Heat 2

Antal tävlande: 143

Racerapport

Lyckad racingpremiär på Vålerbanen

150 bilar stod på startlinjen när årets första deltävling i Racing NM kördes på Vålerbanen. Det var stora fina startfält och tävlingen genomfördes med strålande sol och sommarvärme.
De historiska racingklasserna har i år delats upp i lite nya klasser samt att man har delat upp dem på tre heat. Det blir bara fler och fler som söker sig till historisk racing, vilket är trevligt för alla som gillar gamla bilar.
I heatet för de äldsta bilarna, före 1965, tog Frode Alhaug en dubbelseger före Jan-Hroar Björklund och Jon Asakskogen. I heatet för de lite nyare bilarna mellan 1966-1971 vann Atle Ramberg båda racen före Odd-Andreas Ingebrigtsen. Morten Christian Schönheyder och Lars Ingebrigtsen delade på tredjeplaterna.
I heatet för de nyaste bilarna, efter 1972, vann Mathias Havdal dubbelt medan pappa Hans Peter och Mads Gjerdrum delade på de övriga pallplatserna.
Det har tillkommit ytterligare en GT-klass för de mest extrema bilarna. Den första bilen att tävla i denna nya klass var Kai Roger Bakken med en Lotus Espirit. Trots att han på papperet kör i den snabbaste klassen fick han ge sig i alla tre racen mot Joakim Ottersen i hans DTM-Opel. Det blev tre andraplatser till Bakken i stället. Ottersen vann alltså GT 1 och Bakken GT +. I GT 2 var det jämnare. Steffen André Feet körde sitt första race i sin Porsche och vann direkt! Inge Hansesaetre vann andra och Thomas Solberg det tredje.
I det andra GT-heatet körde klasserna 3, 4 & 5. Snabbast är bilarna i klass 3. Olav Rygge vann första racet, Odd Rune Naersnes det andra och Ole William Naersnes det tredje. I GT 4 vann Kyrre Östby Nielsen första medan Per Stöldal vann de två andra racen. I GT 5 vann Remi Brenden Ödegården första och sista racet, medan nykomlingen Tron Lindalen vann det andra.
Formula Basic bjuder alltid på spänning och bra racing. I fjol såg vi många nya förare som klev in i klassen och även i år är det många debutanter. Det har blivit en riktig generationsväxling. En av ”veteranerna”, trots att han är så ung, heter Edward Sander Woldseth som kör sin tredje säsong. Tidigare säsonger har han hållig sig i mittskiktet med fjärdeplats som bästa resultat. Nu slog han till med pole och vinst i första racet! Tvåa kom förhandsfavoriten Oliver Andersen och tre kom Marius Winås. Andersen vann andra racet före Espen Tomten Östli och Simen Grahnstedt.
Arrangören testade en ny variant där man slog ihop klasserna Seven Racing och Shortcar Bandit (600cc). Detta blev en lyckad blandning, eftersom deras varvtider är snarlika. På det viset slipper Shortcarförarna bli varvade av sina större medtävlare som kör 1000cc. Topp tre i mål var Sevenbilar med Eric Breivik före Dennis Moen och Daniel Gustav Raastad. Thea Olsen var bästa junior med en fjärdeplats i Seven. Den mycket rutinerade Per Anders Johansen vann Shortcar Bandit före Rune Hansen och Erik Nilsen. 600-klassen är väl egentligen tänkt som en rekryteringsklass för yngre förare, men medelåldern på förarna på pallen var inte så ung...
Det andra racet vanns av Raastad före Breivik och Moen med Thea Olsen på en ny fjärdeplats. I andra racet flyttades Shortcar Banditförarna tillbaka tillsammans med de stora Shortcar 1000, men det blev samma trio på pallen.
I Shortcar 1000 cc, kallad Extrem, vann Sivert S Johansen före Steinar Solibakken Klev och Tony Sormbroen. Andra racet vanns av Johansen, medan Klev och Sormbroen bytte plats.
Det var två danska gästklasser med på Vålerbanen; Citroën DS3 Cup och den helt nya FDM Sportklasse, som hade världspremiär på Jyllandsringen för bara två veckor sedan. Citroënklassen körs i ett gemensamt mästerskap mellan Norge och Danmark och tanken är att FDM Sportsklasse också skall köras på samma sätt nästa år.
De norska Citroënförarna har haft svårt att rå på de danska förarna på deras hemmabanor, men nu var det de danska förarna som slet för att hänga med. Marcus Påverud vann första racet före Emrik Smedberg och Andreas Nesset. I andra kom Edvin Gjevik från ingenstans och vann i sin första tävling i Citroën! Nesset kom tvåa och Karin Elise Fossen kom trea.
I FDM Sportsklasse är det hittills bara danska förare som kör, men i helgens tävling körde Marius Nakken som gästförare. Marius tillhör elitförarna i dansk/norska Thundercarklassen, men detta blev något helt annat för Marius. Han kvalade in på fjärde plats. Max Klinkby-Silver inledde säsongen bäst med dubbelseger på Jyllandsringen senast och han inledde med att ta pole här på Våler. I första racet fick han dock ge sig mot Christian Sörensen. Mikkel Cahnbley Henriksen kom trea och Nakken fyra. Andra racet vanns av Cahnbley Henriksen före Klinkby-Silver och Sörensen medan Nakken bröt.
Nästa tävling körs på Rudskogen den 11-12 juni.