Jocke Mangs vann 2008

Intresset för Porsche Carrera Cup blir bara större för varje år. Att bilarna kostar långt över en miljon kr styck är heller inget som avskräcker. Startfältet växer för varje år och i toppen är det många riktigt bra förare. Årets upplaga lockade över 40 förare! Frågan är om inte Carrera Cup är den bästa racingklassen i Sverige just nu? Medieintresset blev ju inte mindre av det faktum att prins Carl Philip fanns med i startlistan. Han fick onödigt mycket negativ kritik i dagspressen för sina avåkningar och krascher. Tidningarna gottade sig och gjorde rubriker för att sälja. Ser man rent sportsligt gjorde prinsen en mycket imponerande insats sett till den ringa erfarenhet han har av racing.

Regerande mästaren Edward Sandström, som har meriter med segrar i STCC och internationell formelbilsracing på hög nivå, fick slita ont under året. Utdelningen blev mager för hans del. Det dröjde ända tills näst sista tävlingshelgen innan årets första seger kom. Då blev det en dubbel på Norska Vålerbanen. Han rundade dock av året snyggt med två andraplatser i finalen och fjärdeplats i mästerskapet.

Året inleddes på ett kylslaget Ring Knutstorp. Danskungen Tony Rickardsson inledde med dubbelseger. Jocke Mangs hade kommit hem till Sverige igen och han dubblade i år med att köra Porsches Supercup ute i Europa. Mangs kom tvåa i första racet. Andra tävlingshelgen kördes på Mantorp och där tog Mangs en dubbelseger, men det andra racet fick en bitter eftersmak. Redan på tredje varvet krokade Martin Kudzak ihop med David Björk i slutet av den långa rakan. Björk for in i ett betongfundament i över 200 km/h. Bilen blev totalskrot och Björk fick ett komplicerat benbrott på ena underbenet. Betongfundamentet stod som skydd för funktionärerna på posteringen inför kurvan, men nu är det väl hög tid att göra om denna lösning? En liknande krasch inträffade även på försäsongstestet i april. Den tighta tidsplaneringen gjorde att racet räknades, trots att man bara körde tre varv. Det fanns ingen tid att köra vidare. Synd att det kommersiella går före det sportsliga… Björk kom tillbaka och körde de sista racen av säsongen, om än haltande med ett smärtande ben.

I Karlskoga tog Rickardsson ännu en dubbelseger, Mangs kom tvåa i båda racen. Det såg ut som om det var mellan dessa två förare som mästerskapet skulle stå, men sedan uteblev framgångarna för Rickardsson, som bara lyckades bärga en enda pallplats till under resten av säsongen. Mangs däremot fortsatte med dubbelseger både i Göteborg och Falkenberg. Falkenberg blev en märklig tävling. Det var varmt och hela banan var nyasfalterad. Många förare drabbades av punkteringar. Andra racet kortades av säkerhetsskäl. I Sturup vann Stefan Söderberg dubbelt. I Karlskoga vann Mangs första racet, men han flyttades ned på griden inför andra racet. Det är vanligt att förare åker utanför idealspåret efter målgång för att plocka upp skräp på däcken för att vara säkra på att klara höjdmätningen. Tävlingsledningen ansåg att Mangs överdrivit denna manöver varför man gav honom denna bestraffning. I andra racet fick han dessutom problem med växellådan. Söderberg vann andra racet och därmed var det första gången detta år som inte samma förare vann båda racen.

I Våler vann, som tidigare nämnts, Sandström båda racen före Mangs som inför finalen hade ett ordentligt övertag i tabellen. Finalen kördes som vanligt på Mantorp Park och nu lossnade det äntligen för Christer Lindholm som vann dubbelt. Mangs körde på säkerhet och han körde i mål på nionde plats. Det räckte för att säkra segern i årets Carrera Cup. Till finalen årsdebuterade Alx Danielsson. Han klev in för att vinna, men i årets tuffa mästerskap visade detta sig inte bli så enkelt. Han misslyckades lite på kvalet och fick starta från femte rutan. Han fick en knuff i sidan i början av racet så att dörren flög av! Han tvingades gå i depå för att sätta dit en ny och var hopplöst sist i racet. I andra racet visade han sin klass då han körde upp sig från 31:a och sista rutan till en sjundeplats i mål! Söderberg var den ende föraren som tog poäng i samtliga race i år och han slutade på andra plats i mästerskapet. Lindholm blev trea före Sandström och Rickardsson.

Nedan ser ni länkar till Resultat, Bilder & Tabell:
Design by Bloms IT