Heat 2

Antal tävlande: 115

Racerapport

Racing NM-finalen på Vålerbanen

Det kördes finaler i helgen för alla klasser i Racing NM. 120 bilar stod på startlinjen på Vålerbanen. Publiken bjöds på mycket dramatik och många omkörningar.

Heatet för GT 3, 4 & 5 var var först ut på finaldagen. Björn Tvedt hade bäst utgångsläge inför finalen. Han började med att sätta pole och han ledde första racet från start till mål före Ole William Naersnes och Arild Riise. I andra racet fick Tvedt en smäll i första kurvan och blev omkörd av nästan hela fältet. Det var sevärt att se honom plocka placering efter placering. Förarna i täten kunde absolut inte känna sig säkra. Forseringen gav Tvedt en tredjeplats! Naersnes vann före Olav Rygge. Tvedt vann sedan det tredje och avgörande racet före Naersnes och Riise och han kunde därmed försvara sin NM-titel i GT 3.

I GT 4 stod kampen mellan Per Stöldal och Kåre Andreas Veim. Veim inledde bäst genom att vinna första heatet före Aksel Erik Busch och Stöldal, men Veims motor lät allt annat än bra och det var på håret att han tog sig i mål! Veim fick plocka istär motorn och han missade tyvärr andra finalen som vanns av Stöldal före René Kvaerner och Frode Rörhus. Veim var tillbaka i den tredje finalen, men den vanns av Stöldal med endast 0.2 sekunder före Veim och Kvaerner. Stöldal försvarade också sin NM-titel.

I GT 5 vann Thomas Hårajuvet första racet före Remi Brenden Ödegård och Ådne Kollen. I race två och tre vann Ödegården före Hårajuvet och Kollen. Ödegård vann Norgescupen. GT 5 är norsk standardvagnsracings rekruteringsklass. I år deltog 12 förare och mycket pekar på att klassen kommer att öka i antal förare till nästa år. Att klassen är en rekruteringsklass innebär inte nödvändigtvis att det bara är ungdomar som kör. Årets deltagare har en snittålder en bra bit över 30 år och alla som vill köra racing är naturligtvis välkomna att delta, oavsett ålder...

Heatet för GT 1 & 2 har tyvärr varit tunn i år. I GT 1 har Joakim Ottersen varit väldigt snabb och satt banrekord efter banrekord med sin ex DTM-Opel. I helgen var det inget undantag. Han var den förste föraren någonsin att köra under 53 sekunder på Vålerbanen! Den nya rekordtiden lyder: 52.952! Han vann alla tre racen och NM. Han vann det första racet före Jan-Hroar Björklund och Stian Hafsengen. Tyvärr kraschade Björklund sin bil på uppvärmningsvarvet till andra racet så han kunde inte vara med resten av helgen. Hafsengen tog därför två andraplatser.

I GT 2 var Frode Alhaug klar mästare redan innan finalen, och tur var väl det, för han fick problem med transmissionen. Han tog sig i mål på en femteplats i första racet, men sedan var det slutkört. Steffen Andre Feet vann det första racet före Thomas Solberg och Håvard Kollen. Solberg vann det andra före Feet och Kollen. Feet vann det tredje före Solberg och Pål Richard Eidsvold.

De historiska racingklasserna blir bara större och större. Detta är en trend som vi ser över hela Europa och Norge är inget undantag. Det var två välfyllda heat som körde i helgen. I det ”lilla” heatet tog Lars Kristian Ekorness ledningen från start före Atle Ramberg. På första varvet krokade Frode Alhaug ihop med Edwin Solheim och båda fick köra upp sig genom fältet. Alhaug körde upp sig ända till tredje plats. I det andra racet vann Ekorness före Alhaug och Ramberg. Ramberg tog NM-titeln.
I det ”stora” historiska heatet var det en trio som höjde sig över mängden. Rune Rödset ledde trion till mål före Hans Peter Havdal och Ola Svendsen. Rödset kom tyvärr inte till start i andra heatet, som vanns av Havdal före Mads Gjerdrum och Svendsen. Båda de historiska heaten innehåller en rad underklasser och när poängen räknades samman var det Aiman Timraz som blev mästare!

Formula Basic har varit en fin plantskola under snart tio års tid där många unga förare har inlett sin racingkarriär. Man får köra från det år man fyller 14 år. Det finns ingen annan formelbilsklass i världen som kan erbjuda så unga förare den möjligheten! Förarna bjuder alltid på en fin show med många omkörningar. Finalen blev inget undantag. Efter några ledarbyten vann till sist Oliver Andersson första racet före Theodor Olsen och Alf Marius Loe Sandberg. Oliver har varit snabb hela året, men alltid fallit på målsnöret. Nu fick han äntligen ta sin första seger. Sandsbergs tredjeplats räckte för att säkra segern i Norgescupen. Formula Basic har det speciella upplägget att sista racet för året är avgör NM. Det är allt eller inget som gäller! Andersen tog ledningen och han utmanades av Lars Solheim. Tyvärr krokade de ihop och Andersen rullade fyra varv innan det tog stopp. Heatet rödflaggades omedelbart, men Andersen var oskadd. Strax innan smällen hade Sandberg fått bryta sedan en stötdämpare hade gått av. Racet startades om och det var Theodor Olsen som tog NM-titeln före Solheim och Dennis Moen.

Seven Racing har kommit in i en formsvacka. Efter att ha varit en stor klass i många år har klassen upplevt en generationsväxling. Nya förare har kommit in och sammanlagt har 14 förare kört under året, men till finalen kom det bara fem. Trots detta bjöd Jörn Martin Aalerud och Henrik Krogstad publiken på tät och jämn racing med flertalet omkörningar. Utfallet blev samma i båda racen; Krogstad vann före Aalerud och Daniel Gustav Raastad. Aalerud tog NM-titeln och han blev även Skandinavisk mästare.

Sist men absolut inte minst var Shortcar med 25 bilar på startgriden. De bjöd som alltid på en god show. Tyvärr rullade en bil i chikanen och racet fick startas om, men det blev full fart igen. Sivert S Johansen vann före kusinen Julius Slatlem och Bernt Harald Jensen. Slatlem var därmed klar mästare. Han kunde därför köra utan press i andra racet, som han vann före Johansen och Jensen. I 600cc klassen vann Hans Petter Frydenlund första racet före Pål Arne Saether. Andra racet vanns av Malin Jahnsdatter Blad före Frydenlund och Saether.

Racing NM höll diskussonsmöten med förarna under helgen och informerade om att man nästa säsong kommer att satsa på fyra NM-tävlingar, två på Rudskogen och två på Våler där samtliga NM-klasser skall köras för att få till riktigt bra tävlingar.

Alla mästarna kommer att premieras vid Bilsportgalan i Gardemoen den 5:e december.