det totala antiklimaxet blev att ingen Standard Ny korsade mållinjen! Ronnie Mattsson var den ende som försökte, men han fick tyvärr bryta. Segrade gjorde Rolf Johansson i sin GT Ny March före Andris Nolendorfs också GT Ny och trea kom Tomas Ekman och han var snabbaste GT/GTS före Pontus Hemmingsson. Det var endast dessa fyra herrar som gick i mål. Pontus kör en mycket ovanlig bil, en Matra DJET, det enda exemplaret i Sverige.

I Formel Ny var det bäddat för fight återigen mellan de snabba F3 förarna Mats Andersson och Peter Gustafsson. Men tyvärr blev publiken snuvad på fighten även denna gång. Mats tog starten från pole och var snabbast hela långrakan, men när det var dags att bromsa så ville de kalla bromsarna inte vara med och Mats försvann i ett moln ner i lecakulorna. Det innebar att Peter kunde ta en promenadseger före Rolf Johansson och Rickard Appelgren.

Historisk Standard var största klassen med 22 startande. Tomas Gustavsson tog starten från pole och han hade Bo A Bergström hack i häl hela vägen till mål. Lars Esselius kom trea. Lars hade problem med oljetrycket på tidskvalet och fick tipset att fylla på olja. Men han försvarade sin låga oljenivå med att; ”Racingen kostar så mycket så att man måste ju dra in på något!” Victor Israelsson fanns också med i täten, men han fick bryta efter att hade tappat och kört över sin egen startmotor!

Huvudklass denna gång var Formel Äldre som egentligen mest är Formel Vee som har blivit mycket populärt i år. Det var 18 bilar till start. Catharina Hansen stod i pole i sin pappas egenkonstruerade bil. Skulle hon hålla för trycket denna gång? Hon tog starten men fick uppvaktning av Lars-Gunnar Johansson till att börja med och sedan C-G Peterson. Men C-G missade en växel och hon fick lite andrum. Detta räckte för att hon skulle hålla ända till mål och vinna sin första seger någonsin med en och en halv sekund före Lars-Gunnar och Roger Johansson på tredje plats. Segern var också den första för en Hansenbil sedan 1977 och bästa varvtiden var förkrossande 1.36.752. Bästa tiden i fjolårets final hade Lars Jonsson med 1.40.185.

Nu väntar årets höjdpunkt för de historiska racerbilarna, racet på Ring Knutstorp andra helgen i juli. Då brukar det starta ca 300 bilar.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

En site från Eventsupport Sweden AB i samarbete med Kooperativet Arbetsmyran, Racefoto och Bloms IT.