Svenskt Sportvagnsmeeting Knutstorp 2008
Ring Knutstorp 2008-07-04 - 2008-07-06

Resultatlistor


Clubman
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Formel Ford/Formel Vee
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Formel Äldre
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Formula Slicks
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Ginetta G20 Cup
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

GT/GTS -1965
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Modsport
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Roadsport A
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Roadsport BC
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Sports 2000
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Standard-1965 1000cc
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

STD & GT/GTS 1966-1990
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

STD & GT/GTS före 1965
  Kval
  Heat 1
  Heat 2Antal tävlande: 217

Racerapport

Svenskt Sportvagnsmeeting

Årets största racertävling kördes på Ring Knutstorp. Det var naturligtvis Svenskt Sportvagnsmeeting med närmare 250 bilar på startlinjen. Det är ändå en bit ifrån rekordåren i början av 2000-talet när det var närmare 300. Ring Knutstorp bjöd som vanligt på växlande väder, men större delen av helgen var solig och fin. Naturligtvis kördes även famljerallyt över 9 mil med 150 deltagare.

I GT/GTS hade Lars Bondesson från Energiteknik kommit med ett nytt grepp. Energiteknik skulle gå in med 5000 kr i sponsring om det kom fler än 30 startande i klassen. Pengarna skulle lottas ut till fem förare. Trots det lockande anbudet blev det ”bara” 23 st. Energiteknik var ändå vänlig nog att lotta ut pengarna i alla fall.

Rolf ”Myggan” Nilsson var förhandsfavorit till segern, men hans race tog slut redan under kvalet. Han märkte att motorn inte ville varva ut ordentligt. Efter en omfattande undersökning hittade han en brusten ventilfjäder. Han ville inte chansa på att bara byta fjäder, utan plocka isär motorn och kontrollera allt ordentligt när han kom hem. Det blev alltså fritt fram för de andra att ta segrarna på Knutstorp. Det blev Thomas Henrysson som tog detta tillfälle i akt. Han vann båda racen. Lars Bondesson kom tvåa och Bengt-Åke Bengtsson kom trea i första racet medan Stefan Svensson kom före Bengtsson i andra.

I heatet för nyare formelbilar blev det även i år en dansk uppgörelse. Henrik Andersson över överlägset bäst och han vann båda heaten före Claus Möller och Niels-J Jörgensen. Joakim Broström var bäste svensk med två fjärdeplatser. Jenny Petersson debuterade med sin Ralt RT 32. Hon kom sjua i första racet, men fick tyvärr bryta andra.

Man följde upp med de betydligt äldre förkrigsbilarna och Midget. I Midgetklassen, eller F3-500cc vann Per Hågeman första racet före Rickard With och engelskmannen Brian Jolliffe. Håkan Sandberg kom till start med sin speciella norska midget, men han fick tyvärr bryta efter att det tagit fyr i bilen. I andra racet vann Glenn Andersson före Hågeman och Jolliffe.

Förkrigsbilarna startade efter ett handicapsystem som användes förr i tiden. Jacob Vigelsö vann före Jörgen Witting och Roland Haraldsson i första racet och i andra vann Magnus Neergaard före Vigelsö och Haraldsson.

Standard Ny var helgens största heat med 27 bilar på startlinjen. K-G Almström var snabbast hela helgen igenom med sin mäktiga BMW 3.0 CSL. Men Anders Berger var inte långt efter. Han blev tvåa båda dagarna och i andra racet var han bara 1.9 sekunder efter i mål. Tomas Hall var trea i båda racen.

De äldre standardbilarna före 1965 under 1150cc var en härlig kamp mellan Sebastian Wrethagen och Arne Allard. Wrethagen var snabbast i kvalet, men det var Allard som tog starten. De turades sedan om att inneha ledningen ända fram till målgången. Det var Wrethagen som segrade till sist före Allard. Årets suverän hittills i denna klass, Magnus Rehbinder, fick nöja sig med tredjeplatsen. Andra racet såg ut att bli precis lika intressant, men tyvärr fick Wrethagen bryta efter halva loppet. Allard vann före Rehbinder och Lars Göransson. Bo Johansson premiärkörde sin nyrenoverade Renault Dauphine.

Helgens hårdaste fighter fick vi se i Sports 2000-heatet. Denna klass har på kort tid blivit mycket populär i Sverige, precis som när det begav sig i början av åttiotalet. Joakim Bergman var snabbast i kvalet och han ledde även första racet från start till mål. Men han var hårt pressad av Lars-Gunnar Johansson som endast var 0.2 sekunder efter i mål. Pelle Svensson var trea. I andra racet var rollerna omvända. Johansson tog ledningen och han jagades frenetiskt av Bergman som aldrig lyckades komma om. Det skiljde en halv sekund över mållinjen. Dagfinn Larsen kom trea. Hans Söderholm debuterade i klassen. Han tyckte att det var hur kul som helst och han låg trea i andra racet när han tyvärr tvingades bryta. Även Anders Fredriksson debuterade. Han brukar köra rallycross annars, och det syntes på hans yviga körstil. Han gjorde bra ifrån sig och slutade sjua och sexa i heatet och dubbelseger i klassen.

Bland de större standardbilarna fick Tomas Gustavsson hårt motstånd denna gång. Lars Esselius ledde till en början i båda racen. Men den gamle mästaren höll medan Lars tyvärr fick bryta båda racen. Thomas Thelin kom tvåa och Roger Andersson trea i första racet. Andersson klev upp ett snäpp i andra och Andreas Eriksson tog tredjeplatsen efter att Thelin blivit utesluten.

Formel Ford 1600cc och Formel Vee var också en stor klass. Hemmaföraren Niklas Jonsson tog en överlägsen seger i första racet före Pelle Svensson och Bert Lundgren. I andra racet laddade Jonsson lite för hårt och hamnade utanför banan där han blev kvar. Det blev istället en härlig kamp mellan Pelle Svensson, Bert Lundgren, Henry Andersson och Björn Otterberg som alla gick i mål inom 1.5 sekunder. Det var svettiga och högröda ansikten som sken mer än solen självt när de vandrade fram till prispallen.

I Formel Vee var Thomas Marklund bäst. Han vann före Christer Ericsson och Markus Lefors i första racet och före Lars-Gunnar Johansson och Ericsson i andra.

Nu blir det ett långt sommaruppehåll. Nästa tävling körs sista helgen i augusti på Norska Vålerbanan och helgen efter det är det final i Falkenberg.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

Design by Bloms IT