Racerapport

Första NM-runden avklarad 2012

Vålerbanen

Drygt 130 förare mötte upp och körde årets förste runde i RacingNM på Vålerbanen.

Största klassen var Shortcar med 28 bilar. Den före detta rallyföraren Sivert Johansen vann sin första seger i Shortcar på lördagen och han följde upp med en ny seger på söndagen. Anders Hoffart Böhn kom tvåa i båda racen.

I Seven Racing fick vi se en fight mellan ettan och tvåan i fjolårsserien; Oscar André Sandberg och Daniel Björk Nordgård. Det slutade med att båda krokade ihop och for av banan. De kom snabbt upp igen, men inte tillräckligt snabbt för att hindra Kevin A Aabol från att ta sin första seger. Han är dessutom junior och kör endast sin andra säsong i bil. I andra racet var Sandberg snabbt uppe i ledningen, men en framhjulsupphängning brast och han tvingades bryta. Jörn Martin Aalerud klev fram och vann före bröderna Tommy & Ådne Halstenrud.

I GT1 vann Haavard Lien båda racen före Roger Hermansen. Frode Alhaug vann lika enkelt GT2 före Rune Ydstebö och Werner Isaksen i båda racen. I GT3 tog André Falkenhaug pole med en otroligt snabb tid, men i racet fick han problem med misständningar och föll tillbaka till en tredjeplats bakom John B Roligheten och Aleksander T Schjerpen. I andra loppet funkade allt som det skulle och Falkenhaug vann före Schjerpen & Roligheten. I GT4 vann Finn Björn Vegem båda racen. Molly Pettit satsade allt i första racet, för att köra upp sig efter en misslyckad start. Tyvärr slutade racet i sandfållan bara några hundra meter före mål... Hon fick sin revansch när hon blev tvåa i andra racet.

I Formula Basic i fjol var det Henrik Furuseth och Tommy Östgaard som delade på segrarna medan Robert Svensson var den ständige tvåan. Första heatet var en repris från i fjol där vi fick se Östgaard och Svensson turas om i ledningen och Östgaard vann. I det andra racet var scenariot det samma. Svensson ledde på sista varvet när Östgaard skulle sätta in stöten i kurvan efter startrakan, men Svensson hade gett sig den på att försvara ledningen och de gick sida vid sida genom två kurvor och Svensson kunde hålla ut och vinna sin första seger någonsin i Basic! Talangjakten Racing Star Challenge kördes med några kvaltävlingar med hyrkart under vintern. Robin Friskopps vann till sist finalen och fick en fri styrning i Formula Basic som förstapris. Han tog sin licens på Kinnekulle Ring för några veckor sedan. Det var första gången han körde en racerbil någonsin. Det kunde man inte tro när man såg hans tävlingsdebut, för han laddade på friskt och tog två fjärdeplatser med mersmak!

Vi fick se en massa härliga gamla historiska racerbilar indelade i fem olika klasser. Den minsta klassen för bilar före 1965 upp till 1300 cc vanns av Yngvar Ekorness i båda racen. I klassen över 1300 cc vann Jan-Hroar Björklund båda racen. I klassen för bilar mellan 1966-1971 upp till 1300 cc vann Ketil S Thorbjörnsen båda racen och i klassen över 1300cc vann Morten Larsen det första och regerande mästaren Atle Ramberg det andra. I den sista klassen för bilar mellan 1972-1976 vann Rune Rödset båda racen.

I Porsche Club Racing vann Jon Haraldsen båda racen i Klass 1. Fredrik Thorsteinsen vann båda i Klass 3. John B Roligheten vann båda i Klass 5A och slutligen vann Gisle Valen båda racen i Klass 5B.

Nu får vi vänta ända till månadsskiftet juni - juli innan nästa omgång av RacingNM som då körs på Rudskogen.