Ring Knutstorp 2023 Newsrace
Ring Knutstorp 2023-08-31 - 2023-09-01

Resultatlistor


MC PRO Superbike
  Superpole
  Heat 1
  Heat 2

MC Yamaha R7 Cup
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

NXT Gen Cup
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Radical Cup Scandinavia
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

V8 Thunder Cars
  Kval
  Kval 2
  Heat 1
  Heat 2Antal tävlande: 68

Racerapport

Linus Granfors befäster NXT Gen Cup-ledningen med ny seger

Linus Granfors utökade sin ledning i NXT Gen Cup efter två dramatiska dagars tävlande på Ring Knutstorp i säsongens näst sista deltävling - men kampen om det elektriska JSM-guldet kommer att vara fortsatt vidöppen i finalen på Mantorp Park.

Granfors fortsatte att hålla sig framme i den absoluta toppen när mästerskapet gästade Skåne under torsdagen och fredagen, och inledde på bästa sätt med seger - sörmlänningens fjärde i NXT Gen Cup - i ett svårkört och regndrabbat Race 1. Granfors lyckades där kritiskt nog betvinga titelrivalen Elias Adestam i en rafflande sprint mot mållinjen och vinna med två tiondelars marginal.

- Det var viktigt att vinna det första racet, men det var inte lätt och Elias satte hård press på slutet, säger Linus Granfors. Det var ett svårt race att leda, eftersom vädret skiftade och jag var den förste som fick försöka bedöma greppet in i varje sväng. Det började på upptorkande, sedan kom en regnskur halvvägs igenom, och det var lätt att göra ett misstag. Det var en skön seger.

I Race 2, några timmar senare på fredagen, var det återigen Granfors och Adestam som stod i fokus. Denna gång slog sig duon fram från mitten av fältet - ett resultat av reglerna för omvänd startordning för de åtta främsta från det första racet - i ett lopp som bjöd på både kontroverser och dramatik.

Granfors avancerade snabbt mot täten, men stötte på bryskt motstånd på marschen och fick ta emot ett par rejäla smällar på sin väg fram. Dessutom uppstod kontakt med holländaren Lukas Stiefelhagen i samband med ett omkörningsförsök.

När det sista varvet påbörjades hade Adestam och Granfors i alla fall på nytt hittat fram till spets, och korsade också mållinjen som etta (Adestam) och tvåa (Granfors).

- Det hände grejer hela tiden och det var ingen som ville vika ner sig; man börjar märka att det drar ihop sig i mästerskapet nu, kommenterar Linus Granfors. Det var lite väl hårda tag från en del håll, men jag tyckte att jag gjorde ett bra race och jag var nöjd med andraplatsen. Det var många väldigt viktiga poäng i mästerskapet.

En stund efter målgång kom dock beskedet att Granfors tilldelats 10 sekunders tidstillägg för kollisionen med Stiefelhagen - och Eskilstuna-föraren föll till en slutlig nionde plats. Beslutet innebär att Granfors istället för att leda mästerskapet med 33 poäng nu får nöja sig med 16 poängs försprång in i finalen om tre veckor.

- Man får förstås acceptera tävlingsledningens beslut, men jag tycker att bestraffningen är hård och jag förstår den inte fullt ut, avslutar Linus Granfors. Jag hade betydligt hellre haft 33 poängs ledning inför finalen än 16 - den marginalen kan svänga väldigt fort. Samtidigt har jag ändå utökat min ledning från tre till 16 poäng här på Knutstorp, så det har gått åt rätt håll. Nu blir det till att ladda om och förbereda sig i ett par veckor - jag förväntar mig en riktigt hård fight i finalen.

NXT Gen Cup-avgörandet kommer att ske på Mantorp Park den 22-23 september. Linus Granfors har där chans att vinna sitt andra mästerskap under 2023, bredvid den redan klara segern i formelbilsserien Formula Nordic.

