SSK Kinnekulle 1978
Kinnekulle Ring 1978-08-26 - 1978-08-27

Resultatlistor


BF-Goodrich Cup
  Startlista
  Kval
  Kval 2
  Heat 1
  Heat 2
  B-Final
  A-Final

Castrol Cup
  Startlista
  Kval
  Kval 2
  Heat 1
  Heat 2
  B-Final
  A-Final

Kilroy Lady Cup
  Startlista
  Kval
  Kvalheat
  Final

SSK Prototyp
  Startlista
  Kval

Tre Snäckor Cup/Silverpokalen
  Startlista
  Kval
  Kvalheat
  Final

Tretorn Super Star Camaro Cup
  Startlista
  Kval
  Semifinal 1
  Semifinal 2
  FinalAntal tävlande: 191

Racerapport

Oroligt före och under Super Star-finalen

Tack och farväl ...

Redan före startflaggan faller för den stora Super Star-finalen på Kinnekulle Ring går ryktet i depån. - Det här är sista tävlingen. Nu läggs klassen ned! Ingen litade på att SSK kommer att stå för sitt löfte att köra även 1979. Klassens interna bråk. Uffe Granbergs överlägsenhet hade dödat 70-talets popklass i svensk bilsport!

Timmarna före start briserar den verkliga dödsbomben! Ryktet går - Bosse "Emma" har sålt sin bil. - Förlåt mig! "Emma" ser skamsen ut som en skolpojke. Nu tar det eld i folket och konkurrenterna. - Vad är det han gör, undrar Peter Norlander halvt chockad.

- Det var höjden av feghet. Han vet att han får stryk och vågar inte ställa upp, säger Ulf Granberg. - Det är Ulf som köpt bilen via bulvan. Han är rädd för "Emma"'. Ryktena avlöser varandra. - Skitsnack, visst startar "Emma'", han bara försöker psyka konkurrenterna. Det var sant! Ulf "Rökarn” Larsson hade köpt bilen.

Ställde sin egen Cadillac och la enligt uppgift 40 000 kronor på bordet. - Men jag vill ha bilen före finalen. Då vet jag att det är en vinnarbil, krävde Ulf. Han fick bilen som lastades och forslades till Uffes garage i Lidingö.

- Nästa år har jag en vinnarbil, myste Ulf. En sponsor hade betalt – vem ville Ulf Larsson inte avslöja. Bosse "Emma" Emanuelsson tar sin minimoped och åker ut till publiken. Han förklarar sig och får till svar ett rungande burop.

- Någon gång måste jag se till mitt eget hus. Jag får aldrig mer chansen att få ut vad jag vill för bilen. - Jag har gjort så mycket för sporten så jag tror folk ursäktar om jag hoppar av före starten. Egentligen var det inte värre än om "Emma"s motor rasat och förhindrat honom starta. De som sett den lyckliga bilden i depån lite senare förstod Bosse "Emma'". Där gick han hand i hand med fru Sigbritt och barnen. Såg ut som en glad turist.

Han trivdes! Det är bara att lyfta på hatten och tacka för det som varit. Nästa år kör Bosse '"Emma" i SSK:s nya sportvagnsklass. Kör för det är roligt. Proffstiden är slut. Tack Bosse "Emma" för vad du gjort försporten....

Efter finalen i Tretorn Camaro Super Star Cup exploderar nästa bomb! Peter Norlander hoppar av klassen. - Jag kör aldrig mer i samma klass som Ulf Granberg. Nu annonserar jag ut min bil. - Kanske kör jag sportvagn nästa år - beslutet fattar jag först sedan jag fått besked om vad "Granis"' tänker åka.

Två av klassens största profiler är borta. en del av köfolket hoppar av! Är Super Star slut ... Nej, vi på IMS vägrar tro det. Allt för många gånger har vi hört detta snack när säsongen är slut. När vintern kommer ändrar folk sig. Nya förare kommer till. Super Star fortsätter – kanske med färre tävlingar men bättre...

1978 gjorde arrangörerna en stor tavla. Man vattnade ur det sista från Tretorn Camaro Cup. Levde på det gamla ryktet. Inget nytt hände. Inget roligt. Man skulle tagit hem några internationella stjärnor för gästspel. Provat nya grepp inom Super Star-ramen. Men pengarna saknades. Resultatet blev att publik och massmedia tröttnade. Årets Super Star-bild hade man sett för mycket av.
Arga konkurrenter

- Man blir så jävla förbannad! Med de orden tackade årets Super Star-mästare för sig och lämnade presskonferensen på Kinnekulle Ring. Årets Super Star - Ulf Granberg. Nu var han arg - mitt framför journalisterna blev han utskälld av Peter Norlander. Det var inte så Ulf Granberg tänkt sig bli Super Star!

- För helvete, se det som det är. Han hängde inte med. På träningen körde jag ifrån honom med en och en halv sekund per varv, dundrade Granberg. Han slog igen dörren till den stora Camaron så det ekade över hela Kinnekulle Ring. Försvann med en rivstart mot Billingehus där fyrtio man ur Sibylla-teamet firade segern. Tre mil därifrån pågick årets avslutningsfest i Super Star. Här fanns alla de andra förarna. Här stod Ulf Granbergs stol tom.

