Rapport från Raceweek 2023

Raceweek 2023 genomfördes på Kinnekulle den 29-30 juli. Här kan ni läsa en kort sammanfattning om SSK-klasserna.

Renault Junior Cup

Ungdomarna i Renault Junior Cup fick träna på att köra i regn denna tävling. Vilket ger viktig erfarenhet inför framtiden. Samtliga klarade av detta med bravur och höll sig på banan trots att det vara svåra förhållanden emellanåt. Oscar Klingström, Linköpings MS som toppar tabellen visade ingen större rädsla att pressa bilen till max i regnet och gjorde vad som många förväntade sig av honom även denna helg. Oscar gjorde en bra start i helgens första lopp och tog hand om ledningen, bakom jagade Lucas Hillström, SMK Västerås, Albin Gustafsson, SMK Västerås, Tim Folkinger, Linköpings MK och Felicia Karlsson, Tjörns MF. Felicia som var pressad att ta mycket poäng denna tävling för att hänga på i tabelltoppen kämpade hårt för att närma sig Oscar i ledning. Men hon tog i lite för hårt och körde av banan, hon kom upp igen men var långt efter toppen. Felicia fick nöja sig med en åttondeplats i detta lopp. Oscar Klingström körde på bra i ledning och höll den hela vägen i mål. Lucas Hillström slutade tvåa och överraskningen – Tim Folkinger slutade trea, som därmed tog sin första pallplats i klassen.

Helgens andra lopp kördes på torr bana, men det blev det lite omkastningar i fältet efter några tillfälliga avåkningar när dom kämpade för att få viktiga poäng i tabellen. Men ingen kunde rå på Oscar Klingström som vann dubbelt, Felicia Karlsson slutade tvåa och Lucas Hillström trea.

Oscar Klingström i regnet på Kinnekulle.
Lucas Hillström och Felicia Karlsson kämpar om andraplatsen.
Prispallen race 1 fr.v: Lucas Hillström, Oscar Klingström och Tim Folkinger.
Prispallen race 2 fr.v: Felicia Karlsson, Oscar Klingström och Lucas Hillström.

VolvoCupen

Regerande mästare Jonas Börjesson, Uddevalla BMK i Volvo S70 hade för avsikt att ta över tabelltoppen denna helg för att kunna försvara titeln i VolvoCupen i år. Men han skulle få jobba hårt mot Philip Björk, Falkenbergs MK i Volvo 850 som toppar tabellen nu, men även mot Kevin Rikardsen, Kolsva MS i Volvo S60 som skuggar bakom. I det första loppet var det otroligt jämt i starten mellan dessa herrar, Jonas Börjesson laddade hårt efter kvarn kurvan när han låg jämsides med Philip Björk, vilket gjorde att Jonas for av banan tillfälligt och fick börja om sist i fältet. I toppen låg nu Philip Björk, Kevin Rikardsen och Johan Karlen. Philip tog ledningen och lyckades rycka åt sig en betryggande lucka på tre sekunder till konkurrenterna. Bakom hade Jonas börjat uppkörningen och var snart i fatt tvåan Kevin. Jonas lyckades till slut stressa Kevin till ett litet misstag efter Molins knäppen som räckte för att ta över andraplatsen, den höll han hela vägen i mål – för ledaren kunde han aldrig komma ifatt. Philip vann med god marginal till fältet. Tvåa slutade Jonas och trea Kevin.

Jonas Börjesson tog en rejäl revansch i det andra loppet genom att ta starten och rycka åt sig en ledning på omkring 12 sekunder som han höll hela vägen i mål. Om andraplatsen var det en betydligt tuffare fajt mellan Kevin Rikardsen och Philip Björk. Många stod som på nålar på läktaren hela loppet, men när målflaggan föll var det Kevin Rikardsen som gick segrande ur striden och var super nöjd och lättade efter denna gastkramning. Philip slutade trea. Notera att Benno Andreasson, MK Väst var tillbaka i VolvoCupen denna tävling och hade nu dammat av sin klassiska Volvo 262, en bil han körde för längesedan i klassen. Väldigt många var glada att se bilen på banan igen, vi hoppas han kommer tillbaka i fler lopp under året. Benno slutade sexa och sjua i helgens båda lopp. Får han fler varv i bilen kanske en pallplats är inom räckhåll!?

Kamp om topp 3 i VolvoCupen.
Jonas Börjesson och Philip Björk i kamp om förstaplatsen.
Philip Björk mot seger i helgens första lopp.
Benno Andreasson i sin Volvo 262C.
Prispallen race 1 fr.v: Jonas Börjesson, Philip Björk och Kevin Rikardsen.
Prispallen race 2 fr.v: Kevin Rikardsen, Jonas Börjesson och Philip Björk.

