Gelleråsloppet Karlskoga 2024
Gelleråsbanan 2024-05-31 - 2024-06-02

Resultatlistor


Aquila Formula 1000
  Kval
  Heat 1
  Heat 2
  Heat 3

Formula Nordic
  Kval
  Heat 1
  Heat 2
  Heat 3

Gebhardt Ginetta GT5 Challenge
  Kval
  Heat 1
  Heat 2
  Heat 3

Porsche Carrera Cup Scandinavia
  Kval
  Kval 2
  Heat 1
  Heat 2

Porsche Sprint Challenge Scandinavia
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Radical Cup Scandinavia
  Kval
  Heat 1
  Heat 2
  Heat 3

V8 Thunder Cars
  Kval
  Kval 2
  Heat 1
  Heat 2
  Heat 3

Valeryds Legends Cup
  Kval
  Heat 1
  Heat 2
  Heat 3
  Heat 4
  Heat 5
  Heat 6Antal tävlande: 182

Racerapport

Härlig racing på Gelleråsloppet när Formula Nordic körde tillsammans med Nordic 4

Årets andra deltävling var Gelleråsloppet i Karlskoga, som i år slog alla rekord i antal deltagare. Totalt var det 182 förare som deltog!

Formula Nordic körde tillsammans med danska Nordic 4 och i deras heat kom 23 bilar till start. Danskarnas bilar är lite snabbare än de svenska, men det hindrade inte att svenskarna blandade sig in i listan av danska bilar. Daniel Varverud var snabbaste Formula Nordic och han tog sjätte startrutan. Albin Stureson var näst snabbast, men han hade tyvärr en bestraffning från Anderstorp så han blev nedflyttad tre platser från nio till tolv. Robin Haftström var tredje snabbast och han passade på att fira sin födelsedag i depån.

En halvtimme innan första racet kom en rejäl regnskur med åska. Heatet som körde före formelbilarna hade det värst av alla. Det lugnade sig lite tills det var dags för formelbilarna, men det var ändå ett ihållande regn hela racet. Varverud gjorde en kanonstart och låg trea totalt när han tyvärr drabbades av ett tekniskt fel och tvingades bryta. Stureson övertog ledningen i Formula Nordic-klassen och han gick i mål som segrare för första gången i Formula Nordic före Hafström och debutanten Enzo Hallman.

Det andra racet kördes på torr bana. "Lexi" Danielsson ledde fältet ned mot första kurvan med Hafström som tvåa. Hafström ledde Formula Nordicklassen i två tredjedelar av loppet, men sedan tvingades han tyvärr bryta med ett mekaniskt fel. Stureson övertog ledningen och vann knappt före Varverud och Hallman.

Det blev ett trevligt tredje race där Stureson startade längst fram bland svenskarna, men Varverud hade bra fart och svepte förbi Stureson i kurva två efter ett par varv. Stureson kunde inte svara, utan förlorade i stället ytterligare en placering till Hafström. Varverud vann Formula Nordic-klassen och stärkte därmed sin ledning i tabellen före Hafström och Stureson.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

Dubbelseger förde Robin Knutsson till ledning i Porsche Carrera Cup Scandinavia

Efter dubbla pallplatser i premiären bestämde sig göteborgaren Robin Knutsson för att fullfölja årets satsning i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Vilken tur. I den andra deltävlingen, som avgjordes i Karlskoga i helgen, slog han nämligen till med dubbla segrar, klättrade till ledning i mästerskapet och är nu en het titelkandidat inför fortsättningen.

– Jag är jättenöjd! Det här hade jag inte kunnat drömma om i går morse, sa Knutsson som hade Daniel Roos närmast efter sig i båda racen.

Tredjeplatserna delade Lukas Sundahl och Marcus Annervi på.

Supportklassen Porsche Sprint Challenge bjöd på två heatsegrare, båda från Fragus Motorsport.

I det första racet tog Wilmer Wallenstam från Göteborg sin tredje seger för säsongen före västgöten Fredric Blank och norskan Isabell Rustad.

I det andra kontrade den unga norskan. Från sin första pole position i mästerskapet tog hon sin första seger, följd av Wallenstam och Blank.
I mästerskapets GT4-kategori blev det dubbla segrar för Theo Jernberg i Stenhaga Motorsport. Han leder nu mästerskapet totalt.

Jerker Johansson

Alexzanders superhelg

Pole position, två segrar och en andra plats. Gelleråsloppet kunde knappast slutat bättre för Alexzander Kristiansson som nu tagit ett rejält grepp om Gebhardt Ginetta GT5 Challenge 2024.
För främsta konkurrenterna Hampus Rydman och Kevin Blomberg gav helgen blandad utdelning. Rydman vann första racet men tvingades bryta från ledning i det andra när motorn havererade medan Blomberg fick nöja sig med en fjärde- och en andra placering. Något som betyder att Andreas Lundin tagit sig upp närmast Kristiansson i sammandraget. Detta efter jämna insatser med två pallplatser i söndagens båda tävlingar.

