Heat 2

Antal tävlande: 74

Racerapport

Norsk racing på två fronter i helgen

De norska racerförarna var representerade vid två tävlingar under helgen med var sin NM-runde. GT-klassen deltog i Danmarks GP på Jyllandsringen, Danmarks största racingtävling, tillsammans med NTCC. Hemma på Rudskogen kördes Motorfestivalen med Historisk Racing som årets dragplåster.

Historisk Racing växer så det knakar, både i Norge, i grannländerna och i hela Europa. Hela 50 förare kom för att göra upp om vem som var snabbast runt den kuperade banan. I den nyare klassen, med bilar från 1966-1981, var det fyra förare som lyfte sig från mängden. Vi fick se en härlig fight mellan Hans Peter Havdal, Rune Rödseth, Holm Jacob Matheson och Björn Andreas Viko. I första racet vann Havdal med endast 0.2 sekunder före Rödseth med Matheson på tredjeplatsen. I det andra vann Rödseth till sist före Matheson och Havdal, men vid den tekniska efterkontrollen visade det sig att Rödseth inte hade förändrat en detalj i HTP-handlingen gällande förgasarna, då han hade bytt motor tidigare i år. Motor och förgasare är korrekt, men inte HTP-handlingen. Resultatlistan är därför preliminär tills juryn har bestämt eventuellt straff.

I den äldre klassen har Mathias Havdal klivit fram som årets komet. Han kom från ingenstans och har dominerat de flesta racen i år. Han startade från pole, men i första racet blev det en blygsam sjundeplats. Lars Kristian Ekorness vann före Atle Ramberg och Odd-Andreas Ingebrigtsen. I andra racet var ordningen återställd med Havdal som vinnare före Ekorness och Ramberg. En handfull danska förare körde också tävlingen.

Efter denna intensiva helg väntar finalen som körs på Rudskogen den 13-14 september. Då kommer även DTC och GT från Danmark och vi kan se fram emot en rikigt fin avslutning på säsongen.