Mattias Persson

Dubbel-Conny slog till på Ring Knutstorp

Äntligen släppte det för Conny Brorsson. Efter ett fenomenalt kval i regn, favoritunderlaget, startade Conny från första startruta i båda V8 Thunder Cars-heaten som kördes på Ring Knutstorp under fredagen – och han lyckades omvandla sitt utgångsläge till två segrar.

– Det här händer bara en gång i livet, sade Conny efter målgången av det andra heatet.

– Dubbel pole och dubbel-seger hör inte till det vanliga. Vi har haft det lite på gång men haft otur. Jag kände redan i Falkenberg förra tävlingen att vi är på gång och nu satt det. Det här känns extremt bra.

Bakom Conny utspelade det sig ett mästerskapsdrama. Ledande Andreas Nilsson hade en hård fajt med tabelltvåan Tommie Eliasson om fjärdeplatsen på slutvarven av det första heatet. Tommie försökte sig på en omkörning som slutade med en parkering i gruset för Andreas – och uteslutning från heatet för Tommie efter en inlämnad protest.

– Jag är lite matt, jag har inte bearbetat den här tävlingen än, sade en bedrövad Tommie efter det andra heatet där han körde in på en fjärdeplats framför Andreas.

– Det känns sådär att jag och Andreas gick ihop i det första heatet men det var inget jag kunde göra i den situation jag befann mig.

I det andra heatet, som flaggades av i förtid efter att Per-Olof Selerup gått av banan, tog sig Tommie in på en fjärdeplats, före Andreas men sammantaget innebär det att han inte plockade in mer än två poäng – om inte hans överklagan av domslutet går igenom.

– Nu tog vi in ett par poäng på Andreas i det andra heatet och hur mycket det skiljer till finalen vet vi inte ännu.

För mästerskapsledande Andreas Nilsson blev det hans resultatmässigt sämsta tävling för året. Noll poäng i det första heatet och bara tio i det andra.

– Det blev ingen vidare tävling, sade Andreas. Vi får ladda om och komma tillbaka på Mantorp. I det andra heatet började farten komma, men jag blev lite uttryckt på utsidan i startkurvan och halkade ned men sedan började jag komma ifatt. Det var synd att vi inte fick köra klart heatet.

Inför finalen, dit Andreas kom med en guldmålad bil efter att ha säkrat segern i mästerskapet redan i föregående tävling, ligger han nu 31 poäng före norrmannen Stein Frederik Akre och det är 54 poäng att köra om.

– Det är långt ifrån avgjort men om vi gör vårt jobb ska vi kunna ta det.

Den som plockade mest poäng av de förare som slåss om titeln var norrmannen Stein Frederic Akre. Med en andra- och tredjeplats tog han sig förbi Eliasson i mästerskapstabellen och ligger nu 31 poäng bakom Andreas Nilsson med 54 poäng kvar att köra om och han kommer att komma laddad till finalen.

– Det är bra, nu avgörs det i finalen, sade Stein Frederic. Nu kan han inte komma med sin guldmålade bil som han gjorde förra året. Vi ska satsa allt, då ska det gå så att det sprutar glasfiber!

Christoffer Bergström, som normalt kör i Porsche Carrera Cup Scandinavia, stod även han på pallen i båda heaten. Med en tredje- och andraplats gjorde han ett skutt uppåt i tabellen och avancerade till en åttondeplats i mästerskapet. Christoffer var mycket nöjd efteråt.

– Det var jättekul att få komma hit, vi gjorde ett bra test, i kvalet hade vi lite motorstrul men uppkörningen i det första heatet från femte startruta var fantastisk, sade Christoffer. Vi hade bra fart även i det andra heatet och jag kände att jag var på väg ifatt Conny när heatet avbröts.

I juniormästerskapet avgick Filip Engdahl med segrarna och inför finalen toppar han tabellen med tre poäng före Linus Holgersson. Mantorp Park är hemmabana för Linus och publiken kan se fram emot en riktigt tuff fajt mellan de två om juniortiteln. Julia Eliasson hade en tuff helg. Problem med styrningen gjorde att hon missade testet, och under kvalet regnade det – tuffa förhållanden för en rookie. Men Julia bet ihop och körde i mål som trea i båda heaten.