Månz Thalin, Johan Auer och Mikael Karlsson stod också för starka insatser med dagens sista tävling som höjdpunkt. Thalin tog till slut hand om tredjeplatsen efter en hård kamp med Johan Auer. Bakom skuggade Karlsson som efter att ha snurrat kört upp sig genom fältet.

Bland seniorerna dominerade Johan Thunholm och var främst i samtliga tre heat. Bakom honom svängde det ordentligt men näst bäst var Anders Hedensjö med två andra placeringar. Även Thomas Henriksson, Riccard Hulting och Peter Oord fick klättra upp på pallen under helgen.

Leif Lindström

Bergström kung av Gelleråsen

Christoffer Bergström stärkte sin mästerskapsledning i V8 Thunder Cars efter att Gelleråsloppet avgjordes i helgen. Med två segrar och en sjundeplats kunde han dryga ut ledningen till den nye tvåan i tabellen, den regerande mästaren Andreas Nilsson som körde hem tre pallplatser den här helgen. Tommie Eliasson tog den återstående segern i det andra heatet och följde upp det med en tredjeplats i det avslutande heatet. Bergström är förstås nöjd med helgens facit och mästerskapsledningen.

– Det är inget jag hade förväntat när jag kom tillbaka till klassen, säger Christoffer som har kört Porsche Carrera Cup Scandinavia de senaste åren.

– Jag har åkt många år och det är otroligt stort att leda mästerskapet och att kunna hålla den här farten – det är fantastiskt.

Andreas Nilsson gjorde ett bra kval och startade från första startled i alla tre heaten men han hade svårt att komma iväg från startlinjen och förlorade viktiga placeringar. I det första heatet blev Andreas tvåa efter att ha halkat ända ned till sjätteplatsen, i det andra fick han kämpa sig till en tredjeplats och han avslutade sedan med en andraplats till. Trots att Andreas förlorade segerchanserna redan i starten var han ändå nöjd med helgen.

– Jag hade kopplingsbekymmer hela helgen men det blev mycket poäng ändå. Det är lite olyckligt att det är just Bergström som är före, men vi ska se till att ta starterna nästa gång. Farten har vi och det känns otroligt bra.

Tommie Eliasson gjorde som i premiären i Anderstorp – öppnade med en nolla i poängkolumnen. Denna gång var det efter en incident med Dennis Strandberg som körde in i Tommie bakifrån. Men Tommie kom igen. I det andra heatet slog han sig fram från en sjätteplats till seger efter en mycket stark körning. Visserligen fich han lite hjälp på vägen när ledande Strandberg och Bergström krokade ihop men med den fart Tommie hade, är det långt ifrån otänkbart att han hade kunnat ta hem segern ändå. I det tredje heatet spräckte han sin svit med brutna lopp varvade med seger. Tommie höll en tredjeplats från start till mål.

– Vi var snabbast på testet men sedan ställde regnet till det i kvalet där jag blev sexa, säger Tommie. Det första heatet, där jag blev avknuffad, var en nattsvart historia men segern i det andra var en skön revansch. I det tredje heatet är visade vi att vi kunde ligga tätt inpå och det kändes väldigt bra att kunna ligga på den nivån. Nu ska vi bara se till att stoppa Bergströms framfart.

Norrmannen Stein Frederic Akre, som låg tvåa i mästerskapet efter premiären, hade en tuff helg som började med ett för honom osedvanligt blygsamt kvalresultat. Stein Frederic kvalade in som nia vilket gav honom ett tufft utgångsläge inför heaten som skulle köras. I det första heatet tappade han bromsarna och parkerade i grusfållan, i det andra kom han igen med en stark andraplats bakom Eliasson men i det tredje fick han hålla tillgodo med en femteplats. Men från sin fjärdeplats i tabellen är han långt ifrån avhängd och nästa stopp i kalendern är på Falkenbergs Motorbana då Västkustloppet avgörs, en bana där Stein Frederic har kört snabbare än någon annan i en V8 Thunder Cars-bil.

I juniormästerskapet var det hård kamp om poängen. Jonathan Engström övertog ledningen i tabellen med två segrar och en andraplats från den regerande juniormästaren Linus Holgersson. Den första segern räckte också till en pallplats i Riksmästerskapet, Jonathans första i hans V8 Thunder Cars-karriär. Linus Holgersson fick inte med sig någon seger i juniormästerskapet men väl två andraplatser vilket räckte för att hålla Isac Aronsson bakom sig. Isac gjorde en betydligt bättre helg än i premiären. Den här gången fungerade bilen och Isac kunde visa sin kapacitet med tre pallplatser, en av varje valör. Segern i det andra heatet var Isacs första i juniorklassen. Den återstående pallplatsen i juniormästerskapet togs av Julia Eliasson i det första heatet, en körning som räckte till en sjätteplats totalt. Imponerande med tanke på att hon startade sist.

