Heat 1
  Heat 2

Antal tävlande: 104

Racerapport

Dennis Byqvist mästare i Valeryd Legends Cup efter en härlig final på Kinnekulle Ring

Nyman Racing hade verkligen toppat sin laguppställning inför finalen för Valeryd Legends Cup på Kinnekulle Ring då de mönstrade de gamla mästarna Mads ”Panik” Pedersen, Christofer Karlsson och Micke Nyman + de ordinarie förarna i teamet.

62 förare kom till start och som väntat blev det ett tight kval. Dennis Byqvist tog pole före Linus Björkman och Christofer Karlsson. Helgen inleddes med den första B-finalen. Peter Eklund startade i pole före Johan Sandin och Magnus Yxsjö Andersson. De gick sida vid sida under bron, men in i Kvarnkurvan var Andersson först före Eklund och Sandin. Dessa tre hade en tuff fight där Sandin lyckades plocka båda förarna och köra i mål som segrare före Andersson och Eklund. Detta var dock bara en uppvärmning till vad vi skulle få se i första A-finalen. Det var otroligt tätt mellan förarna som kämpade om varje meter på banan. Nymanteamet var starka med Byqvist, Björkman, Karlsson, Pedersen, Erik Blixt, Michael Gryvik och Per Danielsson. Dessa utmanades av Oskar Frost och Daniel Yasdani. Efter drygt halva racet stötte Frost och Pedersen ihop i Kvarnkurvan och båda tvingades tyvärr bryta, men fighten i toppen fortsatte. Det blev till sist Byqvist som avgick med segern före Björkman och Blixt. Byqvist hade därmed redan säkrat mästartiteln Legends.

Andra B-finalen bjöd också på spänning och dramatik där Matts Wängdahl vann med endast 0.032 sekunder före Sandin. Inte ens målflaggan hann ut i tid! Debutanten Christian Scheel kom trea. I den avslutande A-finalen kunde Byqvist köra utan press och han lät de andra förarna kämpa om ledningen medan han låg bakom och avvaktade. Det blev en sevärd kamp mellan Blixt och Frost som turades om att vara i ledning. Det blev till sist Frost som tog segern före Blixt och Gryvik, Karlsson och Byqvist.

Byqvist blev årets mästare i Valeryd Legends Cup före Blixt och Björkman. Byqvist vann dessutom juniormästerskapet före Björkman och Mads G Larsen. Johan Lennartsson blev årets Golden Master före Thomas Söderberg och Kim Schmidt Pedersen. Jimmy Jacobsson blev årets Rookie före Charbel Jomha och Mattias Strömberg. Tobias Harrisson vann klassen för luftkylda bilar och Per Danielsson vann det nyinstiftade vandringspriset årets gräsklippare!

Joel Granfors dominant när Aquila Formula 1000 körde på Kinnekulle Ring

Joel Granfors stod för en grand slam med pole position och tre segrar när årets näst sista deltävling i Aquila Formula 1000, Nordens främsta instegsserie i formelbilsracing, avgjordes på västgötska Kinnekulle Ring den gångna helgen.

Eskilstuna-sonen har kört utvalda delar av säsongen i Aquila Formula 1000 som komplement till sin satsning på USF Pro 2000 i USA. När Joel nu valt att avbryta den satsningen för att förbereda sig inför 2024, så stod en comeback i Aquila högt upp på agendan.

Granfors stod för en dominant uppvisning när han tog pole position med över fyra tiondelar, och följde upp det med att vinna samtliga race i det erkänt tuffa och jämna mästerskapet.

– Helgen gick väldigt bra. Jag lyckades sätta ett riktigt bra varv i kvalet som räckte till pole. I racen så var det bra kamper tills dom bakom började fightas lite mer, och då lyckades jag sticka iväg och få en liten lucka. Det var roliga race hela helgen, och jag ser fram emot finalen i Falkenberg, säger Joel Granfors.

I Seniormästerskapet lyckades den regerande mästaren Kevin Suenson från Danmark utöka ledningen mot tabelltvåan Elias Adestam till 53 poäng inför finalen om tre veckor. Joel Granfors, som inte kört hela säsongen, ligger trea i seniorklassen.

12-årige Portugisen Rodrigo Seabra hade sin hittills bästa helg i Juniormästerskapet. Den portugisiske talangen tog två totala pallplatser och blev bästa juniorförare under helgen på Kinnekulle Ring. Det gör att Seabra ligger femma i mästerskapet, med chans på medalj inför finalen.
– Jag är väldigt glad att vara tillbaka på pallen igen. Det har varit fantastiska race. Tuffa och med många fighter och riktigt hög konkurrens. Jag är väldigt nöjd, och hoppas nästa tävling kan bli ännu bättre, säger Rodrigo Seabra.

Mästerskapsledande Dante Johansson tog en andraplats i race tre, och drygade ut ledningen i tabellen mot Andreas Skatteboe och Viktor Karlsson på andra- och tredjeplats i mästerskapet.
– Det var en tuff helg. Men jag utökade min ledning, så jag är fortfarande nöjd, summerar Dante Johansson, som har ett försprång på 118 poäng inför Falkenberg.
Den 30 september körs årets final i Aquila Formula 1000 på Falkenbergs Motorbana tillsammans med SSKserien.
Ingenting är avgjort i årets mästerskap, vilket bådar för en riktigt spännande säsongsavslutning.

