SSK & SPVM Kinnekulle 2023
Kinnekulle Ring 2023-05-06 - 2023-05-07

Resultatlistor


Aquila Formula 1000
  Kval
  Heat 1
  Heat 2
  Heat 3

Renault Junior Cup
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Roadsport AB & Verktygsboden Modsport III
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Roadsport C by Nankang
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

RS & Clubman
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Valvoline Trophy
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Verktygsboden Modsport I & II
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

VolvoCupen
  Kval
  Heat 1
  Heat 2Antal tävlande: 83

Racerapport

Solig Sportvagnspremiär på Kinnekulle Ring

Stockholms Sportvagnsklubb arrangerade årets första Sportvagnstävling på Kinnekulle Ring för Sportvagnsmästerskapet och SSK-Serien.

Det var strålande solsken hela helgen, men bitvis bitande kalla vindar. Det var tyvärr ganska glest i startfälten, inte ens Roadsport C kunde stoltsera med något imponerande startfält denna gång. Alla kanske inte är klara för säsongen ännu?

Roadsport C by Nankang

Tio bilar kom till start i Roadsport C by Nankang. David Malmberg ledde större delen av racet, men han hade Torkel Kristensson i bakhasorna hela tiden. Kristensson bidade sin tid och till sist satte han in attacken och vann med ett par tiondelar före Malmberg. Petter Sångberg tog tredjeplatsen. Kristensson satte racets snabbaste varv, endast två tusendelar snabbare än Malmberg! I andra racet lät sig inte Malmberg luras, han vann före Kristensson och Thomas Ohlsson.

Roadsport A & B + Verktygsboden Modsport III

Roadsport A & B körde som vanligt tillsammans med Modsport III. Robin Wärmlund hade lekstuga med de andra förarna. Han varvade hela fältet och tog därmed en solklar seger i Modsport III före Kent Heijel och Anders Björnson. Gunnar Östlund vann Roadsport A före Lars Macklin, som snurrade i Kvarnkurvan på första varvet, men lyckades ändå ta sig upp till andraplatsen före Torbjörn Isaksson. Petter Sångberg vann Roadsport B före Max Lindblom.

Wärmlund var lika överlägsen i andra racet där han återigen varvade hela fältet på väg mot segern före Heijel och Gustav Larsson i Verktygsboden Modsport III.

Gunnar Östlund var ensam att ta sig i mål i Roadsport A och så var det också för Lindblom i Roadsport B.

Verktygsboden Modsport I & II

Vi förväntade oss en hård match mellan SSK-föraren Joakim Carlsson och SPVM-föraren Samuel Johansson som båda har potenta bilar och är duktiga förare. Johansson tog starten och ledde ett par varv före Carlsson, men på tredje varvet brast bakre hubben och Johansson tappade bakhjulet! Som tur var skedde detta strax innan depåinfarten varför Johansson kunde linka av banan utan att bli påkörd samtidigt som inte farten var så hög. Carlsson kunde vinna enkelt i SSK Klass 3 C. Bo Johansson vann Modsport I före Jonas Jansson och Toni Berggren. Björn Axelsson vann Modsport II före Joel Thorén och Andreas Ekvall.

Bo Johansson vann även det andra racet före Jansson och Berggren, men nu var de hack i häl och trion gick i mål inom en sekund. Axelsson vann även han före Thorén och Ekvall.

RS & Clubman

Christoffer Törnkvist tog starten från pole i RS-klassen. Han pressades hårt hela racet igenom av Jonas Jonsson och pappa Bo Eliasson, men Törnkvist höll undan och vann före Jonsson och Eliasson. Jonsson startade i pole i andra racet. Han tog hand om ledningen och kunde sedan köra ohotat mot segern före Eliasson och Törnkvist. Thomas Larsson var ensam förare i Clubman.

Nästa deltävling för SPVM körs på Rudskogen första helgen i juni tillsammans med Norska Mästerskapet i Racing. Då kommer vi garanterat att få se fler bilar! Norrmännen hade sin premiär samma helg som SPVM och då hade de 180 bilar på startlinjen!

