Västkustloppet Falkenberg 2023
Falkenberg 2023-07-08 - 2023-07-09

Resultatlistor


DS3 Cup
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Ginetta GT5 Challenge
  Kval
  Heat 1
  Heat 2
  Heat 3

NXT Gen Cup
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Porsche Sprint Challenge Scandinavia
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Radical Cup Scandinavia
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

TCR
  Kval
  Kval 2
  Heat 1
  Heat 2
  Heat 3

V8 Thunder Cars
  Kval
  Shootout
  Heat 1
  Heat 2

Valeryds Legends Cup
  Kval
  Kval 2
  Heat 1
  Heat 2
  Heat 3
  Heat 4Antal tävlande: 175

Racerapport

Succé för NXT Gen Cup med Formula Nordicförare i topp

I helgen kördes Västkustloppet i Falkenberg, som firade 70-årsjubileum för tävlingen.

Det var världspremiär för NXT Gen Cup, Sveriges första klass för helelektriska bilar i form av Mini Coopers. 18 bilar stod på startlinjen som innehöll förare från USA, Nederländerna, Tjeckien, Storbritannien och naturligtvis Sverige. Alla som kör är juniorer. Fyra av förarna har bakgrund från Formula Nordic. Elias Adestam var en av dem och han tog pole i kvalet. Vi fick se ett spännande race med många omkörningar. Adestam var först över mållinjen före Linus Granfors och Oscar Pedersen, alla tre förarna kommer från Formula Nordic där Granfors redan tagit JSM-guldet. Jonathan Engström kom på 14:e plats.
I det andra racet vände man på de åtta första förarna. Det blev ett nytt spännande race där Pedersen återigen lyckades ta tredjeplatsen. Granfors slutade fyra, Engström sjua och Adestam 15:e efter en bestraffning. I NXT Gen-mästerskapet ligger Granfors tvåa efter den första tävlingshelgen, Pedersen är trea och Adestam femma.

Detta är ännu en gång ett kvitto på vilken fantastiskt bra utbildning det ger att köra Formula Nordic, klassen som formar framtidens racingstjärnor!

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

Ginetta GT5 mönstrade ett bra startfält på 20 bilar och vi var näst störst (efter Legends). Detta trots några avhopp veckan innan.

Kvalet bjöd inte på några större överraskningar med Peter Wiborg i pole position på utmärkta 48,81. Kevin Blomberg, Andreas Lundin, Douglas Dahlström och Niklas Kristiansson följde därefter. Lördagens tävling dominerades av Wiborg men fick en målgång bakom SC efter att Lukas Thörn kört av och hamnat i muren i utgången av kurva 2. I resultatlistan flyttades Andreas Lundin ner en placering efter att ha gjort en omkörning precis när säkerhetsbilen kom ut. Kevin Blomberg slutade därmed tvåa.

Söndagen blev än mer händelserik. Wiborg vann även förmiddagens race men efter målgång fick han tas om hand av sjukvårdspersonal. Det blev färd till sjukhus och därmed ingen start för honom i Race 3. Först under måndagen fick jag besked att han tillfrisknat och sannolikt drabbats av något relaterat till matintag.
Efter tävlingen uteslöts tvåan Blomberg efter att ha kört på Andreas Lundin. Niklas Kristiansson slutade därmed tvåa före stallkompisen Christopher Winroth.

Race 3 vanns av Niklas Kristiansson – första segern i klassen (förutom Senior-segrar). Men det var Andreas Lundin och Kevin Blomberg, som båda startade i slutet av fältet, vilka fångade publikens intresse. När två varv återstod var Lundin ifatt Kristiansson men hittade ingen väg förbi och över mållinjen skiljde vara en dryg tiondel! Kevin Blomberg var en bit efter som säker trea med Mikael Karlsson fyra. Douglas Dahlström bröt de inledande loppen med tekniska problem, men fick en liten revansch i form av en sjätte plats. En placering som kunde blivit betydligt bättre om han inte snurrat på väg upp genom fältet från näst sista startrutan.

