Heat 2

Antal tävlande: 42

Racerapport

Oscar Klingström SSK-mästare 2023

SSK-finalerna 2023 avgjordes på Falkenbergs Motorbanan lördagen den 30:e september. Här kan ni läsa en kort sammanfattning från dom olika klasserna.

SSK-mästare

Oscar Klingström från Vikingstad blev årets SSK-mästare. Han vann 11 av 12 race och försvarade sin titel Renault Junior Cup. Han körde ihop 1170 poäng 2023. Oscar är den enda förare hittills som lyckas försvara sin titel i juniorklassen. Vid prisutdelningen avslöjade han att målsättningen är att köra en Renault Clio fd. JTCC i Valvoline Trophy 2024.

Fotnot: SSK-mästare blir den förare som lyckas köra ihop flest poäng oavsett klass i SSK-serien.

Oscar Klingström SSK-mästare 2023.

Oscar Klingström, Linköpings MS behövde i princip bara ta sig i mål för att vinna Renault Junior Cup 2023, och det gjorde han. Men Oscar sparade inte på krutet för det utan han laddade för fullt och vann båda finalloppen med god marginal till konkurrenterna. Bakom var det betydligt tuffare kamp mellan Lucas Hillström, SMK Västerås och Felicia Karlsson, Tjörns MF. Dessa gnuggade en del plåt mot varandra under första finalloppet där kampen stod om vilken som skulle sluta två respektive trea totalt i klassen. Men strax efter fullfartskurvan blev kampen lite väl tuff. Lucas och Felicia krokade ihop vilket resulterade i att Felicia körde av banan och träffade betongmuren med full kraft. Bilen blev totalt skrot, men Felicia mådde trots den hårda smällen bra efteråt. Lucas blev diskvalificerad efter händelsen och Felicia fick ett tidstillägg. Under bärgningsarbetet fick fältet köra en längre stund efter säkerhetsbilen. När man släppte fältet igen var det dags för målflagga. Oscar Klingström vann, Albin Gustavsson, SMK Västerås slutade tvåa och Gustav Nord, Linköpings MS trea.

När starten för det andra loppet skulle gå trodde inte många sina ögon, men Felicia kom till start med sin Renault Clio. Teamet hade gjort allt, verkligen allt för att få henne till start då hon var tvungen att ta poäng för att sluta trea totalt i tabellen. Hon lyckades ta sig runt några varv i mycket låg fart men till slut tog det stop och hon fick bryta. Detta gjorde att hon förlorade tredjeplatsen i tabellen till Albin Gustavsson som körde i mål på en fjärdeplats i loppet. Albin har gjort flera bra resultat och legat i topp fem under större delen av säsongen, och han var nöjd men också lite förvånad efter målgång, då han inte räknat med att sluta trea totalt i tabellen. Lucas Hillström säkrade andraplatsen i tabellen genom att köra i mål som tvåa bakom Oscar Klingström. Trea i det andra loppet slutade Tim Folkinger, Linköpings MK.

Bästa tjej 2023 blev Felicia Karlsson som slutade på en fjärdeplats i klassen.

Topp 3 Renault Junior Cup 2023:

Oscar Klingström 1170 poäng
Lucas Hillström 850 poäng
Albin Gustafsson 736 poäng

Oscar Klingström mästare i Renault Junior Cup 2023.

Valvoline Trophy – SSK Klass 2

Hemmaföraren Malin Hellman, Falkenbergs MK behövde bara ta sig i mål i finalerna med sin BMW M3 E36 för att vinna klassen i år, då hennes konkurrenter i Valvoline Trophy fick tekniska problem tidigt under helgen. Malin fick istället kämpa mot förarna i snabbaste SSK Klass 3. Detta gjorde hon bra och körde i mål på en femteplats i det första loppet och vann självklart sin klass. Samma resultat blev det i det andra loppet.

Flera förare, där bland SSK-mästaren har avslöjat att dom ska utmana Malin på allvar om titeln under 2024. ?

Topp 3 Valvoline Trophy 2023:

Malin Hellman 490 poäng
Svante Lundkvist 330 poäng
Ingvar Nilsson 241 poäng

Starten i det första loppet.

Malin Hellman mästare i Valvoline Trophy 2023.

Ingemar Linuzon, Borås MK hade redan säkrat totalsegern i SSK Klass 3A, men ville givetvis ge sina konkurrenter i övriga Klass 3 en sista match. Det gjorde han och slutade på dubbla fjärdeplatser. Ingemar var nöjd efter säsongen, men hoppas på fler förare i klassen till 2024. Är du intresserad? Läs reglementet på hemsidan.

Topp 3 SSK Klass 3A 2023:

Ingemar Linuzon 500 poäng
Lars Brandström 160 poäng

SSK Klass 3B

Även Mats Blomqvist, SVKG behövde också bara ta sig i mål med sin Nissan 200 för att säkra totalsegern i SSK Klass 3B. Det gjorde han och fick därmed dom poängen som krävdes för att vinna totalt. Mats var glad efter målgång att bilen nu äntligen går bättre och slipper fler punkteringar, detta kan kämpat med tidigare i år, även förra året.