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

Rapport från SSK-premiären 2023

Renault Junior Cup

Regerande mästare Oscar Klingström, Linköpings MS har som målsättning att försvara titeln i Renault Junior Cup i år, och säsongen började på bästa möjliga sätt, nämligen med dubbelseger! Oscar som körde sin första säsong i klassen 2022, och vann direkt, kommer bli en storfavorit till titeln i år. Men han kommer få kämpa hårt, för det finns flera duktiga förare som vill stå överst på pallen när säsongen summeras i höst. En av dom är Felicia Karlsson, Tjörns MF. Felicia körde även hon förra säsongen överraskade många genom att utmana Oscar rejält i helgens båda lopp på Kinnekulle. I det andra loppet var Felicia uppe i ledning till en början, innan Oscar lyckades köra om, men denna kamp som var riktigt sevärd, där båda visade bra respekt för varandra. Felicia slutade tvåa i båda loppen. Lucas Hillström, SMK Västerås, som också körde förra säsongen, slutade på dubbla tredjeplatser i helgen. Lucas är även han en tuff utmanare om titeln 2023. Vi riktar en stor eloge till samtliga 13 juniorer för två finna lopp i helgen, mycket bra kört.

VolvoCupen

Även i VolvoCupen ska den regerande mästaren (även SSK-mästare) försöka försvara titeln. Här är det Jonas Börjesson, BMK Uddevalla som kör med lite extra press på sina axlar i år. Jonas som har en tuff uppgift framför sig, för nu har Kolsva-bröderna Rikardsen gjort comeback i var sin Volvo S60 och kommer bli sylvassa i toppen av tabellen. Detta tillsammans med snabba Philip Björk, Falkenbergs MK som höjt ribban ytterligare lite grann i sin Volvo 850. Philip var även den förare som började säsongen bäst, han gick en tuff match mot Kalle Rikardsen i det första loppet som blev en riktig nagelbitare, men Philip höll undan och vann, som var supernöjd efter målgång. Kalle i mål som tvåa och Jonas Börjesson fick nöja sig med en tredjeplats. 11 förare kom till start denna premiär och i det andra loppet slet samtliga om sina positioner i fältet. I toppen var det återigen Philip Björk, Kalle Rikardsen och Jonas Börjesson som gjorde upp. Men denna gång fick Kalle revansch och vann i sin S60. Philip körde i mål som tvåa och Jonas åter på tredje. Philip och Kalle på delad förstaplats efter premiären, vi ser fram emot fortsättningen…

Ulf Borgström, SSK gjorde en rejäl avåkning i helgen med sin Volvo S40, bilen är skrot, men föraren OK.

Valvoline Trophy

SSK Klass 2 har i år byt namn till Valvoline Trophy och här kommer det med stor sannolikhet bli en kamp mellan två BMW-förare och en Volvo-förare. Dom två BMW-förarna är Malin Hellman, Falkenbergs MK och Svante Lundkvist, Bohus Racing. Volvo-föraren är Jacob Jonsson, Åtvidabergs MK. Övriga kommer få kämpa om dom ska in i hetluften i toppen av tabellen i år. I helgens båda lopp var det störst kamp mellan Malin och Svante som förstaplatsen. Malin som eldade på friskt med sin wankelmotor vann det första loppet med Svante på andra och Jacob på tredjeplats. I det andra loppet var Svante den snabbare av dessa tre och vann i en tuff kamp med framförallt Malin, som slutade två. Jacob åter på tredjeplats. Delad förstaplats i tabellen mellan Malin och Svante efter premiären.

SSK Klass 3A

Ingemar Linuzon, Borås MK gjorde comeback i SSK med sin Audi S2. Han var dock ensam i klassen denna premiär. Fler deltagare hoppas vi kommer under säsongen.

SSK Klass 3C

SSK Klass 3 körde tillsammans med Modsport denna helg och förarna fick kämpa lite extra hårt för att ta sig fram genom fältet. Joakim Carlsson, Falkenbergs MK var den snabbaste föraren av alla i första loppet och vann heatet och klassen i sin Porsche 968. Tvåa slutade Leif Andersson, SSK i sin Sunbeam GT44. Samma resultat blev det i andra, men mot slutet av loppet fick Jocke tekniska problem med sin Porsche och kunde med nöd och näppe ta sig i mål som segrare. Leif åter på andraplats.

Thomas Nilsson

Design by Bloms IT