Heat 2

Antal tävlande: 61

Racerapport

Stor norsk racinghelg

Norge är ingen jättestor racingnation, trots detta raceades det friskt på flera fronter i helgen. Racing NM arrangerades på Rudskogen med klasserna Formula Basic, Seven Racing, Historic och Shortcar, medan GT & NTCC kördes på Jyllandsringen vid GP Danmark, som är danskarnas största tävling.

På Rudskogen var de historiska bilarna flest till antalet. Detta är en klass som ökar i popularitet för varje år och nästan varje tävling får vi se några nya klenoder. Allt eftersom antalet ökar delas de in i fler och fler underklasser, för att möta den internationella standarden för historisk racing. De äldsta är från tidigt sextiotal och de nyaste från 1976. Den minsta klassen under 1300cc före 1965 vanns av Lars Kristian Ekorness i båda heaten. Klassen för bilar över 1300cc vanns av Per Fjeld ena gången och av Jan-Hroar Björklund andra gången. Nästa tidsepok är 1966-1971. Här vanns klassen under 1300cc båda gångerna av Morten Christian Schönheyder. Klassen 1301-1600cc vanns båda gångerna av Atle Ramberg. Över 1600cc vanns först av Olav Rygge och i andra racet vann Knut Christian Hallan. Den sista klassen är bilarna från 1972-1976 och här går det undan ordentligt. Rune Rödset vann första racet och Holm Jacob Matheson vann andra. Att se dessa gamla klenoder är som att se ett rullande museum.

I Seven Racing vann Ådne Halstenrud första racet från pole före junioren Henrik Krogstad och Jörn Martin Aalerud. I det andra racet var det junioren Krogstad som slog hela gänget! Han vann före Halstenrud och Oskar André Sandberg.

I Formula Basic tog Mads Emil Siljehaug en dubbelseger och han övertog därmed ledningen i serien då Joakim Trinerud Rognlien hade en problemfylld helg där motorn inte alls ville vara med. Theodor Olsen kom tvåa i första racet före Aleksander Istad. I andra kom Istad tvåa före Andreas Kulstad Hagelund.

I Shortcar måste vi snart utnämna Eirik Lövåsen kungen av Rudskogen. Har han någonsin fått stryk på den här banan? Jag tror inte det. Det blev alltså en ny dubbelseger. Jostein Fonneland kom tvåa före Per Anders Johansen i första racet. I andra kom Andreas Stensvold tvåa före Fonneland.

En av Rudskogens riktiga eldsjälar, depåchefen Morten Myrvang, avled hastigt för några veckor sedan och han hedrades med en tyst minut under tävlingshelgen.

GT-förarna hade som sagt dragit till Danmark för att försöka göra livet surt för sina forna landsmän. 44 förare kom till start totalt. Precis som i Norge delades körningen upp i två heat. I det snabbaste heatet för GT 1 & 2 tog Christer Gislerud pole, men seden var inte lyckan med honom längre. Han kom inte i mål i något av heaten. Första heatet vanns av den forne Formel 1-föraren Ronnie Bremer före Roger Hermansen och Gisle Valen. I GT1 kom Joakim Ottersen tvåa och Halvor Langkaas trea. Valen vann GT2 före Frode Alhaug och Per Arne Lunde. I andra racet vann dansken Claus Christensen före Roger Hermansen och Joakim Ottersen. Langkaas kom trea i GT1. I GT2 vann Valen före Wiggo Dalmo och Christian Nilsen. I tredje heatet vann Christensen igen, nu före Nilsen och Hermansen. Langkaas kom tvåa i GT1 före Vidar Frogner. Nilsen vann GT2 före Valen och Rune Ydstebö.

I heatet för GT3 & 4 tog Andre Falkenhaug pole, men alla tre racen vanns av Michael Klostermann före Falkenhaug, men olika folk på bronsplats varje gång. Falkenhaug vann med andra ord en trippel i GT3. Steffen Andre Feet kom tvåa i alla tre heat och Björn Tvedt kom trea i alla tre. I GT4 var det lite mer variation. Första racet vanns av Frode Egeland före Andre Linder och Björnar Apeland. Andra racet vanns av Andreas Lie före Egeland och Linder. Tredje vanns av Egeland före Heidi Frydenhaug och Lie.

I NTCC kvalade Elling Sebastian Aarvik bäst och var den ende norrmannen att gå vidare till superpole där han körde till sig sjunde tid. I första racet var han bästa norrman med femte plats totalt. Marius Nakken var näst bäst och Bjarne Nordal kom trea. I andra heatet var Nakken bäst med tredjeplats totalt! Nordal var näst bäst och Molly Pettit trea.

Som om inte detta vore nog har vi några norrmän som kör i Sverige också. I STCC kom Roar Lindland 11:a i första racet men han tvingades bryta andra efter en incident. Kevin A Aabol tog sin andra pallplats i Formel Renault när han kom trea i första racet. Tyvärr blev han rammad i andra och han tvingades bryta. I Porsche Carrera Cup kom Geir Kristian Svendsen sjua, Thomas Solberg kom 12:a och Ole Christian Veiby bröt. I andra kom Veiby femma, Svendsen åtta och Solberg 11:a. I V8 Thunder Cars blev ett misslyckat kval början till slutet för Stein Frederic Akre. Han startade från 14:e position. De hade gjort en grov missberäkning, men till racet var bilen bättre inställd. Det blev dock några hårda smällar i racet och till sist måste han bryta. I det andra racet var han på väg upp genom fältet när bromsarna slutade fungera. Det blev en vådlig färd mot däcksbarriären, men Akre lyckades sladda ned farten till ett minimum. Frågan är om Akre någonsin har brutit två race samma helg, han brukar ju vara säkerheten själv! Då gick det bättre för teamkamraten Mathias Hansen som kom 11:a och 10:a och han tog därmed sin första poäng någonsin i SM.

Nu återstår finalen i Racing NM som körs på Vålerbanen den 13-15 september.