Lånkesentret på Facebook

Om Lånkesentret:

1988 stod Lånkebanen klar rett utenfor Stjørdal i Nord-Trøndelag.

Banen var barer 1400 meter lang. Ikke rare greiene, men den var ikke noe kortere enn hva for eksempel Jyllandsringen i Danmark var på denne tiden. Dessuten så har et av de største asfaltløpene i Norge noensinne blitt arrangert på Lånke.

Året var 1989, og Hydro Aluminium hadde i samarbeid med tyske Walter Treser startet Treser Cup, men noen små sportsbiler av aluminium. Løpene gikk på ulike baner i Europa, blant annet som forløp til DTM, men takket være Hydro skulle et løp gå i Norge.

Det var nok en stor overgang fra store baner i Europa med fulle tribuner til Lånkebanen for førere som Tom Kristensen (vinner han Le Mans igjen til helgen?), Harald Huysman og de andre, men løpet ble gjennomført. Noen spennende supportklasser var også på plass som Saab 900 Cup, og Formel Ford.

Norske løp som Opel Corsa Cup ble også kjørt på Lånke, men etter noen få år var det slutt på asfaltløpene på banen. Mye av årsaken var at banen var bygd på en gammel søppelfylling, og at den fort ble veldig humpete.

Lånkebanen er imidlertid ikke nedlagt. Den brukes i dag til både trafikkopplæring og rallycross, og planen er at banen skal være vertskap for den norske EM-runden i rallycross i 2011. Det finnes dessuten planer om å bygge ut banen, slik at man kan kjøre asfaltracing der igjen også.

Men selv om den ikke skulle bli utbygd er det ikke helt utenkelig å kjøre racing på banen slik den fremstår nå også – med litt oppgraderinger. GT-klassen passer nok inn på banen, men Formula Basic og Shortcar kunne sikkert klart å gjennomføre løp på Lånke også.