Racerapport

Racepremiär på Vålerbanen
Braskereidfoss
120 bilar ställde upp vid årets racingpremiär på Vålerbanen. GT-bilarna dominerade i tidsprogrammet. De var uppdelade i tre heat som körde tre race var.
GT1 vanns av Christian Nilsen från pole, men racet fick startas om efter en krasch. Joakim Ottersen kom tvåa och Gisle Valen trea. I andra racet vann Nilsen igen, nu före Rune Ydstebö och Per Christian Wiencke. Tredje racet vanns av Ydstebö före Wiencke och Valen. I GT2 vann Anna Neergard Rathe före Frode Alhaug. I andra racet vann Thomas Solberg före Rathe och Per Arne Lunde. I tredje vann Solberg igen före Lunde och Rathe.
Det var premiär för klassen GT F som har exakt samma reglemente som de som kör ute i Europa i klassen GT4. Fördelen med en sådan klass är att man kan ta sin bil och köra tävlingar i andra länder med exakt samma reglemente och omvänt går det att köpa bilar ute i Europa som går att använda som de är hemma i Norge. Vi premiären fick vi se bilar från Porsche 996 Cup och Ginetta G50. Håvard Kollen vann första racet före Per Öyvind Seeberg och TV-profilen Asgeir Borgemo. I andra racet vann Steffen André Feet före Kollen och Borgemo. I tredje vann Kollen före Feet och Borgemo.
GT3 vanns av Björn Tvet från pole före Arild Riise och Olav Rygge. I andra racet vann Per Öyvind Seeberg före Tvedt och Björn Olaf Wiik. I tredje racet vann Jesper Möller Jensen före Tvedt och Seeberg. I GT4 vann Tore Christensen från pole före Frode Egeland och Aksel Erik Busch. I andra och tredje racet vann Per Stöldal före Frode Egeland och Björnar Apeland. Thomas Hårajuvet vann GT4B.
Formula Basic går mot en ny vår med många nya ungdomar på väg in i klassen. I helgens premiär fick vi se ett startfält med sju debutanter! Den ende som hade erfarenhet från fjolårssäsongen var Theodor Olsen och han tog pole före Dennis Moen och Marcus Påverud. Thedor vann båda racen, men bakom honom var det som alltid en hård kamp om platserna. I första racet kom Alf Marius Loe Sandberg tvåa och Dennis Moen trea efter strid ända in över mållinjen! I andra racet kom Moen tvåa och Påverud trea. Nytt för i år är att förarna får prispengar!
I Seven Racing stod det två gamla mästare i första ledet; Oskar Sandberg före Jörn Martin Aalerud. Det var dessa två som gjorde upp om segern i första racet. Sandberg vann före Aalerud. Jeanette Malm slog till med tredjeplatsen! Sandberg vann även andra racet, nu före junioren Henrik Krogstad och Aalerud.
I Shortcar vann Martin Barry-Berg första racet från pole före Martin Haugberg och Björn Herbrand Tretterud. I andra racet vann Julius Slatlem före Sivert S Johansen och Espen Buskerud. I 600-klassen för ungdomar vann Johan Lindström före Eskil Dahlen och Malin Jahnsdatter Blad i båda racen.
Den historiska racingklassen blir större för varje år. Det är samma trend över hela Europa. Intresset för historisk racing är verkligen på uppgång. Frode Alhaug använde sin gamla fina Corvette både i GT och i den historiska klassen. Han vann första racet från pole före Kjetil Bolneset. Morten Chr Schönheyder kom trea och han vann därmed klassen upp till 1300cc. Andra racet vanns av Bolneset före Schönheyder och Per Fjeld.
I heatet för de lite nyare historiska bilarna tog Mads Gjerdrum en övertygande pole. Han var hela åtta sekunder före andre man!!! Trots detta fick han stryk i race ett. Tom Herskedal vann före Gjerdrum och Thorbjörn Larsen. I andra racet var dock ordningen återställd. Gjerdrum vann före Herskedal och Aiman Timraz.
Nästa race körs på Rudskogen den första helgen i juni och då kommer den svenska klassen V8 Thundercar på besök. I helgen kördes deras första tävling på Ring Knutstorp och då tog Stein Frederic Akre från Trysil sin första seger i klassen!