SSK Raceweek Kinnekulle 2012
Kinnekulle Ring 2012-07-25 - 2012-07-29

Resultatlistor


Formel Ford Zetec
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Formula Basic
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Ginetta G20 Cup
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Norsk GT1 & GT2
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Norsk GT3 & GT4
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Renault Clio Cup JTCC
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Renault Junior Cup
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Seven Racing
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

SSK Klass 3
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Superkart
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

VOC Racing
  Kval
  Heat 1
  Heat 2Antal tävlande: 133

Racerapport

Racingfestivalen Raceweek på Kinnekulle Ring

Kinnekulle

Stockholms Sportvagnsklubb arrangerar SSK-serien för 41:a året i år. I helgen kördes den traditionella sommarfestivalen Raceweek. Det var närmare 200 bilar som delades upp i 11:a olika heat. Förutom SSK´s egna klasser fick vi se de norska klasserna GT och Seven samt SM-klasserna JTCC och Superkart samt RM-klassen Ginetta G20 Cup och Formel Ford.

Det fanns med andra ord något för alla att titta på. Vädret var minst sagt skiftande med tropisk hetta som avlöstes av monsunregn för att återgå till mera normalt svenskt väder mot slutet.

JTCC var en av gästklasserna och här kände vi igen många förare som en gång startat i SSK´s egen juniorserie. Bilarna kommer till och med från samma fabrikant då man kör med Renault Clio i båda klasserna. Det skiljer dock mycket mellan den nya modellen i JTCC om man jämför med dem i SSK.

Efter en motig inledning på säsongen fick regerande SSK-mästaren Richard Hansson äntligen till det i JTCC när han tog pole. Inför första racet var den stora frågan vilka däck man skulle köra på. Det hade regnat, men just innan start blev det uppehåll. Ingen vågade dock chansa på slicks. Hansson gjorde en bra start och tog kommandot direkt före Kevin Engman och förre SSK-mästaren Gustav Rickhamre. Efter några varv blev det ett torrspår i banan vilket gjorde det mycket svårt att köra om. Förarna fick i stället koncentrera sig på att få däcken att hålla ända till mål. Hansson vann före Engman och Rickhamre. I andra racet var det torrt. Hansson startade från pole och han gjorde åter en kanonstart. Födelsedagsbarnet Engman försökte hänga på och han hade mästerskapsledande Marcus Fluch bakom sig. Det blev ingen kamp om pallplatserna i andra racet heller utan de gick i mål i ovannämnd ordning.

Hansson dubblade med att ta fram sin Volvo 850 och han körde i det stora Volvoheatet. Han vann det första racet från pole före Axel Hellsten och August Krokström. I andra startade Hellsten i pole och han höll ledningen större delen av racet. Hansson låg tätt bakom och stressade Hellsten. Till sist började Hellstens däck att överhetta och då satte Hansson in stöten och körde om. Bakom sig hade han Jimmy Eriksson som också passade på att smita förbi. Hansson lyckades vinna alla fyra heat som han ställde upp i, vilket han gjorde även i fjol. Han har återigen bevisat att han är "Kungen av Kinnekulle". Han har nu vunnit 20 heatsegrar i rad på Kinnekulle Ring och han är obesegrad i över två år!

Den andra SM-klassen var Superkart som körde sin SM-final. Stefan Malm kom som ledare av SM. Kvalet blev superjämnt med de tre främsta inom 53 tusendelar av en sekund. Henrik Vejen tog pole före Malm och Henrik Lilja. I första racet tog Lilja hand om ledningen före Vejen medan Malm och Mikael Friberg hade en hård kamp om tredjeplatsen. På de två sista varven kom regnet och tempot drogs ned betydligt. Fältet trycktes ihop. Lilja lyckades hålla undan och vinna med endast en halv sekund före Friberg och Malm. Stefan Malm var lugn inför den andra finalen. - Jag behöver bara ta mig i mål så vinner jag SM-guldet, men det blir ingen fegkörning, jag skall satsa allt, sa Malm. Scenariot blev ungefär som i första racet till en början, men sedan började förarna bryta en efter en... Först försvann Vejen och sedan fick Malm parkera... Under tiden som speakern intervjuade Malm från "rinkside" bröt Friberg. Malm räknade snabbt och han trodde att om bara hans teamkompis Robin Nilsson kunde ta sig förbi Patrik Lundgren så kanske det fanns en chans att vinna guldet i alla fall. De sista varven blev nervösa för Malm. Nilsson närmade sig Lundgren och han tog sig förbi. Då körde Börje Gustafsson i räcket och det blev safetycar. Frågan var vad som skulle hända vid omstarten. Nilsson höll undan för Lundgren som i stället fick fullt upp med Emil Gustafsson. Lilja vann racet före Nilsson och Lundgren, som hade Gustafsson mindre än en halv sekund efter sig. Lilja slog nytt banrekord på Kinnekulle. Det gamla stod sig nästan på dagen i 10 år. När man räknade efter visade det sig att en mycket förvånad Patrik Lundgren tog SM-guld endast två poäng före Stefan Malm. Robin Nilsson tog brons. Malm har vunnit det mesta man kan vinna ute i Europa, men här hemma är det som förgjort att vinna SM.

