STCC Göteborg City Race 2013
Göteborg 2013-06-28 - 2013-06-29

Resultatlistor


Porsche Carrera Cup
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Renault Clio Cup JTCC
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

STCC
  Kval
  Kval 2
  Kval 3
  Race

Swedish GT
  Kval
  RaceAntal tävlande: 51

Racerapport

Det blev dubbelt Volvo i topp på hemmabanan i Göteborg. Thed Björk segrade före Robert Dahlgren, men segern satt långt inne och det krävdes ett modigt strategibeslut – att starta på torrdäck på den blöta banan när de värsta konkurrenterna valde regndäck. Det upptorkande väglaget spelade dock Volvo-förarna i händerna och Björk kunde efter en rejäl uppkörning genom fältet ta sin tredje raka seger i mästerskapet.
– Nu får jag vara kung av Göteborg ett år till, säger Björk som tog två segrar förra säsongen när TTA-serien körde senast på Frihamnspiren.

– Det gick vägen den här gången. Min ingenjör, fick fatta beslutet och jag måste tacka teamet för ett oerhört bra jobb. Med 20 varv kvar att köra kände jag att det här skulle gå bra.

Volvo-föraren Robert Dahlgren tog sin tredje andraplats för säsongen. Dahlgren körde även han med torrdäck och kunde dra nytta av att konkurrenternas varvtider på regndäck blev allt sämre ju längre tävlingen gick.

– Jag var mer drivande när det gällde att köra på torrdäck än vad Thed var säger han. Jag har inga problem med att köra på slicks på upptorkande bana och kände att det var ett bra beslut.

Dahlgren gjorde sin hundrade STCC-start i Göteborg och han var nöjd med resultatet, även om avståndet upp till mästerskapsledande Björk ökade.

– När det gäller mästerskapet var det fel förare som vann, skrattar Dahlgren. Men det här känns jättebra, inte minst för Volvo Polestar som har hemmabana.

Att det blev en BMW på tredjeplats var kanske inte speciellt förvånande men att det var Borås-föraren Robin Rudholm som stod för prestationen var desto mer överraskande – inte minst med tanke på att han hade fått besked om att det inte skulle bli någon start överhuvudtaget.

– Vi fick problem med en av våra partners och det fanns inte ekonomi att köra, säger Rudholm. Men min teamchef Dick Jönsson-Wigroth jobbade stenhårt för att vi skulle få ihop det till det här racet. Han ringde mig kvart över tio i fredags och sa åt mig att släppa allt jag hade för händerna och komma hit. För alla de som har ställt upp för mig den här helgen var det här en jättebra belöning.

Precis som Björk och Dahlgren startade Rudholm på torrdäck.

– Vi tittade på asfalten och såg att det var torra fläckar här och där och då brukar det torka upp snabbt, säger Rudholm. Vi fattade beslutet att köra på torrdäck och det visade sig vara rätt.

För Richard Göransson som startade från pole utvecklades racet till en mardröm. Den nästan tio sekunder stora ledning han byggde upp under de första 20 varven åts snabbt upp av Björk, Dahlgren och Rudholm. Göransson slutade fyra och behåller andraplatsen i mästerskapet.

Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, chansade fel i kvalet och körde ut på regndäck när han kanske borde ha valt torrdäck. I själva racet chansade han rätt. Med torrdäck på gjorde Andersson sitt bästa resultat för säsongen med en femteplats.

Fredrik Larsson, BMW Dealer Team, Daniel Haglöf, PWR Racing, Fredrik Ekblom, Volvo Polestar Racing, föll alla offer för sina däckval. Alla var med i toppen inledningsvis och slogs om positionerna men föll sedan tillbaka då greppet försvann ur däcken.

Den sista poängplatsen gick till prins Carl Philip som efter en skakig inledning på helgen med avåkningar i båda testpassen lyckades få upp farten rejält i racet – sjätte snabbaste varvtid och en poäng blev belöningen.

Design by Bloms IT