220605 SSK Kinnekulle

Här följer en kort rapport från deltävling två i SSK-serien som avgjordes på Kinnekulle den 4-5 juni tillsammans med Sportvagnsmästerskapet – SPVM och Aquila Formula 1000.

SSK Klass 3A

Kjell Zetterström från Stockholm var laddad att förbättra körningen och tiderna i SSK Klass 3A med sin Honda Prelude, men Kjell fick endast några enstaka varv på testet innan bilen gav upp med tekniska problem. Det var bara att pack ihop och lasta för hemfärd. Snopet, men Kjell tar nya tag till nästa deltävling.

Kjell bröt tävlingen redan under testpasset…

SSK Klass 3B

Mats Blomqvist från Alingsås var som alltid redo för nya race i sin modifierade Nissan 200. Mats pressade på bra under helgens båda lopp och hade även bra tider som låg strax under minuten på 59.4. Han vann båda loppen och var givetvis nöjd efter helgen.

Mats i sin Nissan 200.

SSK Klass 3C

I SSK Klass 3C var frågan om någon kunde rubba snabba Huddinge-föraren Jocke Carlsson i sin Porsche 968. Jocke som hade problem med bilen i Falkenberg var redo för att ta full pott denna helg.

Jocke var snabbast på kvalet och startade längst fram i ledet i race 1, bakom skuggade till en början Leif Andersson från Årjäng i sin Sunbeam GT44 och den allt snabbare Julia Eliasson från Kungälv i en Ford Mustang. Jocke ångade på rejält och drygade ut ledningen och vann race 1 övertygande med en distans på 17 sekunder ned till tvåan som blev Leif Andersson, Julia Eliasson körde i mål som trea och blir allt bekvämare i sin Mustang som Sten Jarl tidigare tävlat med i SSK.

I race 2 såg det länge ut att bli samma resultat, men Jocke fick problem med sin Porsche med endast några minuter kvar att köra och fick parkera mitt i kvarnkurvan, vilket ledde till att säkerhetsbilen kom ut och samlade ihop fältet under bogseringsarbetet. När allt var klart återstod det endast någon minut av racet. Detta gjorde att det bara blev ett fullvarv innan målflaggan föll. Leif Andersson var då i ledning och den höll han, tvåa slutade Julia. Trots problem för Jocke behåller han ledningen i tabellen inför nästa tävling i Falkenberg.

Jocke till höger på bild tog ledningen i race 1 och vann övertygande.
Leif Andersson vann race 2 i sin Sunbeam GT44.
Julia körde bra under helgen och slutade tvåa respektive trea.

SSK Classic Racing

I SSK Classic var stod kampen mellan Stefan Axelsson från Gunnarskog i en Ford Escort och Tore Buer från Strömstad i en Volvo 242. Båda förarna hade dock problem med sin bilar vilket gjorde att dom inte kunde fullfölja hela helgen. Förarna tog sig ändå i mål i första loppet där Tore vann med en haltande Volvo före Stefan. Båda har lite att fixa med bilarna till nästa race i Falkenberg. 

Tore och Stefan i Classic Racing.

SSK Klass 2

Malin Hellman från Falkenberg vann dubbelt i premiären med sin BMW M3 och tänkte fortsätta på det spåret även denna helg. Malin var snabbast på kvalet och såg ut att bli svår att slå med låga 59-tider. Hon tog starten i race 1 och hade Svante Lundkvist från Skepplanda i BMW hack i häll i början. Svante stressade Malin och försökte ta sig förbi vid några tillfällen, men sen fick hon en lucka ned till konkurrenterna och vann med en distans på omkring fem sekunder ned till tvåan som blev Svante, trea slutade Jacob Jonsson från Åtvidaberg i Volvo 242.

Race 2 blev nästan identiskt i toppen av fältet med Malin som segare igen och Svante som tvåa. Trea denna gång slutade Mikael Levander från Stenstorp i Opel Kadett som gjorde ett strålande race och kan nog ta högre kliv på prispallen framöver. Glädjande var också att Ingvar Nilsson från Hällefors var tillbaka i SSK Klass 2, denna gång i Anders ”strimma” Svenssons gamla vinnarbil, en BMW. Ingvar gjorde allt bättre tider under senare delen av helgen och kan nog bli att räkna med när han känner sig bekvämare i bilen. Malin toppar tabellen med full pott!

Malin vann dubbelt igen med sin BMW.
Ingvar Nilsson var tillbaka i SSK Klass 2, denna gång i en BMW.

Renault Junior Cup

I ungdomsklassen överraskar debutanterna rejält i år. Många tror att rutinerade Alexander Björk från Vretstorp skall vinna klassen övertygande i år, men då hade man inte räknat med Oscar Klingström från Vikingstad som gör sin första säsong i klassen. Oscar var uppe på prispallen som trea redan i premiären och ville nu ännu högre upp denna helg på Kinnekulle. Oscar och Alexander hade en riktigt publikfriande fajt i första racet där Alexander hade ledningen ända till slutet. Då satte Oscar in stöten uppe i kvarnkurvan och gick förbi. Alexander försökte ta tillbaka ledningen, men fick ge sig. Oscar tog därmed sin första seger i Renault Junior Cup, i hans andra racehelg, imponerande!!! Alexander slutade tvåa, Harley Andersson från Varberg slutade trea.

