SSK Kinnekulle 2011
Kinnekulle Ring 2011-04-29 - 2011-05-01

Resultatlistor


Formula Basic
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Porsche GT3 Cup Challenge
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Porsche GT3 Cup Endurance
  Kval
  Race

Renault Junior Cup
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

SSK Klass 3
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Superkart
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Volvo Original Cup
  Kval
  Heat 1
  Heat 2Antal tävlande: 69

Racerapport

Solig SSK-Premiär på Kinnekulle Ring

Kinnekulle

Stockholms Sportvagnsklubb har kört SSK-serien sedan 1971 och i helgen var det årspremiär på hemmabanan Kinnekulle Ring. Vi fick se en hel del nya unga ansikten i depån. Ungdomsarbetet har alltid varit en viktig del inom SSK. Från och med i år har ungdomarna två klasser att välja på; Renault Junior Cup och Formula Basic. Båda klasserna brukar bjuda på tät och spännande racing och det var inget undantag den här gången heller!

Daniel Arlbring tog pole i Renaultklassen och han tog ledningen i racet. Han tappade den till Albin Lundin. Bakom Arlbring jagade Simon Englund och dessa tre låg tätt ihop och lurpassade på varandra. På sista varvet krokade Englund och Arlbring ihop och Arlbring fick en sladd han inte kunde häva. Han for ut i jordvallen och slog runt flera varv. Han var omskakad efter olyckan och togs till sjukhus för observation. De kunde inte hitta några skador så han fick åka hem samma kväll. Racet avslutades under safetycar och Lundin vann före Englund och Tim Svensson. Lundin vann även andra racet före August Krokström och Tim Svensson.

I Formula Basic var Falco Wauer bäst i kvalet och han vann Race 1 före Robert Svensson och Oskar Krüger. I andra racet fick han tufft motstånd av Tommy Östgaard som startade från sista plats. Dessa två turades om att leda racet och Östgaard vann till sist före Wauer och Svensson, som passade på att sätta nytt banrekord för klassen. Ida Granegärd utmärkte sig som en riktig friskus. Hon låg tvåa i båda racen innan hon snurrade bort sig. Hon blir att räkna med, när hon har fått lite mera rutin.

Regerande SSK-mästaren Richard Hansson kör Volvo Original Cup i år. Han tog med sig ett par förare till från Renaultklassen och alla tre har valt att köra 850-modellen. Hansson satte sig i respekt direkt genom att vinna båda racen före regerande Volvomästaren Jimmy Eriksson. Jan Johansson kom trea i båda racen. - Det såg kanske enkelt ut, men jag hade nytta av att de fightades om platserna bakom mig så att jag kunde komma loss. Jag tror inte det blir lika enkelt i fortsättningen, sa Hansson blygsamt. Han fortsätter i samma goda stil som han avslutade förra året och tog nu sin sjunde och åttonde seger i rad.

Superkart körde sin första deltävling i SM. Henrik Vejen tog pole, men i racet fick han ge sig för Stefan Malm som körde upp sig från sista plats och vann! - Det blev klart i onsdags att jag skulle köra. Jag har lånat ihop grejer. Det började illa med växellådsproblem så att jag missade kvalet, men i racet fungerade allt perfekt, sade Malm som vann även andra racet. Vejen kom tvåa i båda och regerande svenske mästaren Kalle Dejemyr kom trea i båda. Malm var den förste föraren sedan 2006 att köra varvet under 50 sekunder med en Superkart. Kanske är det äntligen hans år i år?

Porsche GT3 Challenge går in på sitt andra år i SSK-serien. Linus Ohlsson kom direkt från Danmark och STCC-premiären med en färsk seger i Carrera Cupen och var självklart favorit i tävlingen. Han inledde med att ta pole, men i racet tappade han ledningen i starten till Patrik Skoog. Ohlsson kunde kontra efter ett par varv och sedan var det inget snack om saken. Skoog tvingades bryta med bränsleläckage som skapade stora eldslågor i Porschen. - Jag fick se elden i backspegeln och slog genast av. Branden släcktes snabbt och det blev inte så allvarliga skador, sa Skoog. Magnus Dybeck kom tvåa och unge debutanten Wictor Lindblom kom trea.
I andra racet startade Ohlsson åter från pole, men Mikael Bender var kvickare iväg. Bender ledde från start till mål med Ohlsson hängande i kofångaren. På den knixiga banan kunde inte Ohlsson hitta någon plats att köra om. Det är med andra ord lika tufft att vinna i SSK som i Porsche Carrera Cup! Lindblom tog sin andra tredjeplats för dagen.

I entimmasloppet hade Bender bättrat på oddsen genom att hyra in dubble svenske mästaren Jocke Mangs. Mangs tackade för förtroendet och körde snabbast i kvalet. Bender tog första stinten i racet och han ledde hela vägen till depåstoppet där han lämnade över till Mangs. Precis när alla gjorde sina depåstopp kom det en liten regnskur med hagelinslag som gjorde banan hal och förrädisk. Erfarne Mangs kunde bemästra situationen och körde till seger före Magnus Dybeck och Magnus Eriksson. - Det gick bara att köra 70 % idag och skall jag vara ärlig så var det nära att jag tappade bilen vid ett par tillfällen. Jag ville ju inte ge bort segern för Bender, sa Mangs. Den som var mest glad på pallen var nog Eriksson. Vid långloppet på Raceweek i fjol körde han in i ett räcke så kraftigt att han fick föras till lasarett med ambulanshelikopter. - Det var betydligt roligare att stå på pallen än att åka helikopter, sa han glatt.

Det kördes fler SSK-klasser! I klass 1 vann Jonny Andersson båda racen, i klass 2 vann Reine Bergström dubbelt, i klass 3 vann Hans Wärnbring dubbelt och slutligen vann även Reine Carlsson en dubbelseger i Classic.

Nu är det en månads uppehåll innan nästa SSK-tävling som körs i Karlskoga.

Bengt-Åce Gustavsson - www.racefoto.se

Design by Bloms IT