Leif Lindström

Intensiv racing med Legends i Falkenberg

Som vanligt var det Legends som stod för den stora underhållningen vid Västkustloppet i Falkenberg. Det var täta spännande race med många omkörningar och även en del krascher…
Mads G Larsen, Marcus Lundström och Magnus Yxsjö Andersson hade en mycket spännande kamp i B-Finalen, där de till sist gick i mål i nämnda ordning. Om publiken tyckte att B-Finalen var spännande så var det inget mot vad som väntade i A-finalen! Det började direkt i starten med att bröderna Lennartsson krokade ihop och flög av banan. Som av ett mirakel var det endast Per Danielsson som drogs med i kaoset, resten kunde passera obemärkt med endast några små blessyrer. Heatet rödflaggades direkt medan man bärgade bort Lennartssons bilar. De kunde kliva ur sina bilar för egen maskin. Heatet startades om och nu började en gastkramande klappjakt. Bilarna låg tätt tätt tätt och jagade varandra och bytte positioner. Vid ett tillfälle blev det lite för trångt in i första kurvan och Oskar Frost fick en ordentlig flygtur som slutade i sandfållan. Han kunde kliva ur bilen och vinka till publiken som gav stående ovationer. Hetsjakten fortsatte, några var lite för ivriga och körde om under gulflagg varför flera straff delades ut. När resultatlistan till sist fastställdes stod Linus Björkman som segrare före Micke Nyman och Jimmy Jacobsson. I morgon väntar två nya spännande race.

Söndagen bjöd på två nya race, som dock var aningen mindre spännande än gårdagens race, framför allt var det färre incidenter. Alexander Björk vann B-Finalen före Mads G Larsen och Magnus Yxsjö Andersson. Linus Björkman fullbordade sin fina helg med ännu en seger i A-Finalen före Micke Nyman och Jimmy Jacobsson. Eftersom Björkman tog sin första seger i Legens igår åkte rakkniven fram och skägget försvann! Björkman blev även bästa junior. Jacobsson blev bästa Rookie och Kim Schmidt Petersen blev bästa senior.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

Norsk dominans i Västkustloppet men Andreas Nilsson tog flest poäng

Norske Mathias Hansen var det stora utropstecknet i V8 Thunder Cars när Västkustloppet avgjordes under lördagen. Efter att ha tagit en sensationell pole position till det andra heatet, hans första någonsin, följde han upp med en lika sensationell seger. Han tog starten och det var det sista konkurrenterna såg av honom tills det var dags att kliva upp på prispallen. Mathias såg mest förvånad ut men lyckades till slut hitta en förklaring till framgångarna.
– Bilen fungerar, jag har fått mer tid i den och vi har kommit underfund mer hur de nya stötdämparna och lufttrycket fungerar, säger Mathias. Mycket sitter i det och att få däcken att hålla.
Om några veckor kommer V8 Thunder Cars tillbaka till Falkenbergs Motorbana för att avverka sin fjärde deltävling för året och konkurrenterna ska ha en sak klar för sig, menar Mathias:
– Jag siktar på samma resultat.
Men det var inte bara Mathias som representerade Norge med fina prestationer. Teamkollegan i Team Trysil, Stein Frederic Akre, som tidigare alltid har varit den snabbare av de två, åkte hem med två andraplatser i bagaget, efter att ha tagit pole position till det första heatet.
– Det var egentligen en ganska bra helg även om det inte blev någon seger, sade Stein-Frederic efteråt. Jag hade lite otur i kvalet, i Q2 och fick starta längre bak.

Mästerskapsledaren Andreas Nilsson kom till Falkenberg efter att ha fått sin segersvit på tre raka segrar spräckt av Tommie Eliasson på Gelleråsen. Frågan var om Eliasson skulle knapra in mer på avståndet upp till mästerskapsledningen men när tävlingsbilarna hade jobbat klart för dagen visade det sig att Andreas istället drygat ut ledningen genom att ta en seger och en tredjeplats – och han var före Eliasson i mål varje gång.