Sebastian Bourghardt

Rapport från SSK 5 på Kinnekulle

Valvoline Trophy – SSK Klass 2

Malin Hellman, Falkenbergs MK har varit nästintill omöjlig att vinna över i år i Valvoline Trophy. Hon har laddat rejält i sin BMW M3 E36 och hade inget annat i sikte när den femte deltävlingen avgjordes på Kinnekulle. Svante Lundkvist, Bohus Racing i BMW E46 och Ingvar Nilsson, Hällefors MK i BMW M3 försökte att utmana Malin på bästa möjliga sätt. Svante var den som stressade henne mest i helgens båda lopp. Svante var nära att köra om vid några tillfällen, framförallt i det första loppet, men kom aldrig förbi. Malin kopplade tillslut greppet om förstaplatsen och vann. Svante slutade tvåa och Ingvar trea. Samma resultat blev det i helgens andra lopp. Malin toppar tabellen inför finalen i Falkenberg den 30 september.

SSK Klass 3B

Kent Isaksson, KAK gjorde debut i SSK Klass 3B i en Honda Civic, en bil som tidigare körts av Rickard Rydell. Bilen har potential att utmana dom snabbaste, men Kent körde endast testpassen innan han fick bryta med tekniska problem. Kvar i klassen var rutinerade Mats Blomkvist, SVKG i Nissan 200, han tog sig i mål i helgens båda lopp och kunde därmed ta en ny dubbelseger. Mats ligger på delad förstaplats i tabellen med Andreas Ekvall.

SSK Klass 3C

John-Erik Öberg, SSK var tillbaka i SSK Klass 3C med sin stora och unika BMW M1. John-Erik som är en frisk fläkt både på och utanför banan hade en bra kamp med Sten Jarl, SSK i en Porsche 997 Cup under hela helgen, den återkommer vi till senare. I toppen av klassen var det Leif Andersson, SSK i sin Sunbeam GT44 och Robin Wärmlund, Karlskoga MF i BMW M3 E36 som gjorde upp. Robin som kör sin första säsong i SSK Klass 3C kommer bli en tuff utmanare i både SSK-serien och Sportvagnsmästerskapet framöver, då han uppdaterat bilen rejält och visat att han kan utmana dom snabbaste i klasserna. I helgen var Robin uppe i ledning vid några tillfällen, men fick ge sig mot den rutinerade Leif Andersson. Leif vann för övrigt helgens båda lopp i sin Sunbeam och Robin kom tvåa båda gångerna, men dessa hade en riktigt spännande fajt hela helgen. Se allt i repris på SSK-seriens YouTube-kanal. John-Erik Öberg och Sten Jarl gjorde upp i kampen om tredjeplatsen. Öberg gjorde sig så bred det bara gick med sin BMW M1 så Sten fick problem att komma förbi med sin Porsche, trots att han var snabbare på baksidan av banan. Öberg höll undan och tog hand om tredjeplatsen. Samma resultat blev det i helgens andra lopp. Leif Andersson toppar tabellen i SSK Klass 3C.

VolvoCupen

I VolvoCupen har Philip Björk, Falkenbergs MK utvecklats som förare och nu tagit flera segrar i sin Volvo 850, det har blivit så många att han nu ligger i toppen av tabellen inför finalen i Falkenberg den 30 september. Under den femte deltävlingen på Kinnekulle körde han så bra att det faktiskt blev två nya segrar. Philip körde ifrån konkurrenterna rejält och gav dom något att fundera på inför finalen. Han åkte hem supernöjd efter helgen och kommer med stort självförtroende till Falkenberg. Bakom Philip var det en intensivt kamp hela helgen. I det första loppet hade Kevin Rikardsen, Kolsva MS en kamp med Jan Johansson, SMK Trollhättan, båda i Volvo S60, den kampen vann Kevin och var lättad efter målgång, då han inte kunde slappna av en enda gång under loppet. I det andra var Jonas Börjesson, Uddevalla BMK revanschsugen i sin Volvo S70 då han slutade fyra i första loppet. Denna gång gjorde han en bra start och lyckades hålla undan för Kevin Rikardsen och Jan Johansson som jagade bakom. Efter ungefär halva loppet var luckan så stor att han kunde säkra andraplatsen. Detta var viktigt för Jonas i kampen om topp 3 i tabellen. Kevin Rikardsen körde i mål som trea.

I ungdomsklassen Renault Junior Cup har Oscar Klingström, Linköpings MS nu kopplat greppet i tabelltoppen efter ytterligare en lyckad helg på Kinnekulle. Oscar har visat ett stort lugn i sin körning och påverkas inte av att konkurrenterna stressar bakom, därför gör han sällan misstag. I helgen var körningen återigen felfri vilket resulterade i två nya segrar och full pott i poängtabellen. I det första loppet var det Lucas Hillström, SMK Västerås som körde i mål som tvåa. Albin Gustavsson, SMK Västerås körde i mål som trea. Dessa två förare utmanar Oscar i toppen av tabellen tillsammans med Felicia Karlsson, Tjörns MF. I det andra loppet var det just Felicia som utmanade Oscar om segern i klassen, hon har precis som många andra ungdomar utvecklat sin körning under året och har varit nära en seger, men den har inte kommit än. Felicia hade bra fart hela loppet och korsade mållinjen som tvåa. Lucas Hillström slutade denna gång på en tredjeplats.