Här har flera förare aviserat att dom ska köra fler deltävlingar i klassen under 2024.

Topp 3 SSK Klass 3B 2023:

Mats Blomqvist 200 poäng
Andreas Ekvall 100 poäng
Sören Trygg 40 poäng

SSK Klass 3C

I SSK Klass 3C var det fortfarande en öppen kamp om vem som skulle vinna klassen 2023. Det stod mellan Leif Andersson, SSK i Sunbeam GT44 och Sten Jarl, SSK i Porsche 997 Cup. Båda hade dock kämpat med tekniska problem inför helgen och var lite smått bekymrade inför finalerna. Sten var mest bekymrad då han hade problem med bromsarna på sin Porsche. Problemen var så stora att Sten aldrig kom till start i det första loppet och därmed var kampen i tabelltoppen avgjord. För Leif tog sig i mål på en andraplats och säkrade totalsegern i klassen. Kjell Frykås, SSK körde finalerna i sin klassiska Ford Anglia och vann det första loppet.

Det andraloppet blev en repris på det första. Kjell vann igen med Leif på en andraplats, men kampen var något intensivare denna gång och Leif var riktigt nära att köra om ett par gånger, men Kjell var snabbare på rakan i sin Ford Anglia och kunde hålla undan till seger. Sten kom till start i det andra loppet och körde i mål som trea.

Kjell Frykås blev väldigt förvånad senare på kvällen då han fick veta att han slutade på en tredjeplats totalt i klassen. Något han inte hade räknat med, då han endast kört två deltävlingar i år.

Topp 3 SSK Klass 3C 2023:

Leif Andersson 464 poäng
Sten Jarl 393 poäng
Kjell Frykås 258 poäng

Leif Andersson mästare i SSK Klass 3C 2023.

VolvoCupen

Philip Björk, Falkenbergs MK har utvecklat sin körning i sin Volvo 850 i år och tagit flera segrar i VolvoCupen. När finalerna skulle avgöras i Falkenberg låg Philip på en förstaplats i tabellen. Bakom skuggade Jonas Börjesson, Uddevalla BMK och Kevin Rikardsen, Kolsva MS. Finalhelgen började dock inte bra för Philip då hans Volvo inte gick bra alls. Teamet lyckades aldrig få ordning på bilen och Philip fick rikta in sig på att bara ta sig i mål och säkra poäng. I det första loppet slutade han på en sjätteplats vilket gav 56 viktiga poäng och fortsatt tabelletta. Längst fram i loppet låg Jonas och Kevin och kämpade, dock lite väl hårt. Kevin försökte köra om på innerspår ned mot kurva ett. Det lyckades inte och båda körde ihop och fick en del skador på bilarna. Kevin fick bryta direkt i sin Volvo S60 och Jonas fick gå i depå med sin Volvo S70 och ta bort nästan hela fronten då tävlingsledningen gav honom teknisk flagg. Efter allt stök kunde loppet fortsätta och då låg Jan Johansson, SMK Trollhättan i ledning med sin Volvo S60. Jan är rutinerad i klassen och höll undan i toppen och tog därmed säsongens första seger. Tvåa slutade en debutant – nämligen Hannes Strandberg, Hyllinge MS i en Volvo S40. Hannes visade direkt att han blir att räkna med till 2024. Han gjorde ett bra andra lopp också, men blev senare diskvalificerad efter en påkörning. Harley Andersson, Tjörns MF slutade trea i det första loppet i sin Volvo 850.

Det andra loppet blev lite av en nagelbitare då flera inte visste om Philip Björk skulle ta sig i mål med fortsatta problem med sin Volvo 850. Men trots att farten saknades kunde han följ följa loppet och köra i mål på en femteplats. Det gav honom 58 poäng vilket räckte för att säkra totalsegern i VolvoCupen 2023. I toppen av fältet var Jonas Börjesson revanschsugen efter första loppet. Han tog starten och drog ifrån direkt. Övriga hade inte en chans att hänga med nu. Jonas vann med god marginal och säkrade andraplatsen i tabellen. Kevin Rikardsen slutade tvåa i loppet och säkrade tredjeplatsen i tabellen. Jan Johansson slutade på en tredjeplats i loppet och slutade på en fjärdeplats i tabellen.

Susanne Karlsson slutade på en sjundeplats i VolvoCupen 2023 och blev bästa tjej.

Topp 3 VolvoCupen 2023:

Philip Björk 1020 poäng
Jonas Börjesson 946 poäng
Kevin Rikardsen 812 poäng

Philip Björk mästare i VolvoCupen 2023.

I Aquila bjöds det på tre riktigt tuffa finaler på snabba Falkenbergs Motorbana. Samtliga tre hade olika segrare. Det första loppet vann Joel Granfors, det andra vann Elias Adestam och det tredje vann Dante Johansson.

Dante Johansson blev bästa junior och bästa rookie 2023. Kevin Suenson bästa senior 2023.

Tack alla förare, funktionärer, mekaniker, sponsorer och publik för i år. Hoppas vi ses 2024! ?