Racing NM Rudskogen 2012

Rudskogen 2012-06-29 - 2012-07-01

Resultatlistor


Formula Basic
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Norsk GT 1 & 2
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Norsk GT 3 & 4
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Norsk Historisk Racing Klasse 8 E,F & G
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Norsk Historisk Racing Klasse 9 G, H & I
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

NTCC
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Porsche Club Norge Racing
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Seven Racing
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Shortcar
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Antal tävlande: 126

Racerapport
Racerapporten är oftast skriven på Svenska. Använd Google Translate om du vill översätta den till ett annat språk.

Racing NM på Rudskogen

Rakkestad

Det var milt sagt ostadigt väder som mötte deltagarna vid årets andra deltävling i Racing NM på Rudskogen. Banan är den modernaste i hela Skandinavien, men tyvärr är inte infrastrukturen färdig ännu. Den officiella invigningen sker först i augusti senare i år. Alla NM-klasser var på plats och först ut på banan var de historiska bilarna som hade ett internationellt dragplåster denna gång i den legendariske föraren Barrie "Whizzo" Williams från England. 73 år ung har han hunnit med att köra över 1500 tävlingar, allt som oftast med gott resultat. Han kom, han sågs, han segrade är ju ett känt citat och det kunde man tillämpa på "Whizzo" som vann båda sina race i helgen. Han bjöd dessutom på ett föredrag på kvällen där han berättade om sitt liv på och utanför racerbanan. Hans första fasta anställning fick han när han fick statlig pension! Han sa att han har varit lyckligt lottad som har kunnat leva som professionell racerförare hela sitt liv. Han tyckte inte om nyare bilar med moderniteter som ABS, Antispinn, HANS eller bälten! På den gamla goda tiden var det "No grip, no handling, no brakes, no safety and too much horsepower!" Hela föredraget hölls med glimten i ögat och lockade till många skratt.

"Whizzo" vann alltså båda racen i klassen för historiska bilar upp till 1300 cc före 1965. I klassen upp till 1300 cc 1966-1971 vann Morten Chr. Schönheyder båda racen. I klassen över 1300 cc före 1965 vann Jan-Hroar Björklund ena racet och Lars Bondesson det andra. I heatet för bilar över 1300cc 1966-1971 vann Olav Rygge båda heaten och i klassen för bilar 1972-1976 tog Holm Jacob Matheson en dubbelseger.

I Formula Basic såg publiken fram emot ännu en sevärd kamp om segrarna. Det blev som vanligt tätt om tätpositionerna, men plötsligt på fjärde varvet linkade Robert Svensson i depå med kopplingsras. Tommy Östgaard trodde kanske att han skulle få en lätt resa, men han fick i stället fullt upp med Joakim Trinerud Rognlien och Mathias Hansen. Rognlien tog sig förbi ganska enkelt och fick en liten lucka till Östgaard som i stället hade fullt upp med Hansen. I sista kurvan gjorde Hansen ett desperat försök att ta sig om, men det slutade med att de krokade ihop och Östgaard fastnade i sandfållan. Rognlien tog sin första seger någonsin i Basic. Hansen kom tvåa och årets nykomling, Robin Friskopps, blev trea. Det var hans första pallplats någonsin i bara sin tredje racehelg i sitt liv!

Östgaard fick skador på chassit varför han åkte hem till Oslo och teamet jobbade halva natten för att fixa allt. De var tillbaka till banan vid fyratiden på morgonen. Andra racet blev inte alls som vi är vana att se Basic. Rognlien tog direkt hand om ledningen. Svensson, som startat sist, jobbade sig snabbt upp till andra plats och bakom honom låg Östgaard. Det blev aldrig någon riktig kamp denna gång, då luckorna var för stora mellan dem. De gick i mål i den ordningen helt odramatiskt.

Helgens största heat var GT 3 & 4 med 29 bilar. André Falkenhaug tog pole i regnet före Björn Tvedt och nyblivne Europamästaren Stian Paulsen. I starten av första racet var John B Roligheten snabbast iväg och han tog ledningen från fjärde startspår. Det blev trångt bak i fältet och några bilar krokade ihop. Falkenhaug jobbade sig upp till ledningen och han vann racet före Roligheten och Aleksander T Schjerpen. Under warmupen inför andra racet var det regn och Falkenhaug tappade fästet ned för backen till Angsten. Han for baklänges in i barriären och bilen var ordentligt skadad. Teamet jobbade frenetiskt och alla ville hjälpa till. De lyckades lappa ihop bilen lagom till start. Alla startade med regndäck på en våt bana, men den torkade upp efterhand. Det blev en kamp att försöka få däcken att hålla ända till mål. Roligheten var snabbast iväg återigen, men Falkenhaug lyckades ta sig förbi ännu en gång. Tyvärr började en bil brinna varför säkerhetsbilen kallades ut och samlade ihop fältet. När racet startades igen var Roligheten åter igen snabbast iväg. Falkenhaug försökte verkligen krama ur det sista ur däcken, men hans straffvikt på 50 kg gjorde det omöjligt att hinna ta sig förbi då det bara var två varv kvar till mål. Roligheten vann före Falkenhaug och Paulsen.

