Racing NM-Final Rudskogen 2014

Rudskogen 2014-09-12 - 2014-09-14

Resultatlistor


Formula Basic
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

NEZ Thunder Championship
  Kval
  Superpole
  Heat 1
  Heat 2
  Final

Norsk GT 1 & 2
  Kval
  Heat 1
  Heat 2
  Heat 3

Norsk GT 3 & 4
  Kval
  Heat 1
  Heat 2
  Heat 3

Norsk Historisk Racing Klasse 8 E,F & G
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Norsk Historisk Racing Klasse 9 G, H & I
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Seven Racing
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Shortcar
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Antal tävlande: 136

Racerapport
Racerapporten är oftast skriven på Svenska. Använd Google Translate om du vill översätta den till ett annat språk.

Finaler för Racing NM på Rudskogen

Det var final för Racing NM på Rudskogen för alla racingklasser. Dessutom kördes finalen för Nordisk GT Cup och NEZ-mästerskapet för Thunder Cars. Den norska serien av Thunder Cars heter NTCC och de kör sin serie tillsammans med den danska motsvarigheten som heter Auto-G DTC. Helgens tävling kördes som NEZ-mästerskap, vilket innebar att även svenska, finska och baltiska förare var välkomna att köra. Det blev bara en extra förare som nappade på detta och det var Kim Andersson från Sverige. Marius Nakken var den norska föraren som imponerade mest i helgen. Han var snabbast både i kvalet och superpolen och han ledde första racet från start till mål! Men, han fick tre sekunders strafftid och petades ned till andraplasten. Fjolårsmästaren Dennis Lind fick därmed segern. Casper Elgaard kom trea. I andra heatet vänder man på topp åtta. Mikkel C Johansen vann före Elgard och Nakken. Man startar tredje racet efter den sammanlagda prestationen och det innebar att Nakken stod i pole. Han tog starten och ledde drygt halva finalen, men den rutinerade ex F1-föraren Ronnie Bremer lyckades smita förbi och vinna med mindre än en sekund före Nakken och Elgaard. Detta var det första NEZ-mästerskapet någonsin för klassen. Pappa Tore Nakken tog andraplatsen med fattning: - Det är klart att vi är lite besvikna just nu, det var ju så nära, men Marius är ung så ni får se upp nästa år!

Det var gott om GT-bilar på banan i helgen då den Nordiska Cupen skulle avgöras. Första deltävlingen kördes på Jyllandsringen för två veckor sedan och nu var det det final. Det var sex norska GT-klasser på plats och fyra danska. I heatet för GT1 & 2 var Christian Nilsen i storform. Han vann alla tre racen i GT1. Haavard Lien, Joakim Ottersen och Rune Ydstebö fick dela på resterande pallplatser i de tre racen. Han vann även NM i GT1 samt Nordiska Cupen.
I GT2 gjorde Roger Hermansen comeback och han vann direkt! Thomas Solberg vann de andra två heaten, medan Hermansen och Per Arne Lunde delade på resterande pallplatser. Frode Alhaug har varit i ledning i mästerskapet hela året, men i finalen körde han bara kvalet och tappade därmed för många poäng. Solberg spurtade förbi och tog NM-titeln i GT2.
Christian Siepmann vann de två första racen i Special Saloon SGT4, men han tvingades bryta det tredje... Jörgen Hansen vann det tredje. Hans Hartmann Petersen och Mikkel Overgaard Pedersen tog också några pallplatser.

GT3 har varit Björn Tvedts år. Hans bil har gått felfritt hela året och körningen har stämt bra. Det blev en överlägsen slutseger till sist. I finalen blev det två vinster. Arild Riise tog en seger. Riise har kört väldigt fort stundtals under säsongen och tagit några segrar, men tyvärr har inte bilen hållt alla gånger och det har blivit för många nollor i tabellen. Per Öyvind Seeberg har utvecklats som förare i år. Han kör bara bättre och bättre och efter de fina resultaten i finalen tog han sig upp på silverplats i NM före Riise. Seeberg blev Nordisk Mästare i Grupp 3.

