Race

Antal tävlande: 102

Racerapport

Det fjärde Västkustloppet, 1955, hade samma upplägg som de tre första vad gäller klasser. Skillnaden var nog bara den att huvudklassen, 500cc, var rena stjärnparaden av idel ädel adel i TT-sammanhang. Detta bidrog till att Västkustloppet som internationell motorcykeltävling fick ännu högre status.
Tävlingen arrangerades redan den 9–10 juli detta år. Om det var det tidiga datumet eller den tryckande sommarvärmen som gjorde att "endast" cirka 15 000 åskådare kom är svårt att säga.

Troligtvis var värmen, man talade om rekordvärme, som gjorde att publiken hellre stannade på stranden. Arrangemanget gick med nöd och näppe ihop ekonomisk, bland annat beroende på de höga omkostnaderna för de internationellt etablerade förarna.

Men än en gång blev det succé tävlingsmässigt med flera spännande lopp. Höjdpunkten för publiken var givetvis 500-loppet, och vi kan berätta att "Varg-Olle" Nygren fick revansch på "Furtan" Andersson från föregående år. 1955 tävlade båda i 500-klassen. De båda svenskarna blev tvåa respektive trea i tävlingen. Vann gjorde brittiska esset John A Storr.