Porsche Carrera Cup Anderstorp 2022
Scandinavian Raceway 2022-08-05 - 2022-08-06

Resultatlistor


Formula Nordic
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Porsche Carrera Cup Scandinavia
  Kval
  Kval 2
  Heat 1
  Heat 2
  Heat 3

Porsche Sports Cup Scandinavia
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Porsche Sprint Challenge Scandinavia
  Kval
  Heat 1
  Heat 2



Antal tävlande: 63

Racerapport

Ny dubbelseger för Philip Victorsson i Anderstorp

Formula Nordic körde årets tredje deltävling i Anderstorp. Norrmannen Benjamin Fuglesang var snabbast i kvalet för tredje helgen i rad, men han väntar fortfarande på sin första seger…
Det var Philip Victorsson som tog ledningen efter en djärv omkörning på yttern i första kurvan i det första racet. Väl i ledning kunde Victorsson kontrollera racet hela vägen till målet före Fuglesang. Linus Granfors startade trea, men tappade en placering på första varvet sedan han missat en växling. Han kunde återta tredjeplatsen lite senare i racet. Jonathan Engström kom fyra och Emma Wigroth femma.

I det andra racet blev det lite mera spänning i och med den omvända startordningen. Engström tog ledningen från pole och höll den i över ett varv. Victorsson jobbade sig sakta men säkert upp genom fältet och övertog ledningen och han följdes av Granfors. Fuglesang startade sist och kunde jobba sig upp till tredjeplatsen. Engström kom fyra och Wigroth femma. Racet fick tyvärr avslutas i förtid då det kom in en regnskur. Tävlingsledningen rödflaggade racet av säkerhetsskäl och eftersom racet nästan var slut gjordes ingen återstart.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

Lukas Sundahl gjorde ”segerryck” i händelserik Porsche Carrera Cup-helg i Anderstorp

Med två segrar och en andraplats i Anderstorp gjorde regerande mästaren Lukas Sundahl ett ryck i toppen på Porsche Carrera Cup Scandinavia. Inför nästa deltävling har smålänningen ett försprång på 38 poäng till närmaste konkurrent. – Det här har varit en bra helg och nu har vi en betryggande ledning i mästerskapet. Men något segerryck vill jag inte kalla det. Det är mycket kvar på säsongen, säger Sundahl.

Det blev en händelserik racehelg på Scandinavian Raceway för det 25 förare stora startfältet i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Tre bra race med många platsskiften och dessutom i omväxlande väder. Extra speciella var förhållandena i lördagens avslutande heat. På grund av regn innan start fick teamen mycket att fundera på – regndäck eller slicks? Micke Kågered Racing, som Lukas Sundahl tävlar för, valde regndäck. Rätt beslut skulle det visa sig.
– Vi gjorde samma val som våra främsta konkurrenter i mästerskapet, medger Sundahl.
Lyft för Hellsten
Lukas Sundahl var inte den ende som lämnade Anderstorp med ett riktigt bra facit i bagaget. Helgens man bakom mästaren från Växjö var nämligen Edvin Hellsten som vann lördagens inledande heat från pole position och som slutade tvåa bakom Sundahl i det andra. I fredags blev han dessutom sexa.
– Äntligen! utbrast göteborgaren som haft en tung start på säsongen, långt ifrån pallen.
– Men nu känns det som om vi har hittat kombinationen förare bil. Stor eloge till mitt team, Fragus Motorsport, som tagit fram en riktigt bra bil till mig. Nu kan vi blicka uppåt i tabellen.
Edvin var den i stjärnspäckade Fragus Motorsport som lyckades bäst. Hampus Ericsson, som låg tvåa i mästerskapet inför den tredje deltävlingen, nådde en tredjeplats som bäst och tappade en placering i tabellen. Dessutom förlorade han värdefull mark till Lukas Sundahl. Avståndet dem emellan var tre poäng innan helgen. Nu är den helt plötsligt 40.
Inte heller Pontus Fredricsson hittade riktigt rätt på Scandinavian Raceway. 5–5-6 blev hans placeringsfacit.
Persson upp till andra
Upp till andra plats i mästerskapet avancerade Emil Persson. Han inledde med en andraplats och slutade fyra (från startruta tio) i det avslutande heatet. Däremellan fick han nöja sig med nionde plats efter en avåkning i kamp om tredjeplatsen. Poängskörden blev ändå bra och KMS-föraren från Karlskoga är alltså tvåa inför nästa deltävling som avgöras på hans hemmabana, Gelleråsen Arena.
Ola Nilsson, Mtech Competition, var en annan förare vars facit var imponerande och starkt i Anderstorp. Redan i fredagens race erövrade han en tredjeplats och det blev en till i det sista, stökiga heatet. Skåningen Nilsson tog med sin helgprestation ett kliv uppåt i tabellen och är fyra.
Den positionen hade ”ständige fyran” Marcus Annervi innan helgen. Nykomlingen som mer eller mindre prenumererat på fjärdeplatser i säsongsstarten blev mycket riktigt fyra i de två första racen. I det sista snurrade han först och sedan åkte han av och tvingades bryta. Inga poäng där och ner till sjätte plats i tabellen.
En trio vinnare
I Porsche Approved Cup, mästerskapet i mästerskapet för förare i Porsche 911 GT3 Cup (991 II) blev det tre olika racevinnare: Kjelle Lejonkrans, Andreas Ahlberg och Hannes Morin. Trion toppar även klassen – om än i omvänd ordning; Morin före Ahlberg och Lejonkrans.
Ahlberg och Morin svarade under helgen för fler prestationer väl värda att lyfta. För det första kvalade båda in till Q2, vilket är första gången i år en förare i Approved Cup gör. Som avslutning slog de sig även in på tio-i-topp-listan totalt i det tredje heatet. Morin var sjua, Ahlberg nionde man.
Mikaela historisk
I Porsche Carrera Cup Scandinavias supportklass, Porsche Sprint Challenge, skrevs ett stycke svensk racinghistoria då inhoppande Mikaela Åhlin-Kottulinsky blev första kvinna med en raceseger. Från startposition sex körde hon till sig första plats i lördagens avslutande heat och hyllades stort på prispallen efteråt.
Blott 16-årige William Siverholm blev trea och tvåa i Anderstorp och övertog därmed ledningen i mästerskapet. Tvåa är Janne Gustavsson och trea Kenneth Ahnelöv.

Jerker Johansson

Design by Bloms IT