Det var många häftiga bilar i de norska GT-klasserna. De flesta av dem passade även på att köra i SSK Klass 3 och de svenska förarna gjorde samma sak och körde i GT. GT3 var största klassen och där ledde André Falkenhaug från start till mål, men han hade tuff uppvakning av Björn Tvedt. I andra racet startade Falkenhaug trea, men han rundade tätduon på yttern i Kvarnkurvan redan på första varvet och sedan vann han racet med 20 sekunder! Den enda svenska segern togs av Lars Brandström som lyckades vinna första heatet i GT4. Det andra racet vanns av Lars Faale. I den största klassen (GT1) tog Haavard Lien en dubbelseger. I GT2 vann Per Arne Lunde första racet och Frode Alhaug det andra.

De norska förarna dominerade stort i SSK Klass 3. Gisle Valen och Wiggo Dalmo delade på segrarna i C medan John B Roligheten och Steffen André Feet delade på segrarna i B. Per Stöldal vann det andra racet i A, men vi fick i alla fall en svensk seger när Claes Lindblom vann det första racet!

I Sevenklassen vann Oskar André Sandberg på sin favoritbana. I andra racet vann junioren Kevin Aabol och han passade på att sätta nytt banrekord för klassen.

I Formula Basic missade Tommy Östgaard kvalet då han var på Silverstone och testkörde en Formel Renault under fredagen. Han anlände lagom till första racet och startade sist. Han körde upp sig och vann! Han fick dock god hjälp av att Ida Granegärd snurrade i ledning när hon tog i lite för mycket i vätan. Tyvärr upprepade hon bravaden även i andra racet som Robert Svensson vann före Granegärd. Under hennes uppkörning slog hon banrekordet.

I Ginetta G20 Cup har Gabriel Blomberg blommat ut ordentligt i år (!) Han vann första racet från pole före Tintin Kanrell. Det var dessa två som duellerade även i andra racet. Blomberg tog i lite för hårt i utgången på rakan så han snurrade. Kanrell tackade för det och vann racet före Blomberg.

Peggen Andersson har återupplivat klassen Formel Ford Zetec/Duratec. Det var en handfull förare som kom till Kinnekulle. Joakim Darbom vann båda racen.

I Renault Junior Cup stod Oscar Hillström i pole. Det blev en jämn start och tillsammans med Lina Björklund och Henric Skoog försökte de gå tre i bredd under bron. Det var dömt att misslyckas och Hillström förlorade mest då han hamnade utanför banan. Björklund drog ifrån övriga fältet och hon vann sin första tävling någonsin i SSK! Philip Larsson stod i pole i andra racet, men Björklund var snabbast iväg och hon passade på att ta sin andra seger också!

Kjell Holgersson gjorde sitt årliga framträdande i Klass 1 och han vann direkt. I andra racet blev det för trångt för honom och Ove Ring. Holgersson hamnade i sandfållan och Ring vann.

I klass två delade Reine Bergström och Malin Hellman Johansson på segrarna och i Classic delade bröderna Staffan och Gunnar Olárs broderligt på segrarna. I Classic Standard delade Bosse och Marcus Söderqvist på segrarna.

Vid den traditionella tipspromenaden var Susanne Johansson ensam om att få 13 rätt.

En av SSK´s verkliga stöttepelare heter Sune Ohlsson och han uppmärksammades lite extra då han snart fyller 70 år.

Nästa race i SSK-serien körs även det på Kinnekulle Ring den första helgen i september.

Bengt-Åce Gustavsson - www.racefoto.se

Design by Bloms IT