Racerapport

Rapport från SSK-serien i Falkenberg

Årets andra deltävling i SSK-serien avgjordes på ett stekhet Falkenbergs Motorbana den 10 juni. Läs en sammanfattning från klasserna här nedan.

SSK Klass 3A

Ingemar Linuzon, Borås MK har fått fart på sin Audi S2 i år och laddade upp för nya framgångar i Falkenberg. Ingemar gjorde precis vad som förväntades av honom och vann helgens båda lopp med god marginal. Tvåa i båda loppen slutade Lars Brandström, SSK i sin Ford Sierra. Fler deltagare väntas till Raceweek på Kinnekulle sista helgen i juli.

Helgens båda lopp klass 3C blev riktigt spännande. Kampen om segern stod mellan Peter Eriksson, Hyllinge MS i Porsche 997 och Leif Andersson, SSK i Sunbeam GT44. Leif gjorde ett bra kval och stod i pole i första loppet med Peter bredvid sig. Men Peter gjorde en bra start i sin Porsche och gick direkt upp i ledning med Leif tätt bakom, Sten Jarl, SSK i Porsche 997 låg på tredjeplats. Peter kämpade stenhårt för att hålla kvar ledning då Leif låg och stressade i stötfångaren hela tiden. Peter var snabbare på raksträckorna och kunde där få en liten, liten lucka. Leif gjorde några försök att ta sig förbi på baksidan av banan där han var snabbare, men det lyckades ej. Peter vann med Leif på andra och Sten på tredjeplats. Andra loppet blev till en början en identisk historia, med Peter, Leif och Sten i topp 3. Men i mitten av loppet fick Leif ett bra lägga att passera Peter ned mot chikanen. Omkörningen lyckades och när Leif väl var förbi ökade han tempot och jobbade upp en rejäl lucka till övriga konkurrenter. Leif vann tillslut med 16 sekunder ned till tvåan som blev Peter, trea slutade återigen Sten.

Hemmaföraren Malin Hellman, Falkenbergs MK blir ingen lätt match för konkurrenterna i Valvoline Trophy i år heller. Den regerande mästaren är otroligt snabb och stabil i sin BMW M3 E36. På hemmaplan var det ingen skillnad, hon kopplade greppet om ledningen tidigt i helgens första lopp och kämpade på i hettan på Falkenbergs Motorbana. Tvåa låg Svante Lundkvist, Bohus racing i BMW E46 och trea Jacob Jonsson, Åtvidabergs MK i Volvo 242. Svante var den som kunde utmana om ledningen i klassen och försökte verkligen hänga med i tempot. Men det blev för svårt, Malin vann med två sekunders marginal till Svante som körde i mål som tvåa, trea med problem i sin Volvo slutade Jacob, som tyvärr aldrig kom till start mer under helgen. I det andra loppet tog Svante starten i sin BMW och satte Malin under press. Han lyckades hålla undan till en början, men sen blev det för svårt, Malin kom förbi och drog ifrån. Hon vann igen och var riktigt nöjd inför hemmapubliken. Tvåa slutade Svante och trea Ingvar Nilsson, Hällefors MK i BMW.

Ungdomarna i Renault Junior Cup bjöd på två riktigt underhållande lopp på Falkenbergs Motorbana där 16 förare kom till start. Helgens tuffaste kamp utspelade sig i topp 3, mellan Felicia Karlsson, Tjörns MF, Lucas Hillström, SMK Västerås och Oscar Klingström, Linköpings MS. Felicia öppnade starkt i det första loppet och gick upp i ledning, tätt bakom skuggade Lucas och Oscar. Dessa tre fick en lucka till övriga fältet och kämpade om pallplatserna. Det skiftades platser ett par gånger under loppets gång och det stod många nervösa föräldrar i depån och tittade på. Mot slutet av loppet låg Oscar på tredjeplats bakom Lucas och Felicia. Efter fullfatskurvan såg Oscar sin chans att köra förbi båda genom ginstkurvan. Han lyckades bromsa sig förbi Lucas, men när han närmade sig Felicia han hon inte uppmärksamma att han kom på insidan. Oscar körde in i sidan på Felicia och båda for av banan. Oscar lyckades komma upp igen, men Felicia stod kvar i sandfållan och fick bryta. Lucas tog över ledningen och höll den ändå i mål, tvåa slutade Albin Gustafsson, SMK Västerås. Oscar körde i mål som trea med lite lätt stukad bil. Till det andra loppet hade samtliga fixas sina bilar och var med i toppen igen. Oscar, Lucas och Felicia hade precis som tidigare ett högt tempo och skapade en lucka till övriga konkurrenter. Den regerande mästaren Oscar Klingström körde bra och hade ledningen, men med en stressande Lucas och Felicia bakom sig. Men trots flera försök från framförallt Lucas höll Oscar undan och vann det andra loppet. Lucas tog hand om andraplatsen och Felicia om tredje. Stor eloge till samtliga juniorer för bra körning under helgen!

VolvoCupen

Kampen om titeln i VolvoCupen har blivit en riktig nagelbitare. Flera förare är med och utmanar och flera segrare har vi fått se under årets första deltävlingar. Precis som i Renault Junior Cup blev det även här en intensiv kamp i topp 3, här mellan Philip Björk, Falkenbergs MK i Volvo 850, Jonas Börjesson, Uddevalla BMK i Volvo S70 och Kevin Rikardsen, Kolsva MS i Volvo S60. Philip gjorde en bra insats i det första loppet med sin 850 genom att ta ledningen och gav därmed konkurrenterna lite att fundera på inför fortsättningen. Philip presterade bra varvtider och höll undan mot Jonas och Kevin som skuggade loppet igenom. Men Philip höll för trycket och vann, Jonas och Kevin i mål som tvåa och trea. I det andra loppet ville den regerande mästaren Jonas Börjesson visa att han är att räkna med i år också, Jonas bjöd både Philip och Kevin på en bra match i toppen. Jonas tog hand om ledningen och fick kämpa stenhårt för att inte tappa till grabbarna bakom. Jonas kamp lönade sig och han fick en lucka på drygt fyra sekunder ned till Philip på andraplats och Kevin på tredje. Denna ställning stod sig ända till mål där en nöjd och lättad segrare kunde kliva ur bilen i depån och ta emot jubel från teampersonal.