– Vi är jättenöjda med den här helgen. Jag tog mig upp från en andraplats till en förstaplats i det första heatet vilket var viktiga poäng för mästerskapet. I det andra heatet hade vi inte riktigt farten men lyckades ändå ta en tredjeplats och vi tog mest poäng av alla i helgen.

Tommie Eliasson hade förhoppningar om att kunna äta in på Andreas Nilssons mästerskapsledning men det ville sig inte. I det första heatet blev han trea, två placeringar bakom Andreas, och i det andra var han på väg mot en fjärdeplats när han på det näst sista varvet blev inblandad i en incident med Christoffer Bergström och snurrade ned till en åttondeplats.

– Det blev ingen kul avslutning på det andra heatet, sade Tommie. Jag jagade Andreas och hade fullt fokus på honom samtidigt som Christoffer kom bakifrån på fräscha däck. Det kändes som han vände mig men bilderna visar att han hade nosen inne. Det är svårt när man har legat så länge och försökt ta sig om Andreas… Jag tar med mig att inställningarna fungerade bra och att jag kunde jaga Andreas hela helgen till nästa gång vi kommer hit.

Juniormästerskapet har utvecklats till en fajt mellan Filip Engdahl och Linus Holgersson i första hand. Den regerande mästaren Nicke Svensson tappade ytterligare poäng på ledarduon efter en avåkning i det första heatet och en motor som inte levererar vad den ska. Holgersson vann det första heatet före Engdahl och övertog
juniormästerskapsledningen temporärt. Filip Engdahl tog tillbaka den genom att vinna det andra heatet före Holgersson. Julia Eliasson och Nicke Svensson delade på de två återstående tredjeplatserna.
I klassen för förare fyrtio år och äldre var det Anders Gustavson som återigen blev helgens bäste poängplockare och precis som i sina två tidigare deltävlingar blev det en seger och en andraplats. Segern i det andra heatet togs av Christoffer Bergström, som också slutade fyra totalt i resultatlistan efter en fantastisk uppkörning från en snurrning på första varvet. Bakom Gustavsson och Bergström var det Robert Möller och Per-Olof Selerup som delade på pallplatserna. Robert tog två tredjeplatser och Per-Olof en andra- och en fjärdeplats vilket gav de båda rivalerna om pallplatserna i mästerskapet trettio poäng vardera.

Joakim Tärnström

Högt tempo och tight racing i Falkenberg
Under lördagen av Västkustloppets 70-års jubileum avgjordes den tredje deltävlingen i Radical Cup Scandinavia. Med gott om folk på läktarna och strålande väder bjöd startfältet på underhållning med ett rasande tempo.

RACE 1

I första racet fick vi se Calle Bergman från pole position med Philip Victorsson från P2 när lamporna slocknade. Strax bakom fick Stevan Petrovic en kanonstart och gick förbi Victorsson direkt in i kurva 1. Men innan första varvet var avklarat hade Victorsson ett bra läge och kunde ta tillbaka positionen från Petrovic. Fortsatt var det tighta dueller över hela startfältet men vad som såg ut att bli en lugn och trygg resa längst fram för Calle Bergman slutade med pyspunktering på vänster framhjul och ett lunkande tempo fram till målgång. Det var istället Philip Victorsson som kunde bärga totalsegern framför Stevan Petrovic och Marcus Jönsson.

RACE 2

Längst fram i täten såg startordningen lika ut som i föregående heat med Calle Bergman från pole och Philip Victorsson från P2. Mästerskapsledande Victorsson, som har öppnat säsongen på ett kliniskt sätt och utan att sätta ett fotsteg fel, fick inte till starten ordentligt när lamporna slocknade och blev passerad av både Petrovic och Johan Leander i inledningen. Bakom fightades även Marcus Jönsson och Jörn Martin Aalerud om femteplatsen innan en fyrvägsfight mellan Jonasson, Bäck, Axelsson och Emanuelsson skulle spelas ut.

Design by Bloms IT