200628 SSK Falkenberg

SSK-premiären i Falkenberg

På grund av Covid-19 blev årets SSK-premiär framflyttad till sista helgen i juni då serien drog igång på ett varmt och mestadels soligt Falkenbergs Motorbanan.

Den 27-28 juni var det äntligen dags för SSK-serien att dra igång. I år kördes premiären i Falkenberg. I SSK:s ungdomsklass Renault Junior Cup fick vi se fyra ny förare köra sina första race i klassen och dom kan vi nog få se längre upp i resultatlistan redan under detta första år, om man ser till deras varvtider. Axel Wadsten har kört tidigare i klassen och har rutin. Axel var snabbast på kvalet före Kalle Richardsson och William Bengtsson. Bästa nykomling var Eddie Ramirez Eriksson som kvalade femma.

Axel Wadsten gjorde ett kalasbra race 1 och fick en lucka till sina konkurrenter och kunde vinna årets första race. 2,3 sek efter kom Kalle Richardsson in på en andraplats. Wilmer Moberg vann kampen mot William Bengtsson och blev trea. I race 2 gjorde Axel Wadsten återigen en kanonstart och tog ledningen, men nu fick han hårt motstånd av Kalle Richardsson och William Bengtsson. Båda körde tillslut om Axel och bjöd sen på en hårresande fajt om förstaplatsen. Kalle och Williams Clio-bilar hade sen tydliga märken av däcksidor på båda dörrarna och lite lätt stukade backspeglar efter målgång. Vem vann då? Jo, Kalle Richardsson kunde korsa mållinjen som segrare efter många positionsbyten med William Bengtsson som slutade på andraplats. Axel körde i mål som trea. Bakom var det flera underhållande fajter att beskåda, så tummen upp till samtliga ungdomar efter premiärtävlingen 2020.

I VolvoCupen var fjolårets totaltvåa Michael Haflidason tillbaka med sin Volvo 850. Michael som tränat mycket genom att köra flera tävlingar i virtuell motorsport kunde se sina konkurrenter i bakspegeln hela helgen. Michael vann dubbelt med behörigt avstånd till VolvoCup-förarna i båda loppen. Sanna Andréasson, Volvo 850 slutade som dubbeltvåa och Julia Eliasson, Volvo 850 slutade som dubbeltrea efter helgen. Kevin Rikardsen gjorde sin första tävling i sin nybyggda Volvo S60. Kevin slutade sexa i race 1 och fyra i race 2. Ett godkänt resultat som gav mersmak inför fortsättningen…

Malin Hellman i SSK Klass 2 fick nu köra premiären på sin hemmabana. Malin är regerande mästare i klassen och har inga andra planer än att behålla segerbucklan efter årets säsong. Hennes BMW M3 E36 med wankelmotor gick, vad vi kunde se, klockrent i helgen och därför kunde hon köra till sig en dubbelseger direkt i säsongspremiären. Mikael Levander, Opel Kadett försökte hänga på och kom nära i race 2 när regnet föll, men fick nöja sig med en dubbel andraplats i helgen. Svante Lundkvist från Skepplanda gjorde premiär med sin nybyggda BMW. Svante tog i för kung och fosterland och körde in på en dubbel tredjeplats. Ett bra resultat och han kommer jobba vidare med bilen inför Raceweek på Kinnekulle.

Joel Thoren i SSK Klass 3A har jobbat stenhårt med sin BMW 328 och att bygga ett nytt garage under vintern. Bilen som han kallar för “Wilma” tycker han är underbar att köra nu och det märktes för Joel körde ifrån sina medtävlande direkt och det gjorde han i båda loppen. Dubbelseger till Joel. Henrik Sondell som också kör BMW hade en tuff kamp med Volvo-piloten Richard Eriksson i helgen. Men Henrik drog det längsta strået i båda loppen och slutade därmed som dubbeltvåa. Richard Eriksson slutade dubbeltrea efter diverse larm om överhettad motor under helgen. Översyn av motor sker troligtvis till Raceweek.

I SSK Klass 3B körde Peter Eriksson sitt första race med sin nya Ginetta G55. Peter gjorde inga misstag och vann dubbelt före Niklas Helsingius Måneschiöld i en BMW E46 M3.

Christoffer Bergström från Hässelby tävlade i SSK Klass 3C med sin V8 Thundercar-Mustang. Detta som uppladdning inför Västkustloppet som avgörs på samma banan i slutet av juli. Team Pampas-föraren fick tuffast möjliga motstånd när Michael Eriksson körde första tävlingen i C-klassen med sin turbomatade Volvo 240. Christoffer var snabbast i kvalet, men Michael var snabbast i starten i race 1. Detta höll han stadigt dom första cirka fem varven, sen närmade sig Pampas-föraren och stressade Michael rejält. Tillslut kom Christoffer om och kunde dra ifrån till seger. Michael fick slå av på takten då bromsar och däck gick varma. Bengt Johansson var snabbt ikapp och kunde köra om och in i mål på en andraplats med sin AC Cobra. Michael kunde ta sig i mål på en tredjeplats. Bakom körde Bo Johansson i mål på en fin fin fjärdeplats med sin fräcka Chevron GR 8 GT4.

Till Race 2 var det upplagt för ny kamp mellan Christoffer och Michael i topp. Men nu var Christoffer Bergström med direkt från start och vek in som ledare genom chikanen. Michael kom tätt efter. Längst bak i fältet startade Broby-föraren Eric Nilsson sist med sin V8-Camaro. Eric satsar på att köra sin första säsong i V8 Thundercars och skulle köra denna tävling som uppladdning, men fick inte bilen att gå alls under lördagen. Teamet jobbade hårt under kvällen och kunde komma till start på söndagen. Då från sista startruta. Eric började sin uppkörning direkt och plockade sedan bil efter bil. Inte många som trodde att detta var första tävling i Camaron. När målflaggan föll fick en förvånad Eric Nilsson kliva upp som trea på prispallen. Vann gjorde återigen Christoffer Bergström med Michael Eriksson in på en andraplats.

Roadsport C körde som inbjudningsklass där två teamkamrater bjöd på en riktigt jämn kamp. Christoffer Waern och Marcus Larsson från Göteborgsområdet körde två identiska Mazda MX-5, där den förstnämnda vann båda loppen före teamkollegan. Ulf Andersson från Ugglarp blev trea i båda loppen.

I SSK Classic Racing var det två förare till start. Stefan Axelsson hade byggt ny motor till sin Ford Escort och den snurrade på riktigt bra, så bra att han vann båda loppen. Tvåa i båda slutade Sten jarl som körde premiärtävling med sin nyinköpta Dodge Challenger HEMI. Räkna med att den kan gå snabbare desto fler varv Sten får i bilen framöver. Kenneth Nilsson från MSK Eda vann dubbelt med sin Volvo 140 i SSK Classic Standard.

Joel Granfors från Eskilstuna knep helgens triumf genom att göra ett äkta hattrick och vinna samtliga tre race i Aqulia Synergy Cup. Nästan alla förare i startfältet låg i en så tät och samlad klunga i alla race så flera vid sidan av banan vågade nästan inte titta för det skedde omkörningar hej vilt på nästan varje varv. Sevärd racing som vi hoppas få uppleva även under Raceweek som blir nästa anhalt för SSK på Kinnekulle den 24-26 Juli.

Thomas Nilsson

Design by Bloms IT