Jyllandsringen GP Danmark 2014

Jyllandsringen 2014-08-29 - 2014-08-31

Resultatlistor


Auto-G DTC
  Kval
  Kval 2
  Superpole
  Superpole 2
  Heat 1
  Heat 2
  Heat 3
  Heat 4
  Heat 5
  Heat 6

Special Saloon Kl 1-2
  Kval
  Heat 1
  Heat 2
  Heat 3

Special Saloon Kl 3-4
  Kval
  Heat 1
  Heat 2
  Heat 3

Antal tävlande: 62

Racerapport
Racerapporten är oftast skriven på Svenska. Använd Google Translate om du vill översätta den till ett annat språk.

Norsk racing på två fronter i helgen

De norska racerförarna var representerade vid två tävlingar under helgen med var sin NM-runde. GT-klassen deltog i Danmarks GP på Jyllandsringen, Danmarks största racingtävling, tillsammans med NTCC. Hemma på Rudskogen kördes Motorfestivalen med historisk racing på agendan.

Ett tjugotal norrmänn kämpade väl i Danmark och gav danskarna en ordentlig match i ösregnet! Framför allt lördagen var en riktigt blöt tillställning. I GT1 utmärkte sig Rune Ydstebö speciellt. Han hade kanske sin bästa racehelg någonsin! Han inledde med seger i första heatet före Christian Nilsson och Wiggo Dalmo. Han körde i mål som tvåa i andra heatet, men blev nedflyttad till femte plats på grund av att han inte tog sitt stop and go-straff för omkörning på gulflagg. Nilsen vann före Gisle Valen och Christian Siepmann. Det tredje heatet vanns av Claus Christensen före Ydstebö och Nilsen.

I GT2 vann Jarl Nilsen två race och Thomas Solberg ett.

Arild Riise hoppade på kryckor med en skadad fot, men detta hindrade honom inte från att vinna första racet i GT3 före Michael Carlsen och vinnaren i GT4 som var Per Stöldal. Frode Egeland kom tvåa i GT4 före Tore Christensen. Riise tvingades bryta andra racet med drivaxelhaveri. Då klev GT4-föraren Egeland fram och blev tvåa totalt. Han vann GT4 före Heidi Frydenhaug och Stöldal. I GT3 var Kjetil Hove bästa norrman på andra plats. Per Öyvind Seeberg kom fyra totalt och tvåa i norska klassen före Tor H Brynjelsen (som var trea i första heatet också.) Sista finalen blev riktigt rafflande. Riise startade sist och Seeberg mitt i fältet, men dessa båda herrar plockade placering efter placering i regnet. Kjetil Hove ledde länge, men han fick ge sig mot slutet. Michael Carlsen vann före Riise, Seeberg och Hove. Egeland vann GT4 före Stöldal och Christensen. Det blev en bra utdelning med många pokaler hem till Norge! Helgen inleddes annars med ett bråk då nästan hälften av norrmännen + några danskar missade förarsammanträdet. Alla fick till straff att starta fyra platser ned på griden.

NTCC kör ihop med DTC. Danskarna har en rad duktiga förare, som t ex ex Formel 1-förarna Jan Magnussen och Ronnie Bremer. De har dessutom ett gäng unga hungriga förare. Norrmännen anförda av Marius Nakken ger sig gärna in i toppstriden och ger de danska stjärnorna en match! Den här helgen genomfördes egentligen två hela racehelger med fyra kval och sex tävlingsheat! Nakken inledde med att köra in som trea i första heatet och sjua i andra. De båda första heaten körs som kval för det tredje som är finalen. Nakken hängde med tätklungan, men fick nöja sig med femte plats. I andra rundan inledde Nakken bra med att bli trea i superpolen. Han följde upp med en tredjeplats i första heatet. Andra heatet blev rena kaoset efter en startsmäll. De flesta bilar kom dock igång igen. En av dem som tjänade mest på detta var Bjarne Nordal som låg på femte plats de första varven. Molly Pettit var inte långt efter, men snart kom de snabbaste förarna ångande och jobbade sig sakta men säkert upp genom fältet. Nakken lyckades knipa andraplatsen, trots en straffbana för påkörning av en annan förare. Detta innebar att Nakken stod i pole i helgens sista final. Han hade sitt livs chans att vinna finalen men tyvärr, för Nakken, var det en trio mycket rutinerade danskar som tog hand om pallplatserna med Magnussen i spetsen. Nakken fick nöja sig med en hedrande fjärdeplats. Han hade bara dryga sekunden upp till andraplatsen. Nakken har med eftertryck visat danskarna att han inte är att leka med och det skall bli mycket spännande att se nästa deltävling på Rudskogen. Nordal och Pettit kämpade väl och de höll till i mitten av resultatlistan i alla racen. Elling Sebastian Aarvik deltog tyvärr inte i helgens tävling... NTCC´s promotor Rune Naess var mycket nöjd med helgen och han hade glädjen att meddela att ett TV-avtal är klart i Danmark och nu jobbar han vidare med en liknande lösning i Norge. Han avrundade helgen med att säga: ¬- Skal du bli en stjerne, må du slå stjernene og de er hos oss.

Efter denna intensiva helg väntar finalen som körs på Rudskogen den 13-14 september. Då kommer även DTC och GT från Danmark och vi kan se fram emot en rikigt fin avslutning på säsongen.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se
Design by Bloms IT