Race 2 vann Alexander Björk, men fick senare ett tidstillägg då han kört om på gulflagg och flyttades ned till en fjärdeplats. Oscar Klingström som körde i mål som tvåa blev då återigen segrare. Trea slutade Lucas Hillström från Sala. Övriga förare gjorde också strålande körning under helgen där debutanterna bjuder på hårt motstånd mot dom mer rutinerade. Vi lyfter på hatten igen! Kampen i tabelltoppen fortsätter i Falkenberg den 9-10 juli.

Oscar Klingström tog sina första segrar i Renault Junior Cup.
Oscar och Alexander i kamp om förstaplatsen.

VolvoCupen

Filipe Skagerfält från Stockholm fick möjlighet att låna Pernilla Nyströms Volvo 850 till denna deltävling. Filipe som har tävlat med framgång i VolvoCupen tidigare skulle ge konkurrenterna en tuff match i denna tillfälliga comeback, då han vanligtvis kör en Volvo 940 i trimmade SSK Klass 2. Att Filipe skulle vara med i toppen av fältet rådde det inget tvivel om, men att han skulle vinna trodde nog ingen. Men det gjorde han! Tog Pole Position i kvalet och vann race 1 övertygande, tvåa slutade Kalle Rikardsen från Kolsva i en Volvo S60, trea slutade Jonas Börjesson från Uddevalla i en Volvo S70.

Filipe visade rutin även i race 2 och vann återigen övertygande i denna lånade Volvo 850. Teamet stod mycket förvånade, men superglada i depån efter målgång. Frågan är om det blir fler inhopp? Tvåa slutade Jan Johansson från Onsala i en Volvo S60 och trea slutade Kalle Rikardsen i Volvo S60. Jonas Börjesson toppar tabellen efter två deltävlingar.

En superglad Filipe efter målgång.
Kalle Rikardsen gjorde bra resultat i sin Volvo S60.
Filipe mot ny seger i VolvoCupen…
Filipe som segrare i VolvoCupen. Frågan är om det blir fler inhopp?

Aquila Formula 1000

Aquila-klassen bjöd återigen på tre underhållande race. Trots att det blev en rejäl startkrasch i race 2 kom dom flesta av förarna ändå ut till start senare med bra jobb av mekanikerna, stor eloge till alla inblandade, även till funktionärerna som jobbade hårt för att få banan körklar igen. Efter avslutad helg kunde vi konstatera att Kevin Suenson vann två race och Joel Granfors som gjorde tillfälligt inhopp i klassen vann ett race.

Kevin Suenson vann två race i Aquila på Kinnekulle.
Nöjda pristagare i Aquila. Från vänster: Joel Granfors, Kevin Suenson och Andreas Skatteboe.

Se alla race i repris på youtube:

https://youtube.com/watch?v=S18QMZHX3NM%3Ffeature%3Doembed

Sportvagnsmästerskapet på Kinnekulle Ring

Per Molin tog en dubbelseger i MX-5 Standard Cup by Apex.se.

Årets andra deltävling av Sportvagnsmästerskapet kördes ihop med SSK-Serien på Kinnekulle Ring under strålande sommarväder. Största nyhet denna helg var att MX-5 Standard Cup by Apex.se för första gången kördes som ett eget heat. Per Molin från Borås blev den historiske förste vinnaren som fick kliva upp överst på prispallen före Andreas Eckemark och David Stomberg. Två debutanter och en riktig veteran med andra ord! Molin vann även andra racet före Stomberg och Hans Drangel. Tolv bilar kom till start.

Per Molin vann MX-5 Standard Cup före David Stomberg och Hans Drangel.

En seger och en andraplats blev det för Thomas Ohlsson i Roadsport C by Nankang.

De modifierade bilarna körde i heatet för Roadsport C by Nankang och där vann Thomas Ohlsson före Petter Sångberg och Lars Olsson. Det andra heatet vanns av David Malmberg före Thomas Ohlsson och Sångberg.

Joel Thoren tog en dubbelseger i Verktygsboden Modport III.

I Verktygsboden Modsport saknar vi många av de vassaste bilarna varför klass tre har blivit den största klassen i år. Där vann Joel Thoren före Kent Heijel och Gustav Larsson. Thoren vann andra heatet före Håkan Månsson och Larsson. Precis som förra tävlingen fick de större Modsportbilarna samsas med SSK Klass 3, som är jämnsnabba. Samuel Johansson vann Klass ett före Jonas Jansson och Lars Macklin. Björn Axelsson vann klass två före Andreas Ekvall. Det blev exakt samma prispall även i det andra racet.

En seger och en andraplats tog Jonas Jonsson i RS-klassen.

RS & Clubman var så tunn att alla som kom i mål kunde kliva upp på pallen efter följande fördelning: Jonas Jonsson vann RS2 före Bo Eliasson och Anders Dahg. Christoffer Törnqvist vann RS1 och Olle Olsson vann Clubman. Heat två blev ännu tunnare. Eliasson vann RS2 före Jonsson medan Törnqvist och Olsson vann sina klasser igen.

Det var tyvärr lika tunt i Roadsport A & B. Torbjörn Isaksson vann A och Max Lindblom vann före nykomlingen Frans Prenkert i B. Det blev exakt samma utdelning i det andra racet.

Nästa tävling är Svenskt Sportvagnsmeeting på Ring Knutstorp första helgen i juli. Då får vi hoppas att alla sportvagnsentusiaster har vaknat, för där brukar det vimla av sportvagnar!

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

Design by Bloms IT