Autoropa Racing Days Mantorp 2014
Mantorp Park 2014-05-30 - 2014-05-31

Resultatlistor


Ginetta GT5 Challenge
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Swedish GT
  Kval
  Kval 2
  Heat 1
  Heat 2
  Heat 3Antal tävlande: 41

Racerapport

Richard Göransson segrade i Swedish GT-premiären

Swedish GT körde årets första tävling på Mantorp Park i helgen tillsammans med Autoropas kundevent. Det var en härlig mix av entusiastiska ”vardagsförare” och internationella stjärnor som tampades i bilar från Ferrari, Porsche, Aston Martin, BMW, Ginetta, Chevron och Lotus.
Upplägget är mera anpassad till internationell standard i år. Man kör två sprintlopp, en för ”amatörföraren” och en för ”proffsföraren”. Till sist kör man ett 50-minuterslopp där båda förarna kör var sitt pass.

I det första sprintloppet startade blott 18-årige JTCC-stjärnan Henric Skoog i pole och han höll ledningen drygt halva loppet innan han tog i för mycket och snurrade. Han tappade några placeringar, men han lyckades jaga ikapp och återta ledningen. Lyckan var ändå inte med honom, för några varv från slutet fick han problem med bränsletillförseln (teamet hade helt enkelt inte hällt i tillräckligt med bensin!) Martin Nelson vann racet före Tommy Lindroth och Christian Kinch. Trippel Ferrari på pallen denna Ferraridag! Skoog hankade sig i mål på fjärde plats. I GT4-klassen ledde Martin Sventén från start till mål. Magnus Holmström kom tvåa och Ingvar Mattsson slutade trea.

Även det andra Swedish GT-racet blev en spännande historia. Richard Göransson tog ledningen från pole, men han hade Matteo ”Babalus” Santoponte strax bakom sig hela racet igenom. När de kom upp till F2-kurvan på sista varvet körde det ihop sig vid en varvning. ”Babalus” tog ledningen för en kort sekund, men så bromsade han på sig i sista kurvan. Göransson kunde ta sig förbi med en riktig bredsladd. - Mina däck var helt slut så det var bara att ge allt som var kvar och det lyckades, sa Göransson. Björn Grossman kom trea. Trippel Ferrari igen! I GT4 hade Daniel Haglöf och Hampus Rydman en intensiv fight om ledningen. Rydman kanade dock av i Mjölbysvängen och Haglöf verkade gå mot en säker seger, trots en fladdrande frontsplitter. Dock krånglade elektroniken. - Displayen dog och sedan kunde jag inte växla längre, sa Haglöf som tappade segern till Håkan Ricknäs. Thomas Karlsson slutade trea.

I det avslutande 50-minuters racet för Swedish GT var det amatörförarna som startade racet, i samma ordning som de hade gått i mål i första racet. Martin Nelson tog ledningen från pole. Henric Skoog var snart uppe på andra plats, men det blev safetycar några varv medan man bärgade Tommy Lindroth ur lecakulorna i Mjölbysvängen. Skoog tappade viktig tid bakom Nelson. När racet kom igång igen tog Skoog snabbt hand om ledningen och han började bygga upp en lucka ned till Nelson. När depåfönstret öppnades var Nelson den förste att gå in. Han överlämnade bilen till Richard Göransson. Skoog låg kvar och körde några snabba varv till innan han gick in och lämnade över bilen till pappa Patrik, som gick ut som ledare. Göransson var dock snart ikapp och Skoog gjorde inget motstånd när Göransson tog sig förbi. Göransson utökade ledningen och han körde i mål som segrare före Skoog med paret Christian Kinch och Philipp Baron som trea. I GT4-klassen ledde Daniel Haglöf komfortabelt när en drivaxel brast endast tre varv från mål. Håkan Ricknäs/Magnus Holmström tog därmed segern före Johan Rosén/Peter Larsen. Ingvar Mattsson var den ende föraren som körde helt ensam i sitt team denna tävling. Han var trött och sliten, men han lyckades bärga tredjeplatsen även i finalen.

Ginetta GT5 Challenge inledde årets racingsäsong på Mantorp Park tillsammans med Autoropas stora event.

Niclas Lindström tog pole. Precis innan de skulle ställa upp för första racet kom regnet. Alla förare skyndade sig att byta till regndäck och starten blev något försenad. Lindström bemästrade det hala underlaget bäst. Han drog i från och vann i överlägsen stil. Bakom honom snurrade förarna till höger och vänster. Rutinerade föraren Anders Hedensjö körde imål på en total andraplats och han vann G20-klassen. Joakim Strid kom trea totalt och tvåa i G20. Sebastian Berger-Axelsson kom trea i G20.

Det andra Ginettaheatet fick ett snabbt slut. Redan på första varvet försökte Daniel Axelsson köra om Niclas Lindström på insidan ut ur Pariskurvan. De krokade ihop och knuffade till Simon Larsson som tyvärr voltade. Heatet avbröts genast. Larsson var omskakad, men oskadd. Loppet startades om några timmar senare. Lindström tog ledningen, men efter en liten visit utanför banan tog Bror Ellfolk över ledningen, som han höll ända till mål. Det var hans första seger någonsin! Jesper Prytz hade en tung helg. Han hann bara köra ett varv på kvalet innan hans diff skar! Det blev en tur till Skåne för att hämta en ny. Han startade sist och körde upp sig till tredjeplatsen! I G20-klassen ledde Joakim Strid i stort sett från start till mål, men på sista varvet lyckades Anders Hedensjö klämma sig förbi och ta sin andra raka seger. Andreas Ekvall tog tredjeplatsen.

Nästa tävling är Västkustloppet i Falkenberg i juli tillsammans med STCC.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

Design by Bloms IT