Super Star-klassen domineras av Christoffer Bergström och Conny Brorsson, två förare som minst sagt hör till den absoluta toppen även i RM. Det blev tre nya Super Star-segrar för Christoffer medan Conny fick nöja sig med två andraplatser och en fjärdeplats. Både Robert Möller och Per-Olof Selerup körde bra. Robert blev femma totalt i det första heatet, vilket räckte till en andraplats i Super Star. Per-Olof tog två tredjeplatser i Super Star och även han fick med sig en bra skopa med riksmästerskapspoäng i bagaget. Robert intar tredjeplatsen i Super Star-tabellen med Per-Olof fyra poäng bakom.

Joakim Tärnström

Häftiga race i Valeryd Legends Cup

Valeryd Legends Cup var den största klassen under Gelleråsloppet med 66 startande.

Nicklas Lindberg var snabbast i kvalet före Mads "Panik" Pedersen, Jimmy Jacobsson, Linus Björkman och Dennis Byqvist.

I den inledande B-finalen vann Peter Eklund före Mikael Wirström och Robert Hallgren. Dennis Byqvist lyckads klämma sig fram och vinna den otroligt jämna A-finalen före Mads "Panik" Pedersen och Jimmy Jacobsson. I den andra B-finalen klev Håkan Åberg fram och vann före Leo Bergström och Marcus Lundström. Den andra A-finalen inleddes med en startkrasch. Dennis Byqvist vann även det andra racet före Michael Gryvik och Mads "Panik" Pedersen.

I den tredje B-finalen vann Claes Runnström före Mikael Wirström och Johan Hedström. Racet fick dock avslutas i förtid då det var en krasch efter åtta varv. I A-finalen var det en tuff kamp om segern där Nicklas Lindberg till sist avgick med segern före Mads "Panik" Pedersen och Oscar Lindberg.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

Spännande race och tabellomkastningar när Aquila Formula 1000 körde på Gelleråsen

Den andra deltävlingen i årets Aquila Formula 1000, Nordens främsta instegsserie i formelbilsracing, avgjordes under helgen på Gelleråsen i Karlskoga. Det blev spännande race, som kastade om i tabellen.

I Seniormästerskapet var det Andreas Skatteboe som hade bäst fart runt Gelleråsen. Skatteboe vann det första racet totalt, en efterlängtad seger för Andreas som jagat den i två år. Kevin Suenson, som vann alla race i premiären på Mantorp, tog två pallplatser under helgen.

– Det var en riktigt rolig helg. Jag är extremt nöjd med race ett, där jag tog min första seger sen 2022. Jag har nog aldrig kört så bra som jag körde i race ett. Resten av racen gick sådär, en miss med däcktrycken i race två och sen tekniskt strul i race tre, men jag lyckades ändå bärga hem bra poäng för mästerskapet, säger Andreas Skatteboe, som plockade in två poäng på Suenson i tabellen.

I Juniormästerskapet lyckades Richard Olsson bygga vidare på sin fina fart från premiären. Olsson var snabbast i kvalet, vann race två och tre och slutar helgen som bästa poängplockare i både junior- och rookietabellerna. Richard leder nu båda mästerskapen efter Gelleråsen.
Även Alex Gustafsson hade en riktigt bra helg. Den tidigare crosskartåkaren har hittat rätt i formelbil, och tog två pallplatser och var bästa junior i race ett.

– Vilken helg vi fick. Man kan nästan beskriva den som upp, ner och upp. Målet för helgen var att få med sig en pallplats och vi grejade två, nästan tre. Växellådsproblem i race två stoppade mina chanser för att slå till med tre pallplatser, men efter ett grymt växellådsbyte av mina grymma mekanikers så tog vi revansch i race tre med en andraplats, säger Alex Gustafsson.

– Jag ser verkligen fram mot Falkenberg, en bana som jag kört på innan och gillar väldigt mycket. Tack till allihopa för en trevlig helg på Gelleråsen, fortsätter Gustafsson.

Viktor Karlsson gick in i helgen som mästerskapsledare bland juniorerna, men fick inte med sig så mycket poäng som han hade hoppats på.

Starka insatser på Gelleråsen svarade bland annat Kevin Rydell för, som blev tredje bästa rookie över helgen. Oskar Mellstig gjorde sitt bästa kval i Aquila och Fredrik Lindholm och Leonel Skaar tog stora kliv framåt jämfört med premiären på Mantorp.

Sebastian Bourghardt

Design by Bloms IT