SSK & SPVM Karlskoga 2023
Gelleråsen Arena 2023-08-12 - 2023-08-13

Resultatlistor


Aquila Formula 1000
  Kval
  Heat 1
  Heat 2
  Heat 3

Ginetta GT5 Challenge
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Renault Junior Cup
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Roadsport AB & Verktygsboden Modsport III
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Roadsport C by Nankang
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

RS & Clubman
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Verktygsboden Modsport I & II
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

VolvoCupen
  Kval
  Heat 1
  Heat 2Antal tävlande: 103

Racerapport

Skyfall förvandlade Gelleråsen Arena till ett träsk!

Årets fjärde deltävling i Sportvagnsserien kördes på Gelleråsen Arena tillsammans med SSK-Serien. Det var rena syndafloden under natten mellan lördag och söndag. Trots att det inte kom något regn under racen på söndagen hade ändå vattnet stor inverkan på tävlingen eftersom marken runt banan var helt mättad. Det stod pölar med vatten i Esset och i svackan efter Ejes, men det största problemet var att det rann vatten över banan i vänstern in i depåkurvan hela dagen, vilket förorsakade många sladdar och avåkningar. Det blev bärgningar och safetycar i stort sett alla heat som kördes!

Verktygsboden Modsport

Den stora frågan var om hemmaförarna Toni Berggren och Jonas Jansson skulle kunna slå Samuel Johansson på sin hemmabana i Verktygsboden Modsport I? Det visade sig dock att Johansson var klart snabbast i kvalet. Han tog starten i första racet, men sedan blev han utmanad av Björn Axelsson som bromsade sig förbi Johansson i hårnålen på första varvet! Inte nog med det, Axelsson behöll ledningen i några varv innan Johansson till slut kunde ta sig förbi och vinna före Axelsson och Berggren. Axelsson kör ju dessutom i klass II, som han vann före Joel Thorén och Robin Wärmlund. Bo Johansson kom trea i klass I.

I det andra racet var Berggren mer på hugget. Johansson ledde visserligen från start till mål, men han utmanades hela tiden av Berggren som var uppe och stötte ideligen. Johanssons segermarginal blev endast 1.2 sekunder före Berggren. Bo Johansson kom trea i klass I. Axelsson vann klass II före Thorén och Wärmlund. I klass III vann Gustav Larsson det första racet före Anders Eriksson och Mats Olsson. Eriksson vann det andra före Larsson och Anders Björnson.

Roadsport

Lars Macklin tog ledningen från pole i Roadsport A, men Gunnar Östlund övertog ledningen efter några varv. När endast några få varv återstod av racet satsade Macklin på en sen inbromsning efter långa rakan, men han låste upp bromsarna och snurrade. Östlund försökte runda Macklin på yttern, men de krokade ihop och Östlund tvingades bryta. Macklin kom igång och vann före Torbjörn Isaksson och Östlund. Östlund kom tyvärr inte till start i andra racet där Macklin återigen vann före Isaksson. Petter Sångberg ville ha lite extra körträning varför han körde i B-klassen. Eftersom Max Lindblom körde sönder bilen under kvalet blev Sångberg ensam förare i B-klassen.

I Roadsport C by Nankang tog Torkel Kristensson ledningen från pole. Han drog gradvis ifrån övriga fältet och vann före Sångberg och Anders Träff. I det andra racet tvingades Kristensson bryta i ledning. Sångberg tackade för bjudningen då han vann före Thomas Ohlsson och Träff.

RS & Clubman

I RS & Clubmanheatet tog Johan Kylberg ledningen från start och han var klart snabbast han ledde från start till mål och var ensam förare att köra i klassen RS1. Jonas Jonsson kom tvåa totalt och han vann RS2 före Anders Dahg och Ossi von Rosen. Det blev exakt samma resultat i det andra racet.

Robin Wachmann körde för första gången någonsin på Gelleråsen Arena, men han lärde sig snabb för han vann Clubman före Daniel Holm Sipinen och Thomas Larsson. Wachmann vann även det andra racet före Sipinen medan Larsson tyvärr ej kom till start.

