120609 SSK Falkenberg

Lilla Västkustloppet i Falkenberg

SSK-serien körde årets tredje deltävling på den snabba Falkenbergsbanan. Det var dessutom första deltävlingen för SM i Superkart. Regerande Svenske Mästaren Henrik Vejen från Danmark verkar vara lika svår att slå i år. Han tog pole och han vann båda racen före Stefan Malm, som var lika ohotad tvåa. Spänningen och kampen i racen var om vem som skulle bli trea. I båda racen fick vi se härliga fighter mellan Mikael Friberg, Patrik Lundgren och Robin Nilsson. Friberg fick tyvärr bromsproblem och formligen flög av banan i första racet och därmed kunde Lundgren ta hand om tredjeplatsen. Friberg fixade bromsproblemet och han kom tillbaka med bravur och tog tredjeplatsen i andra heatet.

Formula Basic har gjort sig känd för tät och spännande racing. Frågan är om inte helgens race var de jämnaste och mest ovissa racen någonsin! Helgen inleddes med att Robert Svensson tog pole före Tommy Östgaard. Båda körde under varvrekordet i kvalet, vilket bådade för spännande race och nog blev det så. Tommy & Robert har fightats många gånger tidigare, men den här gången fick de sällskap av Ida Granegärd som definitivt visade att hon ville vara med i matchen om segrarna framöver. Alla tre turades om att inneha ledningen, inte sällan byttes ledarpositionen ett par tre gånger per varv på Falkenbergs korta, men ack så snabba bana. Svensson gick segrande ur matchen med en tiondel tillgodo till Östgaard. Granegärd kom trea, men satte snabbaste tid. Det blev nytt banrekord och pole till race två! Granegärd tog starten, men sedan var karusellen i gång. Topptrion bytte platser i täten så det stod härliga till. Speakern skrek sig hes av upphetsning och det var omöjligt att gissa hur det skulle sluta. Svensson såg ut att gå mot en dubbelseger, men Östgaard lyckades pressa sig förbi på mållinjen tätt följd av Svensson och Granegärd. Alla tre gick i mål inom 0.3 sekunder! Svensson slog det gamla banrekordet med mer än en halv sekund!

I Renault Junior Cup var det också mycket spännande race med en topptrio som stred hårt om pallplatserna. Den här tävlingen blev nykomlingen Oscar Hillströms definitiva genombrott då han helt respektlöst utmanade om segrarna och han var uppe i ledning i båda racen. Han fick till sist ge sig mot de mera rutinerade förarna Henric Skoog, som vann båda racen, och Lina Björklund som kom tvåa i båda racen, men som satte snabbaste varv i båda racen. Hillström fick nöja sig med två tredjeplatser, men med massvis med mer rutin och självförtroende i bagaget till kommande race.

Volvoklassen har ökat mest i antal förare av alla SSK-klasser i år och det blir allt intensivare race. Det blev inget undantag den här helgen. Efter lite omkastningar i täten var det till sist Christoffer Graff som stod som vinnare i första racet före August Krokström och Axel Hellsten. – Jag hade åter bromsproblem och hade faktiskt tänkt packa ihop och åka hem redan efter kvalet, men jag tänkte att jag provar en gång till sa, Graff efteråt. I andra racet blev det inte lika spännande då Jimmy Eriksson lyckades rycka åt sig en lucka ganska tidigt i racet. De andra hann aldrig ikapp honom. Graff kom tvåa och Erik Halvorsen slutade trea.

I klass två vann Ingvar Nilsson första racet före Malin Hellman Johansson och Kjell Jansson, men i andra racet blixtrade Jansson till och vann före Nilsson och Hellman Johansson. Jansson trivs bra i Falkenberg och hans senaste seger kom även här för två år sedan. Han tyckte att alla race borde köras i Falkenberg!

I klass tre fick vi se flera fina och potenta bilar på kvalet, men tyvärr försvann de en efter en med olika mekaniska problem. Per Gustavsson tog en dubbelseger i A-klassen och Kyrre Nielsen vann ett heat i B-klassen (ingen kom i mål i andra). Flest bilar till start hittade vi i C-klassen där far och son Wärnbring delade på segrarna. Anders Conradzon tog två andraplatser och Kjell Frykås kom dubbeltrea.

Ulf Andersson vann SSK Classic och Jonas Karlsson vann SSK Classic Standard.

Nu blir det några veckors vila innan det blir dags för SSK´s största tävling för året. Vi pratar naturligtvis om Raceweek som alltid körs sista veckan i juli.

Bengt-Åce Gustavsson - www.racefoto.se

Design by Bloms IT