Valvoline Trophy – Klass 2

Ingvar Nilsson, Hällefors MK körde tyvärr sönder motorn i sin BMW på Kinnekulle vilket gjorde att det bara var två förare kvar i klassen denna tävling. Malin Hellman, Falkenbergs MK i BMW M3 E36 och Svante Lundkvist, Bohus Racing i BMW E46. Svante som blivit allt snabbare i bilen och vunnit ett lopp tidigare i år på Kinnekulle, fick se sig besegrad denna helg. Malin tog en dubbelseger och kopplar greppet om tabelltoppen.

Svante och Malin på prispallen.
Kamp genom kvarn kurvan.

SSK Klass 1

Ella Benje, KAK som dom senaste åren tävlat i Formula Nordic gjorde comeback i SSK-serien med sin VW Golf. Ella som inte kört något tidigare i år fick bort rattrosten ganska fort och vann båda loppen i SSK Klass 1.

Ella i sin VW Golf.
Ella på prispallen.

SSK Classic Racing

Anders Gustavsson, Åby MK körde första tävling i sin nybyggda VW Scirocco. Den bil har utvecklats av Anders och hans bror Björn Gustavsson. Bilen är i nu testad och fler tävlingar kommer garanterat framöver. Anders vann båda loppen och var nöjd efter helgen.

Anders i sin VW Scirocco.

SSK Klass 3A

Ingemar Linuzon, Borås MK körde bra i sin Audi S2 på Kinnekulle. Han tillhörde samma heat som Valvoline Trophy och Classic Racing som han också fick kämpa mot. Ingemar kör dock på slicks och när han får upp rätt temperatur blir det svårt för dom övriga att hänga på. Han laddade på och vann båda loppen med god marginal till övriga i samma heat.

Ingemar i sin Audi S2.

SSK Klass 3B

Flera förare gästade SSK Klass 3 denna tävling och i B-klassen gjorde Andreas Ekvall, Eskilstuna MK ett inhopp med sin Ginetta G50. Andreas tävlar normalt set i Modsport som ingår i SPVM, där han också är riktigt snabb. Men inte heller i SSK-serien gick det att stoppa honom. Han vann helgens båda lopp i överlägsen still och kunde till och med utmana dom snabbaste förarna i C-klassen emellanåt!

Andreas vann dubbelt i sin Ginetta G50.

SSK Klass 3C

Förarna i C-klassen bjöd på riktig publikfriande underhållning under Raceweek. Även här gjorde några tillfälligt inhopp. Bland annat fick vi se Kjell Frykås, SSK i sin klassiska Ford Anglia, Anders Gutavsson, Åby MK i V8 Thundercar och Robin Wärmlund, Karlskoga MF i BMW E36 M3. Robin har tidigare tävlat med framgång i SSK Klass 3A med samma bil, men har nu stegat upp till snabbaste slicksklassen i SSK-serien och här gjorde han inte bort sig – tvärt om! Första loppet gick i regn och för Robin som startade längre bak i fältet passade detta perfekt. Han körde om fler redan genom kurva ett och fortsatte att mata på mot toppen. Efter ett par varv var han ifatt ledaren Anders Gustavson i sin V8 Thundercar. Efter lite kamp kunde Robin köra om och dra ifrån ganska ordentligt. Han vann tillslut överraskande sin första tävling någonsin i SSK Klass 3C. Anders Gustavson slutade tvåa och Sten Jarl slutade trea.

Andra loppet kördes på torr bana. Detta passade en annan förare perfekt – nämligen Kjell Frykås i sin Ford Anglia. Kjell startade långt bak i fältet och efter några varv fick han perfekt temp i däcken och plockade bil efter bil. Robin Wärmlund låg tvåa och Anders Gustavson hade ledningen. Dessa två körde han ifatt tillslut och även om. Kjell tog över ledningen i sin Ford Anglia och höll det hela vägen till mål, något han själv var förvånad över efter målgång!? Anders tog andraplatsen och Robin fick nöja sig med en tredjeplats denna gång, trots att kampen mellan dom två sistnämnda pågick ända fram till målsnöret.

Anders Gustavson i V8 Thundercar.
Kjell Frykås i Ford Anglia.
Robin Wärmlund i BMW E36 M3.
Robin Wärmlund vann race 1.
Prispallen race 2 fr.v: Anders Gustavson, Kjell Frykås och Robin Wärmlund.
Design by Bloms IT