Ginetta GT5 Challenge

Ginetta var gästklass denna tävling. Peter Wiborg tog ledningen från pole position men passerades snart av Alexzander Kristiansson, som till skillnad mot Wiborg valt de mönstrade däcken, men omkörningen skedde under gulflagg och Alexzander fick därför ett tidstillägg efter målgång. Men innan dess, redan i startögonblicket, kolliderade Niklas Kristiansson med Kevin Blomberg. Den förre kunde fortsätta medan Blomberg tvingades bryta. Den andra omgången med Safety Car kom efter att Wiborg snurrat och fastnat i ”kärret” utanför banan. Andreas Lundin körde mästerligt på sina torrdäck och tog segern före Douglas Dahlström med Alexzander Kristiansson som trea, efter tidstillägget. Ola Gustafsson var fyra och bäste senior före Mikael Karlsson och Niklas Kristiansson. Intressant nog var Lundin den ende bland de åtta första som körde på slicks – och han vann!
Dammen hade minskat i omfång men fanns kvar även till eftermiddagens race. Med alla på slicks var utgången oviss och redan på första varvet snurrade Douglas Dahlström av och fastnade i gräset. Sekunder senare stod Ola Gustafsson för en piruett och i karambolaget körde Kjell Zetterström in i Kari Mäkinens bil. Dahlström, Zetterström och Mäkinen tvingades bryta och bärgningarna föranledde en längre period bakom safetycar. När det åter var grönt på banan bjöds vi på ett kort sprintlopp in över mållinjen. Wiborg höll undan och segrade med Lundin som tvåa och Alexzander Kristiansson på tredje plats. Endast 0,3 sekunder skiljde mellan dem. Blomberg fick lite revansch efter missödet i Race 1 med en fjärdeplats. Niklas Kristiansson var femma och bäste senior.

Nu återstår finalen för SPVM i Falkenberg i mitten av september.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

Utmanande förutsättningar när Aquila Formula 1000 körde på Gelleråsen

Det bjöds på regnigt väder när Aquila Formula 1000, Nordens främsta insteggserie i formelbilsracing, körde årets sjätte deltävling på Gelleråsen i Karlskoga.

Blöta förhållanden gav förarna en utmaning, när Aquila Formula 1000 körde tillsammans med SSK-serien.

I Seniormästerskapet kunde danske Kevin Suenson utöka ledningen under helgen. Suenson vann race två, och tog ytterligare en andraplats på Gelleråsen. Det gör att den regerande mästaren nu har 32 poängs marginal till Elias Adestam i det superjämna mästerskapet.
– Jag tycker jag och teamet fick bästa tänkbara resultat. Att ta så mycket poäng som möjligt var målet, och att vi fick så många i förhållande till de andra duktiga förarna är toppen. Det är hårda fighter, men vi trycket plattan i mattan resten av säsongen, säger Kevin Suenson.

Joel Granfors gjorde en stark helg i Karlskoga. Granfors, som normalt tävlar i USF Pro 2000 i USA, var snabbast i kvalet och vann det avslutande racet.
I Juniormästerskapet var Andreas Skatteboe starkast över helgen, och ligger nu tvåa bakom Dante Johansson. Viktor Karlsson jagar närmast, 13 poäng bakom Skatteboe.

– Ännu en tävlingshelg som jag är väldigt nöjd med. Jag hade inte riktigt farten att hänga med dom längst fram, men lyckades hålla mig på banan hela tiden trots de svåra förhållandena. Nu ska jag bara få upp farten igen, så jag kan fightas om totalsegern, säger Andreas Skatteboe.

I topp i Juniormästerskapet är det fortsatt Dante Johansson, som lett klassen från första deltävlingen. Dante var stark även på Gelleråsen, och vann det första racet totalt och avslutade som bästa junior i race tre. I det andra racet snurrade dock Johansson i de vanskliga förhållandena och fick bryta.
Alexia Danielsson hade åter en stark helg, och blev tredje bästa poängplockare bland juniorerna. Danielsson befäste sin femteplats i tabellen före Rodrigo Seabra från Portugal. Seabra som tog en tredjeplats i det avslutande racet på Gelleråsen.
Louise Larsson gjorde debut i Aquila Formula 1000, och fick en bra genomkörare inför kommande helgs deltävling i NXT Gen Cup på Gelleråsen. Louise fick med sig två 14:e platser från debuthelgen.

Närmast väntar årets näst sista deltävling på Kinnekulle Ring den 1-3 september, också den tävlingen tillsammans med SSK-serien.
– När jag såg hur vädret gestaltade sig inför helgen får jag erkänna att jag blev lite fundersam. Det föll hela 60 millimeter regn under helgen. Men förarna höll ihop det toppenfint, och lördagens race var nog ett av de bästa som Aquila Formula 1000 har presterat. En riktig rysare hela vägen fram till mållinjen, säger Mikael Karpers, promotor för Aquila Formula 1000.

– Har ni tråkigt och behöver lite spänning, då är det bara att gå in på vår YouTube-kanal och kika på racet. Dessutom kommenterade Daan Pepels våra sändningar i helgen, samma kille som kommenterar NXT GEN Cup. Bara han är värd att lyssna på. Otrolig energi och samtidigt örnkoll på detaljerna!

Sebastian Bourghardt

Rapport från SSK 4 på Gelleråsen Arena

Den fjärde deltävlingen i SSK-serien avgjorde på Gelleråsen Arena den 12-13 augusti tillsammans med SPVM, Aquila Formula 1000 och Ginetta GT5 Challenge. Det regnade rejält natten till söndag, vilket skapade stora vattensamlingar på och omkring banan. Förarna fick bemästra underlaget på bästa sätt, men det var inte lätt då också rann vatten nästan konstant över vissa partier på banan.

