Racing NM-Final Vålerbanen 2023
Vålerbanen 2023-08-25 - 2023-08-27

Resultatlistor


(10) Stillaspartner Historic 72-90
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Formula Basic/Formel Ford
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Norsk ClubSport
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Norsk GT 1 & +
  Kval
  Heat 1
  Heat 2
  Heat 3

Norsk GT3
  Kval
  Heat 1
  Heat 2
  Heat 3

Norsk GT4
  Kval
  Heat 1
  Heat 2
  Heat 3

Norsk GT5
  Kval
  Heat 1
  Heat 2
  Heat 3

Porsche 944 Cup
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Romnes/Gundersen Motorsport, Historic 8 & 9 (E,F & G)
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Seven Racing & Roofless Sportscar Racing
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Shortcar
  Kval
  Heat 1
  Heat 2Antal tävlande: 163

Racerapport

Andreas Vaa Norgesmästare i Formula Basic efter spännande final

Det har varit en lång tradition att NM för Formula Basic avgörs genom ett enda race som avslutning på säsongen. Det har inte alltid varit den främsta föraren från just den säsongen som även satt pricken över i vid säsongsavslutningen. Vi har också sett att finalen har kunnat locka tillbaka gamla förare som vill få en chans till att ta guldet, så även i år.

Årets final kördes på Vålerbanen och vädret var mycket skiftande med kraftiga skyfall när det var som värst. 15 förare deltog i årets final. Emilie Snoen slog till med bästa tiden i kvalet före bröderna Andreas och Olav Vaa, som egentligen kör Formula Nordic i år. Mästerskapsledande Mathias Teigen var på fjärde plats. Regerande mästaren Dag Wasmuth kom inte ut på kvalet och fick därmed starta sist i prefinalen.

Första finalen skall avgöra startuppställningen för den så viktiga andra finalen. Alla var taggade till max. Snoen tog ledningen från pole, medan Andreas Vaa snurrade bort sig redan i chikanen. Birk August Larsen gjorde en kanonstart och kom upp på andra plats redan på första varvet. Larsen var inte nöjd med det, utan han övertog ledningen och vann före Teigen och Olav Vaa. Andreas Vaa lyckades köra upp sig från sistaplatsen till fjärde i mål. Wasmuth, som hade startat sist, gick i mål som sjua. Sigbjörn Maehlum och Filip Gustafsson bröt loppet och hade därmed ett tufft utgångsläge till finalen. Resultatet gjorde att Teigen var klar vinnare av Norgescupen.

Finalen hade bara pågått i några sekunder när Gustafsson krokade ihop och bilen flippades upp på högkant. Som tur var trillade bilen ned på alla fyra, men den gick inte att köra mer. Johnny Bitustöyl försvann på första varvet och heatet rödflaggades. Efter omstarten kom det ett ordentligt ösregn. Larsen och Teigen krokade ihop efter bakrakan och Teigen drog med sig Olav Vaa i fallet. Larsen försökte köra vidare, men hjulupphängningen var knäckt och han tvingades parkera.

I detta tumult hade Andreas Vaa tagit ledningen och den rutinerade Dag Wasmuth hade smugit sig upp till andraplatsen. Vaa tog hem segern, sju sekunder före Wasmuth. Maehlum hade startat sist i finalen, men lyckades ta hem bronset! Snoen missade pallen med en sekund, men hon kunde trösta sig med att hon kom tvåa i Norgescupen före Wasmuth.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

Design by Bloms IT