V8 Thunder Cars & MSCC KM Falkenberg 2023
Falkenberg 2023-08-18 - 2023-08-19

Resultatlistor


Roadsport AB
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Roadsport C
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

RS & Clubman
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

V8 Thunder Cars
  Kval
  Kval 2
  Heat 1
  Heat 2Antal tävlande: 54

Racerapport

Eliasson och Nilsson stoppade den norska dominansen i Falkenberg

Andreas Nilsson och Tommie Eliasson stoppade den norska framfarten på Falkenbergs Motorbana med varsin seger. Stein Frederic Akre och Mathias Hansen, båda körandes för Team Trysil dominerade kvalet men lyckades inte omvandla sina fina startpositioner till segrar. Andreas Nilsson vann det första heatet efter att ha passerat Akre på slutvarvet då denne fick tekniska problem, och Tommie Eliasson gjorde sitt hittills bästa race i karriären genom att slå sig fram till seger från femte startruta.

– Vi är nöjda med helgen, säger den regerande mästaren Andreas Nilsson. Vi hittade bättre fart i racen jämfört med kvalet och vi åkte hem med flest poäng tack vare snabbaste varv i det andra heatet.

Det hade kunnat blivit en andraplats för Andreas i det andra heatet. Istället fick han nöja sig med tredjeplatsen bakom Stein Frederic Akre.

– Det blev en miss i kommunikationen mellan mig och depån. Jag trodde att säkerhetsbilen skulle komma ut och slog av och sedan fastnade jag bakom Akre.

För Tommie Eliasson, Team Brorsson, blev helgen en stor framgång. Trots att Tommie startade femma i båda heaten blev det två pallplatser, en tredjeplats och en övertygande seger i det andra.

– Det blev ett bra avslut på helgen, det trodde jag inte när jag startade så långt bak, säger Tommie. Vi hade bra fart på testerna men vi hade tekniska problem med bromsarna som hängde i även i kvalet. Det första heatet gick rätt bra, till det andra heatet hittade vi lite bättre begagnade däck som kändes bra.

Den eviga tvåan, Stein Frederic Akre, tog sin femte och sjätte andraplats för säsongen.

– Jag hoppades på första segern för säsongen idag men jag fick problem i första heatet och även i det andra. Vi får satsa på nästa race, på Ring Knutstorp.

För de tre i toppen innebär helgens resultat att ställningen i riksmästerskapet är i stort sett oförändrad. Andreas Nilsson utökade sin ledning med en respektive två poäng till Eliasson och Akre.

Bakom de tre i toppen delade Mathias Hansen och Conny Brorsson på fjärde- och femteplatserna. Anders Gustavson hade hoppats på en lite mer framskjuten placering i kvalet men hamnade precis utanför de sex första som gick till Q2. I racen körde Anders som vanligt starkt och slutade sexa och sjua.

I juniormästerskapet var det Linus Holgersson som körde till sig båda segrarna genom att bli åtta och sexa totalt. Engdahl som ledde juniortabellen inför helgen, var snabb men tvingades till ett motorbyte efter kvalet. I det första heatet gick det fort men en tändkabel hoppade av och Filip tvingades i depå för att rätta till felet. Därmed halkade han ned till en fjortondeplats, vilket ändå räckte till för en tredjeplats i juniormästerskapet. Regerande juniormästaren Nicke Svensson, som hade hoppats på att få igång maskineriet i helgen efter att ha bytt en krånglande katalysator som sög effekt, tvingades bryta det första heatet efter problem med styrningen.

Julia Eliasson, som gör sin första hela säsong i klassen, blev utnämnd till Driver of the Race av Ultra Motors efter en riktigt frisk satsning i det första heatet. Julia hade hårda fajter och gjorde ett par fina omkörningar och slutade tia, vilket gav henne den bästa placeringen i juniormästerskapet hittills, en andraplats. I det andra heatet tvingades Julia bryta efter en sammanstötning med Per-Olof Selerup redan efter det första varvet. Det andra heatet avgjordes efter en hård batalj mellan jagande Linus Holgersson och Filip Engdahl. Linus hade jagat ifatt Filip och gjorde ett omkörningsförsök som slutade med närkontakt. Filip snurrade och Linus kunde ta sig i mål som segrare.

– Jag kom ifatt Filip och kände att jag behövde göra en chansning för att ta mig om, säger Linus. Det var en tuff omkörning och vi har pratat ut om det efteråt och tagit i hand. Vi var överens om att domaren får ta det.

– Både jag och Linus hade problem med däcken och han fick ett släpp på baksidan av banan. Jag såg honom inte och vi svängde in i varandra.

I Super Star dominerade Anders Gustavson med sina två segrar. Bakom honom fick Robert Möller och Johan Blomgren kliva upp på pallen i båda heaten. Robert gjorde sitt bästa kval för året och körde in som sexa vilket tog honom till Q2, men i racen lyckades han inte hålla Gustavson bakom sig. Robert klättrade förbi Per-Olof Selerup i tabellen och han ligger nu tvåa bakom den suveräne Gustavson.

Joakim Tärnström

Design by Bloms IT