Räddningen för klassen är förmodligen att man drar ned Super Star till att omfatta – en tävling på Knutstorp, en i Falkenberg, en på Kinnekulle och kanske någon på Ullevi. Satsa pengar på utländska stjärnförare i svenska hyrbilar... För tro inte att en sportvagnsklass med finracing kan bli lika publikdragande som stora amerikanskabilar. Nej, aldrig hos den svenska publiken...

Här fanns Peter Norlander som försökte glömma! Uffe och Peter har svårt att komma överens. De två som en gång var polare. Som jobbade ihop, som tävlade tillsammans, hade samma verkstad - umgicks dag och natt. - Men sen började jag åka ifrån honom i VolvoCupen och då kärvade det till sig, säger Peter Norlander. På den vägen är det!

Efter Kanonloppet gormade Peter. - Uffe Granberg körde mig rakt av banan. Han är en riktigbuse, konstigt att domarna aldrig upptäcker det. Scenen flyttade till Kinnekulle Ring. Kvalheat 1 - Peter Norlander ledde före Ulf Granberg. Plötsligt ett väldigt dammoln. Sus bland publiken. Speakerns hetsiga röst. - Ulf Granberg åker av, nej, nej - det är Peter Norlander. Peter Norlander är borta. Speakern vrålade.

Uffe Granberg hade flyttat på Peter Norlander - Igen! - Han täppte till i varenda sväng. Det fanns inte ett spår. Till slut måste det bli så här. Jag måste ju om, han kan ju inte täppa till i tio varv, förklarar sig Ulf Granberg. - Jag hade hela bilen inne i svängen. Då small det bara. Han vände hela bilen i motsatt riktning. Snurrade ett varv, backade tillbaka och efter mycket om och men fick jag i en växel.

Hade jag haft otur hade Per Alm kört rätt in i sidan på mig. Det var livsfarligt det Uffe gjorde. Hade det varit i ingången i kurvan - men mitt i. Peter Norlander var ledsen. Han blev trea i kvalet medan Ulf Granberg vann. - Tråkigt att inte få kämpa om segern. Peters pappa Birger Norlander hetsade sin son. - Protestera! Nej, det var inte Peter Norlanders stil. Han försökte än en gång glömma.

- Vi var ju överens och så kör du rätt på mig! Ny utskällning för Ulf Granberg. Nu var det Leif "Mr Seabeach" Sjöstrand. De två hade kommit överens att inte putta på varandra i första böjen. - Så försöker han vända på mig under bron. Sen gick skärmen in och skar sönder däcket, säger Leif.

Det hände i samma kvalheat, Leif Sjöstrand borta från tätstriden. De hårda orden hade kommit fram igen. Super Star var som vanligt. Nerverna i denna avgörande final kom till sin rätt! Men händelserna i kvalheatet hade avgjort tävlingen. Nu var spelet Ulf Granbergs. Han fick en bekväm seger i finalen. - Helt problemfritt! Reine Wisell, som vunnit det andra kvalheatet, såg ut att bli tvåa.

- En drivaxel gick och hjulet ramlade av, säger Reine. Då blev Mats "Lillen" Magnusson tvåa: - Fick en väldigt bra start. Ja, jag är nöjd, säger han. Lite butter. Stor och rund. Säger inte så mycket. Men är en hejare på att köra bil. En riktig Super Star! Peter Norlander var trea.

- Kunde lika gärna brutit, säger han. Det var bistra miner på prispallen. Egentligen var folket bakom gladare. - Det var halt, men jag är nöjd, Bo Ridström som blev fyra. - Det hasade och kasade, sen snurrade jag i oljan och tappade fjärdeplatsen. Men visst är jag nöjd med femte, säger Roger Wibom. - Nog får jag vara nöjd, Göran Pulls, sexa. Och det var de andra också - Greger Petersson, som rasat motorn i veckan, men blev sjua. Bengt Nilsson som blev åtta, Björn Ribers nia.

- Vi förmår inte mer. Varken bilen, plånboken eller jag. Men nu får det vara slut på det här slakterifarande, menade Björn. När tävlingen var slut körde bärgningsbilarna skytteltrafik. Till depån transporterades bl.a. Per Alm, Kjell Ahnelöv, Christer "Svarten" Karlsson, Kaj Hilding och Leif "Mr Seabeach" Sjöstrand som alla kraschat i Kvarnkurvan på första varvet.

- Någon snurrade på Per Alm som snurrade. Kaj Hilding gick i honom och jag fick Alm fram. Sen kom "Svarten" rakt i baken på mig, berättar Leif Sjöstrand. Skrot, skrot - men mycket mindre än vid fjolårets final på Mantorp. Egentligen var det en snäll tävling - trots de hårda orden ...

Ulla Fjellström fick sin första seger i tjejernas Kilroy Cup där favoriten Ylva Burnette blev tvåa. Lars Persson tog en ny seger i Formel Vee som därmed leder RM och SSK.... Åke Gunnarsson lyckades med sin Manta tvåla till Jan Mattsson. Kurt "Osten" Olsson åkte dit för tjuvstart och Ingvar Uthby kraschade bort sig i kvalet av Goodrich Cup. Jan Björnerhag blev ny segrare i Castrol Cup som är spännande värre. Bengt Ohrberg blev tvåa före Per Sturesson. Ronnie Petersson vann en matt avdelning av SSK:s prototyp-klass.

Sven Berggren

Design by Bloms IT