100925 SSK Kinnekulle Final

SSK-Final på Kullen

Årets säsong lider mot sitt slut och SSK körde sina finaler på Kinnekulle Ring. Årets nyhet i SSK har ju varit Porscheklassen för gamla Carrera Cup bilar. Vid förra tävlingen i Falkenberg gick Niclas Olsson upp i ledning i klassen, men helgen blev ändå ledsam då han voltade bilen i långloppet. Han ådrog sig en spricka i en nackkota, men det är bra läkekött i den grabben för han kom till start även i finalen! Han gjorde processen kort med de andra genom att ta pole och vinna båda racen. Detta blev hans tredje titel i SSK, från Volvo Original Cup, SSK-mästare till Porsche GT3 Challenge mästare. Mikael Bender gjorde allt för att ta hand om andraplatsen, men trots att han kom tvåa i båda finalracen blev han "bara" trea. "Snickar-Matte" Karlsson slog honom med en ynka poäng!

SM-finalen i Superkart kördes också tillsammans med SSK. Kalle Dejemyr ledde SM inför finalen och han tog pole, men regnet förstörde en del av spänningen i finalerna. De som kör på Bridgestone är överlägsna i blött, men tyvärr är det svårt att komma över dessa däck, varför det endast var några få som körde med dessa. Den duktige regnföraren från Danmark, Henrik Vejen, hade just dessa däck och han vann båda racen före Dejemyr. SM-guldet gick till Dejemyr före Tomas Roosemark och Emil Gustavsson.

I Renault Junior Cup var segraren klar redan innan finalen. Richard Hansson har haft ett nästan felfritt år med seger i alla race utom ett. Han hade egentligen bara ett mål kvar inför finalen, och det var att slå banrekordet för klassen på Kinnekulle. Tyvärr förstörde regnet alla chanser till detta... Han tog pole och vann finalen före August Krokström och Charlie Ahlberg. I serien vann han före Richard Edberg och Gabriel Blomberg. Hansson blev även årets SSK-mästare.

Han har haft två otroliga säsonger. 14 segrar och sju snabbaste varv. Inte ett enda brutet lopp och han har bara missat pallen en enda gång. Banrekord både i Falkenberg och Karlskoga. - Ja, han har ju till och med vunnit kranskullan, sa pappa Christer stolt!

I Volvo Original Cup fanns det lite spänning kvar inför finalen. Jimmy Eriksson ledde och om han bara körde taktiskt rätt så skulle det gå vägen. Till finalen hade Christoffer Graff fått fart på sin 855 Estate. Han var snabbast i kvalet och han tog starten i racet. Det var tätt, tätt, tätt i täten. Jonny Andersson i Klass 1 samt Jan Johansson i 940, Marcus Larsson i 850 och Jimmy Eriksson i S40. Alla låg och tampades. Graff gjorde ett litet misstag och Johansson tog täten. Det var han som låg närmast bakom Eriksson i tabellen, men en seger skulle ändå inte räcka. Eriksson visste om detta och han körde inte fortare än vad han behövde. Johansson vann racet före Graff och Larsson, men Eriksson kom fyra och det räckte till seger med en poäng före Johansson. Larsson kom trea. Johansson vann fem segrar mot Erikssons två, men han var jämnare totalt sett. Jonny Andersson vann Klass 1. Han var den ende förare som körde samtliga race i år i sin klass. Algot Öberg kom tvåa och Magnus Carlsson trea i klassen.

Slutligen körde Klass 2 & 3 samt Classic. Anders Conradzon hade pole. Det blev ett händelserikt race där säkerhetsbilen kallades ut två gånger. Vid båda omstarterna gjorde toppförarna felaktiga omstarter, varför inte mindre än fyra förare diskades efter racet! Ulf Andersson vann Classic före Claes Hanström och Curt Linusson. Reine Carlsson vann klassen före Hanström, som tjänade flera platser på grund av diskningarna. Andersson kom trea.
Reine Bergström vann Klass 2 före Peter Franzén och Claes Frohlund. Bergström vann åtta av elva race i år och klassen överlägset före Ingvar Nilsson och Franzén. I Yokohama Cup var det endast tre förare kvar efter diskningarna. Espen Lövstad vann B-klassen före Gert Severinsson och Stefan Inerud vann C-klassen före Leif Andersson. I tabellen är det spridda skurar med poäng, då många av förarna bara kört sporadiska race. Leif Andersson var den ende som körde samtliga tävlingar i år. I Klass A vann Roger Ekman före Eric Persson och Lars Brandström. (Ekman bytte klass under året och körde i Classic på slutet.) I B-klassen vann Anders Gustavsson före Gert Severinsson och Espen Lövstad. Klass-C var den största i år och där vann Martin Sventén före Stefan Inerud och Björn Davidsson.

Nu väntar vinterns skruvande i garagen...

Bengt-Åce Gustavsson - www.racefoto.se

Design by Bloms IT