Racing NM-Final Vålerbanen 2013
Vålerbanen 2013-09-13 - 2013-09-15

Resultatlistor


Corsa Italiana 1-2-3
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Corsa Italiana 4 & 5
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Formula Basic
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Norsk GT 1 & 2
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Norsk GT 3 & 4
  Kval
  Heat 1
  Heat 2
  Heat 3

Norsk Historisk Racing Klasse 8 E,F & G
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Norsk Historisk Racing Klasse 9 G, H & I
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Seven Racing
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Shortcar
  Kval
  Heat 1
  Heat 2Antal tävlande: 138

Racerapport

NM-finalerna avklarade på Vålerbanen

Braskereidfoss

Årets finaler i Racing NM kördes i helgen på Vålerbanen. Många blommor och pokaler delades ut till de närmare 150 förarna som körde finalerna som kördes både i vått och torrt.

Mest bråttom hade förarna i GT 1 & 2, som avverkade sina finaler redan på lördagen, eftersom de skulle köra uppvisningsrace på Rudskogen på söndagen. GT1-föraren Roger Hermansen vann båda finalerna och han tog därmed NM-titeln före Joakim Ottersen och Vidar Frogner. I GT2 vann Wiggo Dalmo det första racet och Gisle Valen det andra. NM vanns av Valen före Dalmo. Christian Nilsen blev trea, trots att han tog flest segrar i år. I GT3 försvarade André Falkenhaug sitt NM-guld. Han avslutade året med sex raka segrar! Steffen Andre-Feet kom tvåa och Björn Tvedt kom trea. Andre Linder vann GT4, men det blev en nervös helg för honom! Han inledde med att vinna första racet, men i andra exploderade bromsskivan och slog sönder både bromsok och fälg så han for av vägen. Det fanns inte en chans att laga detta innan den tredje finalen, som han tvingades stå över. Frode Egeland kom till finalen med förhoppningen om att ge Linder en match om titeln, men tyvärr bröt han första finalen. Men då Linder bröt det andra racet tändes ett hopp igen, men så blev han knuffad av banan i tredje racet och NM-titeln gick till Linder före Egeland och Andreas Lie, som vann andra finalracet. Den nya rektryteringsklassen GT4B hade inte så många deltagare som man hade hoppats på inför säsongen, men några tappra förare fanns med under året. Håvard Kollen vann klassen före Geir Gillebo och Thomas Hårajuvet.

Formula Basicförarna visade upp gamla goda takter när de bjöd publiken på många omkörningar. När dammet hade lagt sig hade Mads Emil Siljehaug vunnit det första racet före Theodor Olsen och Aleksander Istad. Formula Basic har ett lite annorlunda upplägg. De kör om NM-titeln i ett enda race och det är det sista racet för säsongen. Vem som helst kan alltså vinna, det är dagsformen som avgör! Tyvärr blev inte NM-finalen lika spännande som prefinalen. Siljehaug tog starten och fick direkt en liten lucka till resten av fältet. Vi fick i stället se en våldsam kamp om andraplatsen mellan Olsen och Istad som körde om varandra ideligen. Efter en liten avåkning av Istad var det klart att silvret gick till Olsen och Istad fick nöja sig med brons. Siljehaug tog därmed sitt andra raka NM-guld. Han vann även Norgescupen och Ker-Ice Cup. Till nästa år kommer det att delas ut prispengar i klassen. Förhoppningsvis får vi se betydligt fler förare framöver.

Henrik Krogstad har varit årets utropstecken i Seven Racing. Han inledde finalhelgen med att sätta pole i kvalet. Första racet vanns dock av Oscar André Sandberg, som äntligen fått ordning på sin bil. Krogstad kom trea. Resultatet innebar att spänningen kvarstod till sista racet vem som skulle bli mästare. Med den omvända startordningen tog Torbjörn Heglum starten och han fick en liten lucka genom chikanen, men start var han ett jagat villebråd... Sandberg misslyckades totalt i starten och han kom i väg sist av alla. Han körde snabbast av alla i början av racet och han plockade raskt några placeringar. Jörn Martin Aalerud tog hand om ledningen tätt jagad av Ådne Halstenrud. En bit bakom dem hade Sandberg en bra fight med Krogstad. Tyvärr gick Krogstads bakaxel sönder i ett moln och det blev mycket halt på banan. Aalerud vågade inte chansa, han släppte fram Halstenrud som vann racet före Aalerud och Sandberg. Aalerud visste att andraplatsen räckte för att säkra NM-guldet före Halstenrud och Sandberg. Krogstad var med i kampen om mästerskapsmedaljerna ända fram tills bakaxeln rasade, men han fick trösta sig med att han blev juniormästare i Seven!

De historiska racingbilarna blir bara fler och fler i Norge. I klassen för bilar före 1965 var det Lars Ingebrigtsen som var snabbast i kvalet och han vann det första racet före Morten Chr Schönheyder och Jan Olsson. I det andra racet vann Olsson före Ingebrigtsen och Per Jörgensen. Schönheyder blev NM-mästare före Erik Dobloug och Vidar Östbråthen.

I klassen för de lite nyare historiska bilarna fick Holm Jacob Matheson verkligen slita för segern denna gång. Han hade Rune Rödset flåsande i nacken från start till mål, men han lyckades hålla undan och vinna båda racen. Olav Rygge och Aiman Timraz delade på tredjeplatserna. I NM vann Rygge före Atle Ramberg och Rödset.

Shortcar är alltid en fröjd för ögat. De bjuder alltid publiken på det där lilla extra. De var största klassen i helgen med 29 bilar. Vidar Haugen kom till Vålerbanen som ledare av mästerskapet, men det blev en tuff helg för honom då han fick se titeln glida honom ur händerna... Martin Barry Berg hade en perfekt helg. Han vann båda racen och han vann NM-titeln före Sivert S Johansen och Haugen. Det blev en omtumlande helg för Shortcarklassen. De skulle ha kört sitt första race sist på lördagen, men avåkningar, bärgningar, prisutdelningar och dåligt väder gjorde att allt blev försenat och till sist blev det för mörkt för att köra. De fick köra först och sist på söndagen istället och i andra heatet kom regnet. Förarna lugnade sig och tog sig i mål utan större missöden.

BMW Cup & Corsa Italiana var gästklasser i helgen. Corsa Italiana har fem underklasser medan BMW Cup bara har en (bara två bilar). Corsa Italiana 1, 2 & 3 körde ihop med BMW. Hans Rune Horne i en Alfa 75 tog pole och vann första racet före Karl-Magnus Kjendlie Felumb i en BMW M3. I andra racet blev rollerna de ombytta. Fred Arve Monsen kom trea i båda racen. I Corsa Italiana 4 & 5 vann Jens Hagen båda racen före Anders Lorange. Arne Goderstad och Kjell Karlsen delade på tredjeplatserna.

Nu är årets racingsäsong slut. Nu återstår bara galan i november som i år hålls i Gardemoen.

Bengt-Åce Gustavsson - www.racefoto.se

Design by Bloms IT