Björk starkast 2014

Det var nya förutsättningar inför årets säsong i STCC. De hade tagit krafttag för att göra tävlingarna mera publikvänliga och spännande. Kvalet var i år lika viktigt som själva racen, eftersom det delades ut poäng på samma vis som i racen. De tio första förarna skulle starta i omvänd ordning i första racet. De åtta bästa från kvalet körde en Superpole där de fick sätta ett varv som avgjorde startordningen för det andra racet. Fredrik Ekblom var bäst på att kvala under året med den imponerande snittsiffran 1.8. Tyvärr hade han stora problem i trafiken då han ständigt fick starta långt bak i första racet. Två gånger blev han så illa tilltygad att han inte kunde köra det andra racet överhuvudtaget! Hans sammanlagda poängskörd i alla förstarace var 22 poäng!

Fredrik Larsson inledde säsongen bäst med att vara snabbast i det första kvalet på Ring Knutstorp. Debutanten Mattias Lindberg drog nytta av den omvända startordningen då han vann det första racet före ytterligare två nykomlingar som var Philip Forsman och Erik Jonsson. Fredrik Ekblom vann det andra racet, men Larsson tog hand om ledningen i mästerskapet.

Andra deltävlingen kördes i Göteborg. Thed Björk ”vann” kvalet, men fick som väntat svårt att köra upp sig på den trånga stadsbanan. Det blev flera hårda krascher, även i supportracen. Erik Jonsson var näste årsdebutant som tog sin första seger. I det andra racet var Björk obeveklig och han vann klart.

Sommarens höjdpunkt är Västkustloppet i Falkenberg. Ekblom var snabbast i kvalet, men i första racet var det Emma Kimiläinen som drog upp ett tempo som ingen klarade att följa! Äntligen fick hon visa grabbarna sin finska snabbhet. Ekblom och Richard Göransson försökte dela på samma del av asfalten, vilket inte lät sig göras och båda hamnade i sandfållan. Säkerhetsbilen samlade ihop fältet och Kimiläinens fina ledning försvann. Tyvärr var hon inte riktigt vaken i omstarten och den tredje föraren att ta sin första seger i STCC hette i stället Philip Forsman. Kimiläinen fick nöja sig med andraplatsen. Polestarteamet lyckades laga Ekbloms bil och han tackade genom att vinna andra racet. Fredrik Larsson var givetvis hemmafavorit och med en andraplats i kvalet och andraplats i andra racet behöll han ledningen i mästerskapet.

Björk var snabbast i kvalet på Ring Knutstorp. I första racet vände Linus Ohlsson på Richard Göransson och sedan bröt rena rama kalabaliken ut när halva startfältet for av vägen. Alla toppförarna utom Björk tvingades bryta. Forsman tog sin andra seger för året. Björk vann andra racet och tog därmed över ledningen i mästerskapet.

Solvalla blev en riktig höjdartävling i år med strålande väder och mycket publik. Björk var snabbast i kvalet, men första racet vanns av Andreas Wernersson. Det var dock inte utan dramatik, och den började redan under kvalet för Wernersson som fick en sten i ögat! – Den måste ha lossnat från däcket och hittat ett hål i torpedväggen. Det bara brände till i ögat och så blev jag blind i några sekunder, sa Wernersson som uppsökte sjukhus direkt efter kvalet. De avrådde honom från att starta. – Det var aldrig något alternativ för mig. Jag har ju två ögon, det var självklart för mig att köra, sa Wernersson. Mattias Andersson körde i mål som tvåa. Det var hans bästa placering någonsin i den här biltypen och han var därmed med i matchen om medaljerna. Björk vann det andra racet och ryckte därmed i tabellen.

Ekblom var snabbast i kvalet i finalen på Mantorp Park. Det fanns en liten mikroskopisk chans för Fredrik Larsson att sno titeln från Björk, men då krävdes det att Larsson tog en dubbelseger och att Björk skulle gå poänglös från racen. Larsson gjorde vad han kunde och han inledde planenligt med att vinna det första racet, men Björk körde i mål på fjärde plats och därmed var mästerskapet avgjort. Björk ledde det sista racet för säsongen, men han gav bort segern till Ekblom som tack för hjälpen under säsongen. Larsson tog silvret och Ekblom tog brons. Göransson hamnade för ovanlighetens skull utanför pallen, i en säsong där han inte tog en enda seger! Philip Forsman blev årets rookie med femteplats totalt. Mattias Andersson hade en fin säsong med sin Dacia och han hade chans på brons inför finalen, men tyvärr blev finalen på hemmaplan den sämsta tävlingen för året och han slutade sexa i årets mästerskap. Han körde sin 500:e tävling någonsin under finalen och han har hittills tagit 99 segrar i sitt liv. Han drömde om att få ta sin 100:e seger i sitt 500:e lopp, men ödet ville annorlunda... STCC fick en ny VD under året som heter Jonas Lundin. Han kom in som en frisk fläkt och det blev genast en mer positiv anda. Det skall bli spännande att se vad han kan åstadkomma till nästa säsong.

Thed Björk vann STCC 2014
Design by Bloms IT