Här nedan kan ni läsa en kort sammanfattning om SSK-klasserna.

Alla race kan ni se i repris på SSK-seriens YouTube-kanal: https://www.youtube.com/@SSKserien

SSK Klass 3A

Ingemar Linuzon, Borås MK hade laddat för att ta sig ann Gelleråsen Arena med sin Audi S2. Det gjorde han också – i alla pass. När det blev dags för race hade Ingemar en bra fajt mot förarna även i Roadsport och Modsport som ingick i samma heat. Att han skulle vinna SSK Klass 3A var det aldrig någon tveksamhet om. Han vann dubbelt, så även i racet där han också korsade mållinjen som etta. Ingemar har redan nu säkrat totalsergerna i SSK Klass 3A.

SSK Klass 3C

Förarna i SSK Klass 3C körde i samma heat som Modsport I och II, alltså dom snabbaste slicksbilarna. Detta gjorde att det blev betydligt fler förare att kämpa mot, vilket blev underhållande för alla att titta på. I det första loppet var det trångt ned mot kurva ett, och där innan inbromsningen for Leif Andersson, SSK av banan med sin Sunbeam GT44. Han kom igång igen men hade problem med bilen och fick senare bryta loppet. Istället fick Sten Jarl, SSK fritt spelrum och kunde matta på i sin Porsche 997 Cup och vann klassen. Till det andra loppet hade Leif fixat bilen och var redo för revansch, den tog han. Leif startade sist och körde upp sig till en sjundeplats totalt i loppet och vann därmed SSK Klass 3C. Trots detta tog Sten Jarl över serieledningen i klassen med tanke på att Leif inte fick några poäng i första loppet. Leif är tvåa i tabellen och Robin Wärmlund, Karlskoga MF trea.

VolvoCupen

Förarna i VolvoCupen bjöd på maximal racing på Gelleråsen Arena. Här var det upplagt för viktigt poängkamp i tabellen och det blev det också. Philip Björk, Falkenbergs MK som ligger i toppen av klassen hade för avsikt att dra ifrån genom att ta en dubbelseger. Men det skulle inte bli så lätt. I det första loppet gjorde Philip en bra start från ruta två och gick ut hårt mot kurva ett för att ta ledningen. Han kunde precis hålla undan mot tuffaste konkurrenterna Jonas Börjesson, Uddevalla BK och Kevin Rikardsen, Kolsva MS och tog ledningen i fältet. Philip fick senare kämpa mot dessa två förare hela loppet, men klarade av det och vann, men inte med mycket, 1,2 sekunder blev segermarginalen. Jonas Börjesson slutade tvåa och Kevin Rikardsen trea. I det andra loppet var dessa tre ovannämnda förare inblandade i kampen pallplatserna igen. Men denna gång gick Kevin ut hårt i starten och tog ledningen, sen började den tuffa kampen mot Philip och Jonas. Genom hårnålen trodde många att Philip skulle köra om, men Kevin höll undan i ledning med nöd och näppe. Bakom låg Jonas och lurade, men genom depåkurvan körde han i vattensamlingen och for av banan och kom ut sist i fältet. Jonas började sin uppkörning och slutade till sist på en fjärdeplats. I toppen hade Kevin fått lite andrum till Philip och kunde köra i mål som segrare med 4,9 sekunder till godo. Philip slutade tvåa. Trea i mål kom rutinerade Jan Johansson, SMK Trollhättan. Philip ledder fortfarande tabellen. Tvåa är Jonas och trea Kevin.

Renault Junior Cup

Oscar Klingström, Linköpings MS har varit nästintill omöjlig att vinna över i år. Han har tagit flera dubbelsegrar och på Gelleråsen blev det ingen skillnad. Oscar har hela tiden haft bra kamp mot bland annat Lucas Hillström, SMK Västerås och Felicia Karlsson, Tjörns MF men tillslut alltid dragit längsta strået. Oscar tog en ny dubbelseger och kopplade greppet i tabelltoppen. Men Renault Junior Cup är en otroligt jämn klass, så det är långt ifrån över för konkurrenterna. I det första loppet fick förarna precis som övriga klasser kämpa mot vattnet på banan, men gjorde det riktigt bra. Bakom Oscar i mål kom något överraskande Månz Thalin Lundström, SSK tvåa i mål. Månz kör för övrigt nya elbilsklassen NXT Gen Cup i år. Lucas Hillström slutade trea. I det andra loppet försökte Lucas utmana Oscar om segern och gjorde det bra, men det räckte inte hela vägen. Oscar vann med Lucas som tvåa. Felicia Karlsson slutade trea denna gång. Dessa sistnämnda förare ligger också topp 3 i tabellen, denna kan ni läsa i sin helhet på hemsidan.

Thomas Nilsson

Design by Bloms IT