I Super Star dominerade Christoffer BErgström men Anders Gustavson var inte långt efter. Äntligen fick Anders till kvalet och startade femma och sexa. I det första heatet slutade han fyra, hans bästa resultat hittills i V8 Thunder Cars och i det andra blev han sexa. Det gav honom två andraplatser i Super Star och med det har han en ointaglig ledning i kategorin. Robert Möller fick kliva upp på pallen två gånger som trea och befäste sin andraplats i Super Star. Per-Olof Selerup, som ligger trea, har en bra bit upp till Robert och med en kraftigt demolerad bil i verkstaden ligger nog prioriteten på att komma till start. Håkan Sjöman gjorde sin bästa tävling för året, körde in på en sammanlagd åttondeplats i det första heatet och tog totalt två fjärdeplatser i Super Star.

Joakim Tärnström

Victorsson mästare i Radical

#74 Philip Victorsson lyckades köra till sig tillräckligt med poäng under tävlingen på Ring Knutstorp för att säkra mästerskapstiteln med en tävlingshelg kvar. 17-åringen från Frillesås har verkligen imponerat från första början och fram till segern.

Idag var det dock två andra segare i både Race 1 och Race 2 som lyckades vara strået vassare än den nykrönte mästaren.

Race 1

På väg ut till startgriden öppnade sig himmeln och regnet fullkomligt vräkte ner över Ring Knutstorp i Skåne. Till en början befarades omständigheterna leda till en uppskjuten start, men efter ett par varv bakom safety car släppte tävlingsledningen fältet och starten gick. Ett tveksamt beslut enligt många av förarna själv, då det var extrema mängder vatten som kom ner under väldigt kort tid.

I starten fick Aalerud från pole position problem med att bilen inte gick rent och Philip Victorsson kunde smita upp i ledning direkt i kurva 1. Därefter lyckades Aalerud kämpa sig ikapp och tillbaka upp i ledningen. Regnet avtog något i styrka men fortsatte hela vägen in i mål och det var extremt svårt för förarna att hålla bilarna på banan. I slutändan var det fighten mellan Aalerud och Victorsson som blev en rysare, men norrmannen lyckades köra hem vinsten i Race 1.

På sista pallplatsen var det Gustav Emanuelsson som lyckades navigera bäst av resten för att ta hem en väldigt välförtjänt P3.

Race 2

Det var svåra förhållande under förmiddagens race, men i det andra heatet hade solen hittat fram och börjat torka upp den blöta asfalten. Dock hade det kraftiga regnovädret lämnat tydliga spår med stora pölar och bäckar som rann över banan på sina platser. Samtliga i startfältet valde att gå ut på regndäck, trots att det fanns delar av banan som var på väg att torka upp. Man bedömde helt enkelt att det var för blött för torrdäck. Ett tufft val och extremt svårt att ta rätt beslut i…

När lamporna slocknade var det återigen Aalerud som hade insidan och pole position. Den här gången stack bilen iväg fint och han kunde ta kurva 1 före Philip Victorsson utan problem. Tvärtom var det nu Victorsson som fick en taskig start, vilket både Marcus Jönsson och Stevan Petrovic kunde kapitalisera på. Jönsson och Petrovic inledde en fight om P2 som pågick under ett antal varv, innan Petrovic lyckades klämma sig förbi på insidan vid en varvning. Därefter satt Petrovic upp jakten på Aalerud och kunde ta sig förbi efter en hård batalj de två emellan.

Fighten om de resterande pallplatserna fortsatte och när Aalerud började få problem med överhettade regndäck på den upptorkande asfalten kunde både Philip Victorsson och Marcus Jönsson ta sig förbi norrmannen.

Längre ner i fältet hade Andreas Andersson ett bra race där han lyckades klättra några placeringar och ta sig förbi både Ludvig Bäck och Gustav Emanuelsson för att landa in på P6, bakom Kullzén och Leander.

Victorssons andraplats i racet räckte alltså för att hålla undan för Petrovic i tabellen och köra hem mästerskapet med en tävlingshelg till godo.

Design by Bloms IT