Den jämnaste GT-klassen i år har varit GT4. André Linder vann alla tre racen i finalen och han vann några race tidigare i år också, men några brutna tävlingar gjorde att han tappade för många poäng. Det var Per Stöldal som var jämnast över hela säsongen och han vann NM i år. Det som gör denna seger speciell är att han kör en dieselbil. Detta är troligen den första totalsegern någonsin för en diesel i Norden? Tore Christensen kom tvåa och Linder slutade trea.

Martin Vedel Mortensen vann de två första racen i Special Saloon 2 och Hans Hartmann Petersen vann det tredje. Christian Vejby och Bjarne Mortensen fick också kliva upp på pallen vid något tillfälle. Tor H Brynjelsen var ensam deltagare i Special Saloon 3.
Martin Vedel Mortensen blev Nordisk Mästare i Grupp 4.

I den internationella klassen GTF har det varit en tvekamp mellan Steffen Andre Feet och Håvard Kollen under hela säsongen. Feet skrotade motorn på kvalet på Kinnekulle tidigare i år och fick köra sex tävlingar med en sämre motor. I finalen inledde han med två segrar före Kollen, men det var fortsatt ovisst inför sista finalen. Feet gick i depå efter uppvärmningsvarvet med elektronikproblem. Teamet insåg snabbt att de inte kunde åtgärda felet. De skickade ut honom på banan och hoppades att han skulle ta sig till målet. Bilen gick på halvgas och Feet försökte hålla sig undan och kämpade sig till målet och lyckades ta tillräckligt många poäng för att vinna cupen till sist. Per Öyvind Seeberg slutade trea.

I rekryteringsklassen GT4B har vi fått sett några nykomlingar i år, men det har tyvärr inte tagit fart i klassen som man hade förväntat sig. Remi Brenden Ödegård har varit årets utropstecken. Han hoppade in efter halva säsongen och tog sex raka segrar, men Thomas Hårajuvet tog fler poäng över hela säsongen och vann cupen före Ödegård. Thomas Marshall kom trea.

Formula Basic har sett en intressant utveckling i år med nästan bara nya unga förare i klassen. Teodor Olsen har haft en näst intill felfri säsong, även om han har blivit ständigt utmanad i racen. Han kom till finalen som klar mästare i Norgescupen, men NM är en helt annan historia för Formula Basic. Det avgörs nämligen enbart genom det absolut sista racet för säsongen. Olsen visade återigen sin klass då han ledde från start till mål, men bakom honom fick vi se mycket spännande racing, precis som det brukar vara i Formula Basic. Marcus Påverud gjorde sitt livs race då han startade sjua, men slutade på silverplats endast en tiondel av en sekund före Alf Marius Loe Sandberg!

I Seven Racing har Henrik Krogstad varit klar juniormästare ett tag och inför finalen utmanade han regerande mästaren Jörn Martin Aalerud om den totala mästartiteln. Aalerud vann första finalheatet knappt före Krogstad, men det var fördel Krogstad i tabellen. Aalerud vann även det avslutande heatet, men eftersom Krogstad plockade ännu en andraplats räckte det för junioren att även vinna NM.

Årets rookie i Historic är utan tvekan Mathias Havdal. Han vann båda finalracen i utklassningsstil och blev därmed mästare i klass 8. I klass 9 vann Mads Gjerdrum båda racen medan Rune Rödset och Aiman Timras turades om att stå bredvid honom på pallen. I NM vann Rödset före Morten Thomte och Gjerdrum.

Shortcar körde inte final på Rudskogen, eftersom de har en rallycrosstävling kvar, men de gladde publiken med sin härliga körstil i alla fall. Julius Slatlem vann första racet före Joachim Hvaal och Sivert S Johansen. I andra racet vann Martin Barry-Berg före Jostein Fonneland och Sivert S Johansen.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se
Design by Bloms IT