I GT4 fick Frode Egeland en ganska enkel resa till segern. Per Gustavsson var tvåa, slagen med fem sekunder. Stian Dyvå Ormholt kom trea. Det andra racet blev mera händelserikt med fler omkörningar och tyvärr fler som bröt också... Till sist stod Ormholt som segrare före Egeland och Molly Pettit.

I GT 1 slog Joakim Ottersen till med en kanontid i regnet då han tog pole. Han var nästan sekunden före Haavard Lien. I starten kom inte Lien iväg riktigt som vi är vana att se honom och han fick bilar runt sig in i första svängen. Han krokade ihop med Rune Ydstebö och båda snurrade. Ydstebö lyckades inte få start på sin bil och heatet avbröts. Lien gick i depå för att kontrollera sin bil och han tvingades därför starta sist från depån vid omstarten. Lien var verkligen på hugget efter denna inledning och han plockade bil efter bil och han tog sig ända upp till andra plats innan flaggan föll. Ottersen vann och Roger Hermansen kom trea. I det andra racet var Lien omutlig. Han ledde från start till mål. Ottersen fick parkera redan på första varvet med diffhaveri. Per Henrik Skjolden försökte ta upp jakten på Lien, men han fick tyvärr parkera med tre varv kvar då motorn började läcka olja. Hermansen kom tvåa och Pål Richard Eidsvold kom trea.

I GT 2 tog Frode Alhaug ännu en dubbelseger. I första racet kom Werner Isaksen tvåa och Per Arne Lunde trea. I andra racet kom Ydstebö tvåa och Isaksen trea.

NTCC hade sin riktiga premiär på norsk mark (första racet kördes ju i Danmark för några veckor sedan). Marius Fjeld tog pole före Håvard Gustad och Marius Nakken. Nakken kom dock inte till start då hans motor inte ville vara med längre. Fjeld tappade ett bromsok på uppvärmningsvarvet så hjulet låstes och han hamnade i räcket. En minst sagt ovanligt olycka! Starten togs av Gustad före Stein Fredric Akre, sedan blev det för trångt för Bjarne Nordal och Ronny Vestengen som körde ihop. Akre tog sig förbi Gustad och vann före densamme med Nordal som trea. Akre följde upp en ännu en seger i andra racet, nu före Fjeld och Gustad. NTCC är identisk med Camaro Cup i Sverige och DTC i Danmark. Tyvärr hade danskarna race samtidigt, men det var anmärkningsvärt att inte en enda svensk förare ville vara med och köra på den nya fina banan på Rudskogen !??!?

I Seven Racing tog Elling Sebastian Aarvik pole före fjolårsmästaren Oskar André Sandberg och Kevin A Aabol. Det blev en kamp mellan Aabol och Aarvik där Aarvik såg ut att gå mot seger när bilen plötsligt dog på upploppet och segern togs av Aabol. Sandberg kom trea. Starten av race två blev rörig, varför man beslöt att köra ytterligare ett varv för att få till alla positioner. Det är ju omvänd startordning i andra racet, men ganska snart var Aabol uppe i ledning igen. Aarvik tvingades bryta med motorhaveri. Aabol höll undan och vann före Sandberg och Ådne Halstenrud.

Shortcar var med som gästklass denna gång. Tävlingen ingick inte i NM för dem. Helge Schjöttelvik tog pole före Tomas Roosemark och Erik Lövåsen, men i mål var ordningen den omvända. Lövåsen är en ny ung frisk talang som snabbt har hittat rätt i klassen och han vann överlägset i båda heaten. I andra hade han Roosemark och Espen Buskerud bakom sig. Det var mäktigt att höra Lövåsen utför backen ned mot "Angsten" när han låg på varvtalsstoppet på sexans växel!

Porsche Club Racing kom till start med 19 bilar fördelade på sex underklasser. I första heatet var Vidar Frogner totalsnabbast före Gisle Valen och John B Roligheten. I andra heatet vann Valen före Pål Berg och Roligheten.

För klasserna GT, Formula Basic och Seven Racing körs nästa tävling på Kinnekulle Ring ihop med SSK-Serien under den stora sommarfestivalen Raceweek.

Bengt-Åce Gustavsson - www.racefoto.se