Fredrik Ros vann 2005

Porsche Carrera Cup blev succé direkt under premiäråret och populariteten höll i sig även 2005. När Tony Ring hoppade av uppdraget att driva klassen gick frågan till Janne ”Flash” Nilsson, som tackade ja. Nilsson hade avslutat sitt samarbete med Volvo/Polestar och var lite mätt på STCC och såg därför fram emot en nysatsning med Porsche. Nilsson har dock alltid varit överraskningarnas man och till mångas stora förvåning dök Janne upp till säsongspremiären både med en Porsche och en BMW i STCC! – Jag sa aldrig att jag skulle sluta med STCC bara för att jag skall börja köra Porsche, sa Nilsson med ett leende.

Säsongen inleddes med två tävlingar i Finland på Alastaro och Ahvenisto. Unge Fredrik Ros var det stora utropstecknet under premiärsäsongen och nu inledde han med seger direkt i första racet. Nicklas Karlsson vann det andra racet och Anssi Kela var gästförare. I Ahvenisto vann Karlsson första racet och Ilmari Ullakko det andra. (Vi har sett Ullakko ett antal gånger i Sverige när han har kört Radical.) Olli Happalainen var gästförare.

Årets första tävling i Sverige kördes i Anderstorp. Fredrik Ros vann båda racen. Alx Danielsson debuterade i klassen och tog två tredjeplatser. Robin Rudholm var gästförare. På Knutstorp vräkte regnet ned i första racet, men alla körde på slicks. Det var värre än bambi på hal is. Det gick inte att kalla det racing. Det var anmärkningsvärt att man inte rödflaggade heatet så att alla fick byta däck. Det var bara tur att ingen skrotade! Fredrik Ros vann. Det regnade i andra racet också, men nu var förarna beredda och hade rätt däck. Janne ”Flash” Nilsson tog sin första seger i klassen före Magnus Krokström och Ros. Pontus Mörth var gästförare.

I Karlskoga tog Alx Danielsson sin första seger i klassen. Nicklas Karlsson vann andra heatet. Tony Rickardsson var gästförare. Nästa anhalt var Jyllandsringen. Det var meningen att hela STCC-cirkusen skulle ha varit med, men i slutänden var det bara Carrera Cup som åkte… Ros och Nilsson tog var sin seger och DTM-föraren Kurt Thiim var gästförare. Från Danmark tog de sig till Norge och Vålerbanen. Nicklas Karlsson och Alx Danielsson vann och Henning Solberg var gästförare. 

Finalen på Mantorp mönstrade det största startfältet för året med 14 förare på startlinjen. Alx Danielsson avslutade året bäst med en dubbelseger. (Alx körde i första hand World Renault Series ute i Europa och gjorde bara inhopp i Porsche.) Fredrik Ros vann fem race och han vann serien före Nicklas Karlsson, Janne ”Flash” Nilsson och Alx Danielsson.

Nedan ser ni länkar till Resultat, Bilder & Tabell:
Design by Bloms IT